SUPER LIGA 2018/19

P
1 Crvena Zvezda mts 10 0 30
2 FMP 7 2 21
3 Borac 6 4 18
4 Beograd 2 7 6
5 Dunav 2 7 6
6 Zlatibor 1 8 3

ABA 2 - SEZONA 2018/19

P
1 Sixt Primorska 20 2 42
2 Spars 16 5 37
3 MZT Skopje Aerodrom 14 7 35
4 Borac 13 9 35
5 Dynamic VIP PAY 12 10 34
6 Sutjeska 12 10 34
7 Lovćen 1947 Cetinje 11 11 33
8 Split 10 12 32
9 Zrinjski Mostar 8 14 30
10 Rogaška 7 15 29
11 Helios Suns Domžale 7 15 29
12 Vršac 1 21 23

KLS - SEZONA 2018/19

P
1 Borac 22 4 48
2 Dynamic VIP PAY 20 6 46
3 OKK Novi Pazar 20 6 46
4 OKK Beograd 17 8 42
5 Zlatibor 15 11 41
6 Sloboda 13 13 39
7 Tamiš 12 14 38
8 Vojvodina 11 15 37
9 Dunav 11 15 37
10 Mladost 10 16 36
11 Metalac 10 16 36
12 Vršac 10 15 35
13 Spartak 7 19 33
14 Beovuk 72 3 23 29


Intervju sa Brankom Jorovićem

utorak, 08 jun 2010 20:46

Rođeni Čačanin, Borčevo dete, odlična osoba, ubojiti šuter i odličan tehničar, kada se sve to kaže nije teško povezati sa likom i delom Branka Jorovića.

Sigurni smo da ne postoji nijedan poznavalac košarke a da bar jednom nije čuo za Branka Jorovića, karijeru je započeo u Borcu, tu odigrao prve seniorske sezone i nakon odlične afirmacije put nastavio do FMP Železnika. U FMP-u igra nekoliko sjajnih sezona i osvaja prvi trofej. Igrama u FMP-u Branko dobija zasluženi poziv tadašnjeg selektora Dragana Šakota da nastupa na Svetskom prvenstvu u Japanu 2006. godine. U toku priprema reprezentacije doživljava nezgodnu povredu leđa koja ga onesposobljava da pruži maksimu na Svetskom prventstvu, ali i pored toga odlučuje da brani boje Srbije. Nakon tog takmičenja nastaju problemi, povreda leđa postaje jako ozbiljna, čak je i pretila da ugrozi karijeru, ali Branko nije odustao. Posle nekoliko hiruških zahvata i kraćeg oporavka potpisuje ugovor sa Crvenom Zvezdom. U Crvenoj Zvezdi se zadržava jako kratko i posle epizoda u Olimpiji iz Petre (Grčka), potpisuje za Swisslion iz Vršca i u tom timu počinje da vraća svoju staru formu. Nakon gašenja ekipe Swisslion, Branko postaje slobodan agent i pred start sezone 2009/10 ponovo se vraća kući u svoj Borac.

 

U intervju za sajt KK Borca, Branko priča o sezoni koja je završena, svojoj igri, povredi leđa, nacionalnom timu...

1. Da li si zadovoljan ostvarenim rezultatima Borca u ovoj sezoni?
 
„Svakako, može se reći da je sezona bila jako uspešna i za klub i za mene, gde smo nakon malo lošijeg  početka, problema sa formiranjem tima i dostizanjem forme uspeli da se izdignemo i na kraju završimo na prvom mestu domaće lige i plasiramo se u Super ligu. U Super ligi smo odigrali u granicama svojih mogućnost, sigurno je da smo mogli bolji rezultat da ostvarimo, ali nismo imali dovoljno koncentracije i sreće u nekim odlučujućim momentima.“
 
2. Borac je osvojio prvo mesto u domaćoj ligi i „pokazao zube“ u Super ligi, mada primetna je razlika između timova iz domaće lige i NLB, kako ti gledaš na taj odnos?
 
„Ključna prednost timova iz NLB lige ogleda se u mnogo većem broju jakih utakmica, zatim u znatno većem budžetu što osigurava bolje funkcionisanje kluba, daje preduslov za angažovanje kvalitenijih igrača i poboljšava logistiku kluba.“
 
3. Kako se ovakav odnos odražava na srpsku košarku, da li košarka gubi draž kada se unapred znaju konkurenti za titulu?
 
„Složio bih se da to utiče u velikoj meri na srpsku košarku, jer se stvara neki vid začaranog kruga, gde timovi koji imaju priliku da igraju NLB ligu jačaju iz godine u godinu, dok timovi u domaćem šampionatu stagniraju. Takođe, interesovanje za košarku u nekim od bitnih košarkaških centara opada, tako kada smo gostovali u Nišu ili Kraljevu, primetio sam manji broj publike u odnosu na neke ranije godine. Moram da kažem da me to brine i da ne bih voleo da se košarka centralizuje u glavnom gradu i još nekim gradovima koji imaju timove u NLB ligi, to bi dovelo do gubitka košarkaške tradicije koja je oduvek krasila ove prostore."
 
4. Kao rođenom Čačaninu i Borčevom detetu, sigurno ti je krivo što je Borac uvek u vrhu domaće košarke i malo mu fali da dođe do Jadranske lige, a nekako to izmakne svake sezone?
 
„Normalno je da mi je krivo kao nekom kome je Borac podario prve košarkaške veštine i kome je Borac uvek u srcu, već duži niz godina u Čačku se igra Superligaška košarka protiv timova sa Jadrana, a fali taj stepenik više kako bi se Borac našao u NLB ligi. Raduje me da je Borac, u ovogodišnjoj Super ligi, uspeo da odigra nekoliko dobrih utakmica, gde je odlučivao jedan koš, kao recimo poslednje kolo u Kragujevcu. Takve utakmice vraćaju nadu da je i pored razlike u kvalitetu takmičenja Borac svakako konkurent iz senke za mesto u NLB ligi u nekim od narednih godina."
 
5. Iza tebe je uspešna sezona, kako se osećaš sada?
 
„Što se mene tiče osećam zadovoljstvo zbog uspešne sezone u Borcu, na moju veliku sreću odnos sa ljudima iz Borca je uvek bio na najvišem nivou, a ja se nadam da sam igrama uspeo da opravdam ono što se od mene očekivalo. Prirodna je stvar da je telo nakon duge sezone istrošeno, ali na sreću nema povreda i sada razmišljam kako da se odmorim i napunim baterije za narednu godinu i novi ciklus takmičenja.“
 
6. Svi znamo koliko je povreda leđa uticala na tvoju karijeru, praktično nekoliko sezona pauze, ali se to nije moglo primetiti u tvojoj igri, da li je povreda prošlost?

„Povreda leđa je definitivno prošlost, nemam nikakvih ograničenja prilikom treniranja i igranja utakmica, što znači da mogu da pružim 100% sebe u igri. Na sreću ta povreda sada predstavlja samo ružnu prošlost.“
 
7. Sigurno da je težak period iza tebe, koliko ti je to pomoglo da očvrsneš, ko ti je pružao podršku i iz čega si crpeo motiv za dug period oporavka?
 
„Moram da priznam da je taj period on nekoliko sezona ne igranja bio katastrofalan, pa sam pored bolova koje mi je zadavala povreda leđa i psihički pao. Porodica i prijatelji su mi davali neprocenjivu podršku, energiju i hrabrili me, tako da sam napokon dočekao da sve to prođe. Nakon svega osećam se znatno psihički jačim jer sam se izborio sa nečim što je pretilo da mi ugrozi karijeru profesionalnog košarkaša.“
 
8. Nakon sezone adaptacije u ekipi vršačkog Swissliona, ove sezone smo mogli gledati pravog Branka Jorovića, sa prepoznatljivim šutom i odličnom tehnikom, da li je ovo sezona ponovne afirmacije?
 
„Definitivno, osećam se sjajno i ovo je vreme moje ponovne afirmacije u košarci. Kada sam započinjao svoju seniorsku karijeru sarađivao sam sa Raškom Bojićem i on me je uveo u svet profesionalne košarke, sada ponovo sarađujem sa istim trenerom, tako da ima dosta simbolike. Ovom prilikom želim da apsotrofiram Raška kao sjajnog trenera koji mi je mnogo pomogao i pomaže u karijeri.“
 
9. Bio si član nacionalnog tima 2006. godine i tom prilikom si pokazao koliko si veliki čovek kada si prihvatio da igraš sa povredom leđa, koja ti je kasnije zamalo uništila karijeru, kako sada gledaš na tu odluku?
 
„Nije mi nimalo žao zbog te odluke, bar iz ove perspektive. Bilo je to veliko iskustvo za mene, ali i veliki rizik u tom trenutku. Na pripremnim utakmicama u Šangaju požalio sam se doktoru reprezentacije na bolove u leđima i on me je nakon obavljenih pregleda ohrabrio da nije ništa strašno, ja sam to prihvatio i igrao sa bolovima. Nažalost, igranje u tom trenutku je samo pogoršalo povredu i na kraju je dovelo do krajnjeg stadijuma i neophodne operacije.“
 
10. Da li pratiš košarkašku reprezentaciju Srbije i kako ocenjuješ sadašnji tim, uspeh u Poljskoj i naredno Svetsko prvenstvo u Turskoj?
 
"Radujem se svim uspesima košarkaške reprezentacije i pomno pratim sva zbivanja. Pre svega, sadašnja reprezentacija predstavlja skup veoma kvalitetnih mladih, a već dovoljno iskusnih igračima. Najveće zvezda reprezentacije je Duda Ivković koji je se prihvatio vruće selektorske stolice i na fantastičan način sklopio tim. Uspeh u Poljskoj je plod verovanja i napornog rada na pripremama, igrači su pokazali u tom trenutku da su spremni za velika dela i ja tek očekujem od tih igrača pravi sjaj. Što se tiče Svetskog prventstva, to je dosta jače takmičenje, gde se evropskim ekipama priključuju neke vrhunske selekcije sa drugih kontinenata, tako da ne treba ništa očekivati od ovih mladih momaka, tako praviti presiju i breme, samo ih treba pustiti da igraju Dudinu igru."
 
11. Za kraj, kakvi su tvoji planovi za budućnost, da li možemo očekivati borčevu 12-ticu sa tvojim imenom i naredne sezone?
 
„To je vrlo teško pitanje u ovom trenutku, sezona se tek završila. Pre svega očekuje me malo duži odmor i pripreme za narednu sezonu, a nakon toga ću sa Upravom Borca razmotriti sve opcije i videti šta je najbolje za obe strane.“