Ivo Daneu u poseti našem klubu

utorak, 02 jul 2013 21:35

Posle više od 40 godina danas je halu kraj Morave posetio Ivo Daneu, jedan od najboljih košarkaša Jugoslavije. Nekadašnji igrač Branika iz Maribora i ljubljanske Olimpije osvajao je brojne medalje i sa reprezentacijom. Jugoslavija je 1970. osvojila Svetsko prvenstvo u Ljubljani, a Daneu je igrao i za reprezentaciju koja je sa Olimpijade 1968. donela srebro. Više puta je i njegova Olimpija osvajala državna prvenstva pedesetih i šezdesetih godina. Početkom sedamdesetih jedno vreme je i trenirao najpoznatiji slovenački klub. Igrao je Daneu i u Čačku sa svojom Olimpijom. Protiv Borca su i gubili i dobijali utakmice, ali mu je Čačak i danas ostao u sećanju kao vruć teren. Naš grad ne pamti samo po košarci. Nikako ne zaboravlja mladi sir i kajmak iz ovih krajeva.

"Stignemo iz Ljubljane u Beograd, odakle hvatamo drugi voz za Čačak. Čim dođemo u Čačak, skoknemo do hotela samo da ostavimo stvari i pravac - pijaca. Tada je kajmak prodavan u drvenim bačvama. Mi kupimo i hleb, pa se tako najedemo da ne možemo posle toga da ručamo" - seća se Ivo Daneu. Kaže da je u Srbiji uvek bio sjajno dočekan i da svuda ima dobre prijatelje. Direktor našeg kluba Marko Ivanović priredio mu je susret sa starim drugom i legendom čačanske košarke Radmilom Mišovićem.

"Veliko mi je zadovoljstvo i čast videti Iva posle toliko godina. Bio mi je jedini idol u tadašnjoj Jugoslaviji. Kopirao sam ga u igri, ne znam koliko sam u tome uspevao" - bio je iskren Mišović.

"Bio si bolji od mene, davao si više koševa" - odgovorio mu je stari prijatelj.

Olimpija je jednom u Čačku izgubila od Borca posle velikog trijumfa nad Real Madridom.

"Mogli ste i Real da pobedite, da ste igrali sa njima. Znam samo da je ovde uvek bio vruć teren" - još jednom je potvrdio Daneu. Na njegove reči usledila je i opaska domaćina da su klubovi koji pobede Borac osvajali prvenstva Jugoslavije.

"Generacija Iva Daneua, Radmila Mišovića i ostalih njihovih saigrača utrla je put mlađima. Sve države bivše Jugoslavije i danas mogu biti ponosne na njihove uspehe. Dugujemo im veliku pažnju i zahvalnost" - napomenuo je Marko Ivanović.

Košarka u bivšim republikama, smatra Daneu, zadržala je kvalitet. Najbolji dokaz za to je učešće svih šest reprezentacija na predstojećem Evropskom prvenststvu u Sloveniji.

"Bićemo domaćini Prvenstva od 4. do 22. septembra i već sada je veliko interesovanje za sve utakmice. Plašim se za Sloveniju. Naš najbolji centar Lorbek je povređen, a mi smo tanki sa centrima. Srbija i Crna Gora su jake. Srpski igrači imaju izuzetan šut, što je potvrda da imate dobre trenere. Makedonija je izneneđenje, ali mi je reprezentacija Bosne i Hercegovine nepoznanica. Plašio sam se za kvalitet košarke, posle raspada Jugoslavije. Ali, šest reprezentacija na Evropskom prvenstvu su prava potvrda dobrog kvaliteta" - smatra Daneu.

Legendarni slovenački košarkaš odlično govori srpski jezik i zna da čita ćirilicu. Glavnu ulogu u ponovnom susretu starih prijatelja odigrao je vlasnik firme "Inter Bela" Branko Ljujić. Zanimljivo je i da je on sa nekadašnjim asom ušao u halu posle dužeg vremena. Ljujić je devedesetih bio sponzor ženskog košarkaškog kluba.

 

Pogledajte galeriju fotografija sa današnje posete.

(Izvor: Čačanski glas)