U nedelju je stavljena tačka na ekspediciju Srbije u Izmiru. Ovo putešestvije bilo je i više nego berićetno za tim koji je sastavio Vladimir Đokić. Kao što je već dobro poznato u zemlji košarke, U18 tim se iz Turske vratio okićen bronzanom medaljom, nakon pobede u borbi za treće mesto protiv Slovenije.

Đorđe V. Ćurčić, jedan od najboljih igrača u redovima nacionalnog tima i najefikasniji košarkaš u borbi za bronzu, smatra da je reprezentacija uradila veliki posao ovog leta.

,,Utisci su još uvek sveži, tek što smo završili sa prvenstvom. Pre nego što bilo šta kažem, hoću da se zahvalim saigračima i celom stručnom štabu na fenomenalnom turniru koji je iza nas. A što je još važnije, uspeli smo da obezbedimo plasman na Svetsko prvenstvo sledeće godine. Uz to, uspeli smo da uzmemo bronzanu medalju, koja svima nama mnogo znači. Takođe, iskustvo koje sam stekao tokom ovog turnira je ogromno. Igrao sam protiv najboljih reprezentacija i igrača do 18 godina u Evropi, što nije mala stvar. Siguran sam da će mi ovo mnogo značiti u daljem košarkaškom razvoju. Uspeh je zaista odličan, biti u tri ekipe u Evropi je stvarno veliki uspeh na koji svi trebamo da budemo ponosni”, rekao je Đorđe V. Ćurčić.

Luka Andrić, lider ekipe u pobedi protiv Češke, naglašava kakav značaj ima osvojena medalja za čitav tim i KSS, ali i njega lično.

,,Utisci su stvarno prelepi i sigurno je da ćemo pamtiti ovaj uspeh i osvojenu medalju još dugi niz godina. Krenuli smo 23. juna sa pripremama i od prvog dana nam je bio cilj da se vratimo u Srbiju sa jednom od medalja, Takođe, drugi cilj je bio da obezbedimo plasman na Svetsko prvenstvo, koje će se naredne održati u Mađarskoj. Sve u svemu, svi u stručnom stabu, igrači, kao i KSS smo presrećni zato što smo ostvarili zajednički cilj. Podigli smo se posle teškog poraza od Španije u polufinalu, držali se zajedno kada je bilo najteže i najpotrebnije i izašli na teren puni samopuzdanja i vere. Na kraju smo se zasluženo vratili iz Izmira sa medaljom oko vrata”, kazao je Luka Andrić.

Matija Milošević ističe da je poziv u reprezentaciju velika čast, naročito jer je mlađi godinu dana od svih saigrača.

,,Poziv za učešće na U18 Evropskom  prvenstvu u Izmiru me je iznenadio, ako se uzme u obzir da sam godinu dana mlađi od svih saigrača. Moram da priznam da mi je bila velika čast, ali svakako i ogromno iskustvo, koje će mi puno značiti u vremenu koje dolazo. Imao sam želju da na terenu opravdam ukazano poverenje selektora, a nadam se da sam u tome i uspeo”, izjavio je Matija Milošević.

Tekst: Nikola Minović

Foto: FIBA