U 9. kolu AdmiralBet ABA lige u prestonici Srbije koplja su ukrstili Mega MIS i Borac Mozzart. Bio je to prvi meč za Čačane od kada je kormilo tima preuzeo Dejan Mijatović. Zbog toga, ali još nekih stvari, ovaj meč je bio veoma važan za tabor iz grada na Moravi. Na koncu susreta, trijumf je ipak ostvario domaći tim, treći u sezoni, a rezultat je glasio 86:74 (20:21; 25:8; 24:21; 17:24).

Nešto bolje je Mega ušla u meč, pa je za dva minuta napravila seriju 4:0. Posle nekoliko promašaja, Borac je takođe pocepao mrežicu, a to je prvi učinio Lešić sa distance. Odgovor je stigao vrlo brzo, pa je domaćin ponovo vezao četiri poena. Ali ponovo su gosti odgovorili van linije 6,75, samo što je to uradio Čarapić. Međutim, Mega nije želela da ispusti vođstvo stečeno u ranoj fazi deonice, tako da je igrala u dobrom ritmu. Štaviše, polovinom deonice došla je do najvećih plus sedam (15:8). To je bio alarm za trenera Mijatovića da zatraži prvi tajm aut na utakmici. Taj potez nije doneo promenu, jer je Mega došla do prve dvocifrene prednosti (18:8). Borac nije klonuo duhom, već je munjevito odgovorio serijom 9:0, tako da je ponovo bio u igri. Na potezu je bio trener Barać, koji je pozvao minut odmora kako bi prekinuo nalet Čačana. Borac nije odustao, već je došao do prednosti (18:21). Do kraja prvog kvartala Mega je uspela samo da smanji deficit.

Baš kao prvu, tako je i drugu deonicu bolje otvorila Mega, koja je vezala četiri poena. Borac je pokušao da odgovori, ali u tome nije bio uspešan, pa je Mijatović ponovo morao da povuče ekipu na klupu. Odgovor je ubrzo došao od Lešića, ali nikako gosti nisu mogli da poravnaju skor, što im je bila prva želja. A Mega je iskoristila košgetersku krizu rivala, pa je u drugom delu četvrtine došla do +14 (37:23). Borac nikako nije uspevao da pronađe rešenje u ofanzivi, što je Mega obilato koristila. Tek je mladi Petrović prekinuo sušu pogotkom za tri. Međutim, do promene u igri Čačana nije došlo, tako da je Mega na veliki odmor otišla sa značajnih +16 (45:29).

Trojkom Milosavljevića startovalo je drugo poluvreme. Ujedno, Mega je tako došla do najvećih +19 (48:29). Uzvratio je Novaković, a onda i Lešić, pa je Borac malo živnuo. Ali Mega je i dalje imala dvocifreni kapital, tako da je potpuno kontrolisala susret. Da stvar bude gora po goste, jedino je Lešić bio u stanju da nađe rešenje u ofanzivi, tako da je bilo malo prostora za promenu. Bilo je potrebno da još neko ,,proradi“ kako bi Borac imao čemu da se nada. Kako je vreme prolazilo, a do promene nije došlo, samo je nada ostala Čačanima da mogu do preokreta.

Na početku odsudnog dela igre Mega je poenima Milosavljevića došla do najvećih +22 (72:50). Ali onda su usledli koševi Hejla i Radonjića, koji su kombinovano vezali 10 poena, tako da se ukazala nada za Borac (72:60). Naravno, trener Mege je odmah zvao tajm aut, kako bi prekinuo seriju Čačana. Odmah je došla trojka i od Novakovića, pa je posle dužeg perioda gostujući sastav zaostajao jednocifrenim brojem poena (72:63). Mega je umela da odgovori, pa je serijom 5:0 vratila stvari u pređašnje stanje. Ponovo je Novaković imao hrabrosti da šutne trojku, u čemu je bio uspešan, pa je Borac i dalje bio u igri. Mega je uspevala da drži protivnika na distanci, ali su gosti sve vreme nastojali da priđu. Posle nove trojke Novakovića, Borac je došao na minus šest (77:71), pa je imao itekako čemu da se nada.

U poslednji minut Mega je ušla sa prednošću od šest poena (80:74). Borcu je bila potrebna dobra odbrana, ali su Milosavljević i Cerovina brzo vezali šest poena, pa je domaćin ponovo imao +12 (86:74). Ako je do tada postojala nada kod gostiju da mogu do iznenađenja, tada je propala.

Mega MIS: Branković 10, Bogavac, Rudan 13, Uskoković 2, Kazalon 6, Đurišić 10, Cerovina 16, Rori 9, Grbović, Milosavljević 20, Mušikić, Stefanović.

Borac Mozzart: Glišić, Lešić 16, Đoković, Petrović 7, Tomašević 2, Kočović, Novaković 16, Radonjić 5, Todorović 3, Milovanović, Čarapić 4, Hejl 21.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Mega MIS/Emilija Jovanović