U prvom susretu 14. kola AdmiralBet ABA lige u ,,Draženovom domu“ košarkašku veštinu su odmerili Cibona i Borac Mozzart. Posle 40 minuta velike borbe i jednog produžetka, pobeda je završila u rukama Čačana, koji su slavili rezultatom 97:101 (20:20; 23:20; 19:22; 24:24; 9:15).

Uprkos brojnim promašajima na obe strane, može se reći da je na početku Borac bio bolji tim. Napravio je seriju 4:0, a gotovo tri minuta nije dozvolio Ciboni da poentira. Ali u nastavku je domaćin proradio, pa je čak na momente i uspevao da povede. Međutim, gosti nisu smanjili intezitet svoje igre, pa su, uprkos nekim greškama, bili u egalu. Posebno se kod crveno-belih istakao Segu, koji je ubacio 11 poena. Ubrzo je stigao i kraj prvog kvartala, a timovi su bili apsolutno izjednačeni.

Serijom 5:0 domaćin je otvorio drugi kvartal, što je neverovatno brzo primoralo klupu Borca da pozove tajm aut. Nalet je zaustavio Tasić prodorom i zakucavanjem. Ali stvari se po goste nisu mnogo promenile, jer je tim iz Zagreba uspevao da prednjači. Ipak, Čačani nisu klonuli duhom, već su nastavili da jure protivnika. To im se posle nekog vremena isplatilo, jer su posle dve trojke Čarapića čak i poveli (38:40). Od tog momentuma, pa sve do odlaska na veliki odmor, vođena je silna borba, u kojoj se malo bolje snašla Cibona, koja je u plusu otišla u svlačionicu.

Baš kao drugu, tako je i treću deonicu Cibona započela sa pet vezanih poena, tako da je došla do najvećih plus osam (48:40). I ponovo je odreagovao Tasić, koji je uzvratio istom merom. Domaćin nije dozvolio da se gosti ponovo rezultatski vrate u meč, već je nastavio da vodi. Naravno, Borac je ulagao silan trud kako bi potpuno istopio rivalov kapital. Na kraju, to mu se isplatilo, jer je ponovo došao do poravnanja (62:62). Utom je došao i kraj treće četvrtine, pa je na pomolu bila interesantna završnica deonica.

Odlučujući deo duela započeo je koševima na obe strane parketa. Vladao je potpuni egal, tako da se pobednik nije mogao ni nagovestiti. Ali kada je Cibona uspela da veže dve trojke, to je bio alarm za trenera Mijatovića za potraži minut odmora. Reakcija je stigla od Amerikanaca, ali nije bila dovoljna da se stigne Cibona. Međutim, posle još jedne trojke Čarapića, Borac je poveo (77:79). U tom nadmudrivanju došao je i poslednji minut susreta, u koji je Cibona ušla u plusu. A da joj stvari budu lakše, Borac je napravio nekoliko katastrofalnih grešaka, tako da je Cibona bila na korak od pobede. Ali kada se učinilo da je sve gotovo, Majcunić je poklonio loptu gostima, tačnije Seguu, koji je prvo dodao Čarapiću, a on je prosledio Tasiću. On je prvo košem, a zatim i dodatnim slobodnim bacanjem odveo svoj tim u produžetak.

Dodatno vreme daleko bolje je krenulo po Borac, koji je vezao osam poena (86:94), pa je bio u finoj poziciji. Trener Repeša nije imao drugo rešenje nego da na tajm autu proba da probudi svoje igače. Do koša je stigao Radovčić, tako da je postojala nada za domaćina. Ali Čarapić nije imao milosti, pa je ponovo bio uspešan sa distance. I kada se učinilo da je Cibona demoralisana, vezala je pet poena, pa je prišla na minus četiri (93:97). Ipak, u odsudnim momentima, Borac je bio dovoljno pribran, pa je sa linije za slobodna bacanja osigurao sebi vrednu pobedu.

Cibona: Vuković 13, Radovčić 16, Perasović 10, Mustapić 3, Proleta 7, Majcunić 8, Aranitović 26, Ferderber, Buljan 10, Katanović, Kujundžić, Bošnjak 4.

Borac Mozzart: Rebrača 2, Segu 28, Birts 7, Tasić 28, Tomašević, Talić, Frenklin 10, Uskoković 6, Todorović, Čarapić 20, Manojlović.

Tekst: Nikola Minović/Đurđe Mečanin

Foto: Cibona/Ivana Dergez