U sezoni koja je pred nama košarkašima Borca posao će biti unekoliko lakši, barem u nekim aspektima. Naime, prethodne tri godine Čačani su igrali na dva fronta, ABA 2 i KLS, tako da su bili prinuđeni da prelaze velika prostranstva Balkana, pa su tako trošili previše vremena na putovanja. To je onemogućavalo struku Borca da izdvaja dovoljno vremena za pripremu mečeva, već su često bili prinuđeni da razmišljaju od jednog do drugog duela.

Međutim, od naredne takmičarske godine biće Čačani malo rasterećeniji, barem zbog toga što će imati sasvim dovoljno vremena za analizu protivnika, dogovaranje strategije, ali i fizičku pripremu igrača.

A po pitanju poslednjeg ogroman posao padaće na pleća Darka Bogićevića, kondicionog trenera Borca. Zbog svega napisanog pitali smo Bogićevića kako on, iz svoje perspektive, gleda na neka važna pitanja koja se tiču kluba u prvoj sezoni u ABA ligi.

Pripreme KK Borac su krenule u ponedeljak. Što se tiče kratkoročnog plana, ideja je da klub prepodne trenira van hale, a popodne je zakazan rad u teretani, i to u manjim grupama.

,,Na osnovu dogovora koji je napravio stručni štab u ponedeljak su započele pripreme. Zbog trenutne situacije, prepodne ćemo raditi na aerobnom kapacitetu igrača, dok je za popodnevne treninge planirana teretana radi jačanja kompletne muskulature košarkaša. Akcenat je na mobilnosti i stabilnosti, kako bi što spremnije ušli u predstojeću sezonu“, izjavio je Darko Bogićević.

Na prozivci je bilo prisutno 12 igrača, mahom seniora. S obzirom da je pauza bila velika, biće potrebno dosta truda da se igrači vrate u pravu formu.

,,Zaista, pauza bez košarke je bila velika, što je problem za sve nas. Generalno gledano, profesionalni sportisti nisu nikad imali ovakvu situaciju, gde su napravili pauzu od mesec, dva bez sistematskog treniranja. Naravno, mi smo igračima napravili plan šta bi otprilike trebalo da rade. Ne sumnjam da su oni to odradili. Ali taj program koji su imali da rade kod kuće teško da može da zameni sistematski rad, tako da je pauza ostavila neke posledice na igrače. Kada se situacija malo stabilizovala, mi smo krenuli lagano da radimo u teretani, ali i napolju, u prirodi“, zastao je Bogićević, a onda nastavio:

,,Uveren sam da će sve biti kako treba. Najbitnije mi je da komponenta imuniteta bude kako treba. Takođe, slede nam testiranja, na osnovu čega ćemo imati jasnu sliku o stanju igrača“, dodao je Bogićević.

Od ove sezone klub će igrati manje mečeva nego lane, ukupno 26, bez Superlige, pa će više vremena ostajati za pripremu.

,,Poslednje tri sezone smo igrali u paklenom ritmu. Dešavalo se da u šest, sedam dana odigramo tri utakmice. Zbog toga nismo mogli da radimo ,,ozbiljnije“ treninge, već je fokus bio na regeneraciji i oporavku igrača, analizi prethodne, kao i pripremi sledeće utakmice. Mislim da će ove sezone biti malo lakše obavljati treninge i pripremati mečeve“, mišljenje je kondicionog trenera Borca.

ABA liga je nedavno odlučila da pomeri početak takmičenja za dve nedelje kasnije, tako da timovi i taj podatak moraju uzeti u obzir zbog diktiranja forme.

,,U ovom momentu nije moguće predvideti šta će se dešavati. Primera radi, trebalo je da krenemo za pripremama pre sedam dana, ali smo ih pomerili zbog epidemiološke situacije. Takođe, bilo je predviđeno da ABA liga krene polovinom septembra, ali je odložena za 3. oktobar. Nema šta, prinuđeni smo da se prilagodimo trenutnoj situaciji. Nije zahvalno govoriti šta će se dešavati za dva meseca, jer ništa ne zavisi od nas. Kada nam bude omogućeno da radimo u košarkaške treninge u hali, mi ćemo odmah krenuti“.

Neke ekipe su već krenule sa kondicionim pripremama, poput Mege i Splita, direktnih protivnika Borca u ABA ligi.

,,Vidim da se mnogi timovi pojačavaju, ali da još uvek nisu krenuli sa pripremama. Pratimo svi šta se dešava, ali se ipak fokusiramo na sebe. Za razliku od rivala, mi imamo dobru okosnicu ekipe, a što se tiče pojačanja otom-potom, biće vremena“, rekao je Bogićević.

Period bez košarkaških utakmica je zaista dug, traje još od marta. Mnogim košarkaškim radnicima je kraljica igara za to vreme prilično nedostajala, pa tako i Darku Bogićeviću.

,,Za košarku živim, volim je od kada sam bio mali. Volim rad, treninge, da pomažem igračima, tako da mi je sve to nedostajalo“.

Darko Bogićević je već dugi niz godina u Borcu, preko 15 leta, tako da je dočekao da njegov voljeni klub posle niza pokušaja uđe u jadransku elitu.

,,Izuzetan uspeh kluba. Ali upravo to nas obavezuje da nastavimo sa dobrim igrama, što smo činili prethodne sezone. U narednoj sezoni ćemo igrati sa sjajnim ekipama, od kojih su neke u Evroligi i Evrokupu, tako da će izazovi biti veliki. Ali mi ćemo se truditi da svim protivnicima pružimo najjači mogući otpor. Predaje neće biti, u to neka svi budu uvereni“, zaključio je Darko Bogićević.

Piše: Nikola Minović

Foto: Lejča photography