U okviru 11. kola AdmiralBet ABA lige košarkaši Borca Mozzart imali su ponovo priliku da budu domaćini kolegama iz Splita. Bio je to duel dve ekipe koje će se, kako sada stvari stoje, grčevito boriti za opstanak u elitnom jadranskom takmičenju. Zbog toga je ovo bio meč od velike važnosti, kako za domaćina, tako i za goste. Ovog puta, više srčanosti je imao tim Dejana Mijatovića, a što se tiče rezultat, isti je glasio 90:89 (24:27; 23:24; 16:21; 27:17).

Kao što se moglo i pretpostaviti, duel je započeo odmeravanjem snaga među igračima. Udarna pesnica Borca u uvodnim napadima bio je Lešić, koji je odlično otvorio susret. A kada su mu se pridružili i saigrači, domaćin je munjevito otišao na plus sedam (10:3). Zbog toga je trener gostiju bio primoran da nakon dva minuta traži prvi tajm aut. Split je uspeo da odgovori sa sedam vezanih poena, tako da je popravio svoju situaciju. U nastavku su gosti uspevali da prate u stopu rivala, pa čak i da povedu (12:16). Reakcija je prvo došla od Hejla, koji je ubacio četiri poena u kontinuitetu. On je malo razdrmao ekipu, koja je ubrzo vratila suficit na svoju stranu semafora (22:21). Ipak, do kraja prvog kvartala Split je vratio stvari u pređašnje stanje.

Vrlo konfuzno je počeo drugi kvartal. Bilo je tu brojnih grešaka na obe strane terena, takođe i tehničkih, tako je Split uspevao da sačuva suficit na svojoj strani semafora. Naravno, Borac se svojski trudio da nešto promeni, ali je zbog lošeg skoka u defanzivi konstantno bio u zaostatku. A kada je Mavra pogodio za tri, Split je otišao na najvećih +11 (26:37). Trener Mijatović nije imao drugog izbora nego da zatraži novi minut odmora. Ponovo je morao Hejl prvi da reaguje. Vezao je pet poena i tako malo pokrenuo uspavanu ekipu. Prvi mu se priključio Lešić, pa su zajedno prepolovili deficit. U nastavku su im se pridružili Boldvin i Novaković, pa je Borac došao na minus četiri (41:45). Ipak, Split je do odlaska na veliki odmor sprečio domaćina da se potpuno primakne.

Sa sedam vezanih poena Split je otvorio treći deo igre. Ujedno, ponovo je došao do najvećih +11 (47:58). Odgovor je posle čak dva minuta došao od Novakovića, koji je pogodio novu trojku. Ipak, do suštinske promene u igri domaćina nikako nije dolazilo, što je Split obilato koristio. A publika je osetila da je potrebna svom timu, pa je pojačala intezitet navijanja. To nije imalo velikog efekta, jer je Borac sve vreme zaostajao za Splićanima. Štaviše, na samom kraju deonice gosti su došli do kote 15 (57:72). Jedino što je Borac mogao bilo je da veže šest poena i tako smanji zaostatak na jednu cifru.

Poenima Hejla otvoren je odsudni deo igre. Takođe, Borac je još više prišao rivalu, tako da je imao čemu da se nada. Ali uzvratio je Kalajžić, pa je Split munjevito vratio dvocifrenu prednost. Da stvar bude gora po Čačane, vremena je bilo sve manje, a tako i šanse za preokret. Posle nekoliko minuta, vrlo volšebno, Borac je prišao na minus pet (74:79), tako da se probudila nada kod domaćih navijača. Ipak, mnogima se učinilo da je to poslednji trzaj Borca, jer je bio nadomak ambisa. Ali uspeo je u samoj završnici da se uzdigne poput ptice feniks i uvede meč u egal. A onda je usledila majstorija Novakovića. U poslednjem napadu, koji je sve odlučivao, uspeo je da pogodi za tri i tako donese Borcu zlata vredne bodove.

Borac Mozzart: Boldvin 12, Glišić, Lešić 18, Đoković, Petrović, Tomašević 2, Novaković 17, Radonjić 10, Todorović 5, Milovanović 3, Čarapić 2, Hejl 21.

Split: Salivan 15, Gizdavčić, Kalajžić 11, Runjić 5, Šorter 16, Jukić 9, Dubravčić, Nelson 11, Mavra 22, Šarić.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography