U sezoni koja je pred nama juniorski sastav Borca predvodiće Dejan Tomić, trener bogatog košarkaškog iskustva. Rođen je u Paraćinu, gde je napravio prve košarkaške korake. Međutim, još kao mlad igrač, a na poziv Slobodana Koprivice, prešao je u čačanski Borac, u koji je stigao davne 1978. godine. Njegov dolazak u grad na Moravi poklopio se sa preuzimanjem kormila Borca od strane profesora Aleksandra Nikolića.

Dejan Tomić proveo je tri sezone u Čačku, nakon kojih odlazi put Beograda, gde je upisao DIF, a pored obaveza oko fakulteta uspeo je da igra za Crvenu zvezdu i Radnički. Međutim, usledio je novi povratak u Čačak na poziv Radmila Mišovića, pa je Tomić u drugom mandatu igrao za Borac, a pride uz to bio je i trener pionira crveno-belog tabora.

,,Ovo će biti moj peti boravak u Borcu. Prvi put sam došao kao igrač 1978. godine, a ostao sam tri sezone. Usledio je odlazak u Beograd na fakultet, a u Čačak sam se vratio 1985. godine na poziv Radmila Mišovića, gde sam proveo tri godine, do 1988. godine, posle koje sam prestao da igram. Pored toga što sam bio igrač, tada sam vodio i pionire Borca, što je moj početak trenerske karijere. Nakon toga, 1991. godine bio sam trener prvog tima Borca. Od 2000. godne bio sam kordinator mlađih selekcija. Eto, sada se vraćam po peti put u Borac kao trener juniorskog tima“, sumirao je Tomić svoj život proveden u Borcu.

Bored brojnih godina bitisanja u Borcu, značajan deo svoje trenerske karijere Tomić je boravio u YU 32 (današnjoj Mladosti), klubu koji je osnovao Ratko Joksić sa još nekolicinom sportskih delatnika.

,,Dobar deo trenerske karijere proveo sam u YU 32, školi košarke koju je osnovao Ratko Joksić sa grupom košarkaških radnika iz Čačka. Slobodno mogu reći, a smatram da je to vrlo bitno, da je za većinu čačanskih trenera bilo vrlo značajno to što su dobijali prostor u YU 32 da se bave trenerskim poslom. Meni je takođe to mnogo koristilo, jer sam kroz rad u YU 32 dobio poziv da radim za Savez, a kasnije i da gradim inostranu karijeru. Sve u svemu, od 1994. do 2003. godine najveći deo proveo sam upravo u tom klubu. Podsetiću, YU 32 je osnovan kao škola košarke, a posle je prerastao u klub koji se danas zove Mladost“, rekao je Tomić.

U daljoj karijeri Tomić je radio i sa reprezentativnim selekcijama, a 2000. godine odlazi u inostranstvo, gde je do danas promenio ukupno osam država. Za to vreme zabeležio je značajne uspehe.

,,Radio sam kao trener u osam zemalja. Počeo sam na Kipru, a nakon toga sam radio i u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Kataru, Maroku, Libanu, Bahreinu, Singapuru. To su države u kojima sam proveo otprilike 20 godina“, ukratko je pomenuo Tomić.

Godine provedene u Borcu kumovale su odluci da se nakon gotovo dve decenije ponovo vrati u hram košarke kraj Morave.

,,Pre svega, moram da se zahvalim rukovodiocima kluba što su me uzeli u obzir kao kandidata za posao trenera juniora Borca. Naravno, ponudu sam prihvatio, a za tu odluku nema nekog posebnog razloga. Smatram da imam dosta iskustva u radu sa mlađim kategorijama. Recimo, vodio sam 1984. godište u reprezentaciji, a posle toga i 1990. godište. Tada sam bio trener Nemanji Todoroviću i Nikoli Pešakoviću. Takođe, bio sam supervizor za mlađe kategorije za Zapadnu Srbiju“, zastao je Tomić, a zatim nastavio:

,,Sve u svemu, imam iskustva u radu sa mladim igračima, i to je bio jedan od razloga da se prihvatim ovog posla, jer se osećam sposobnim za to. Praktično, od kada sam počeo da se bavim trenerskim poslom 1985. godine do danas radio sam sa svim selekcijama“, dodao je trener juniora Borca.

Piše: Nikola Minović

Foto: Đurđe Mečanin