Kao što je prošle nedelje izjavio trener Borca Marko Marinović, juče je sprovedeno u delo. Čačanski tabor započeo je pripreme za izuzetno zahtevnu sezonu koja ga očekuje.

Naime, kao što je prilično dobro poznato, četa iz Čačka će ove sezone nastupati u ABA ligi, naprestižnijem košarkaškom takmičenju na Balkanu. Baš zbog želje da se ekipa spremi na najbolji mogući način, jer će protivnici biti izuzetno moćni, u Borcu su odlučili da pripreme započnu više od dva meseca pre početka takmičenja.

Zbog svega iznetog porazgovarali smo sa Miroslavom Milićem, članom stručnog štaba, kome smo postavili nekoliko pitanja vezanih za početak klupskih priprema.

Recite nam, šta je planirano za period koji dolazi? Da li će epidemiološka situacija diktirati način na koji ćete se spremati?

,,Kao što smo planirali, pripreme smo započeli u ponedeljak. Pre svega, želja nam je bila da okupimo sve igrače koji su na raspolaganju, kako one iz Čačka, tako i van grada. Trenažni proces koji smo planirali za početak će se sastojati od rada napolju, dakle van hale, a sve zbog trenutne epidemiološke situacije. Zamislili smo da igrači prepodne trče, a popodne rade u teretani. Doduše, u teretani treninzi će se održavati u manjim grupama, kako bismo brinuli o zdravlju”, zastao je Milić, da bi odmah nastavio:

,,Ulazak u halu ne zavisi samo od nas, već i od trenutne situacije. Pratićemo šta se dešava iz dana u dan, pa ako dođe popuštanja mera i bude nam dozvoljeno da radimo u dvorani kraj Morave, mi ćemo to i učiniti”.

Na osnovu prvog utiska, da li vlada entuzijazam u taboru?

,,Kako igrači, tako i mi treneri jedva smo čekali da krenemo sa pripremama. Pauza u kojoj nije bilo košarke je prilično duga, traje još od marta, i zaista smo se uželeli utakmica i izazova. Uostalom, to je naš posao i nešto što nas ispunjava”, rekao je Milić.

Koliko igrača se odazvalo pozivu šefa struke?

,,Ukupno nam je na raspolaganju 12 igrača. Među navedene ubrajam i četiri mlađa igrača, odnosno Bumbića i Karapandžića, prošlogodišnje juniore, kao i oba Ćurčića. Ostalih osam igrača su seniori. Raduje nas to što je Brajs Džons negativan na covid-19 i što se odmah na početku priprema priključio timu. U celini gledano, imamo 80% prošlogodišnje ekipe na raspolaganju”, kazao je Marinovićev pomoćnik.

Pratite li šta čine protivnici, da li su i oni krenuli sa pripremama?

,,Neke ekipe su već formirale svoj roster, neke to privode kraju, dok nekolicina još uvek to nije učinila. Tržište je takvo da mi ne možemo da se merimo sa timovima koji su prethodnih godina zauzimali prvih pet, šest mesta u ABA ligi i koji su igrali Evroligu i Evrokup. Mi smo u poziciji ostalih sastava koji čekaju da najbolji proberu, a onda da biraju na osnovu onoga šta ostane”, izjavio je Milić, još dodavši:

,,Koliko mi se čini, samo Mega i mi smo krenuli da se pripremamo za nastupajuću sezonu. Ostali timovi će krenuti sedam dana kasnije, a neki čak i dve nedelje nakon nas”.  

Pojedini timovi su već krenuli da se obilato pojačavaju. Da li je u Borcu na pomolu novi član tima?

,,Mnoge ekipe su izmenile svoje sastave. Kada se to uzme u obzir, deluje da se oni već dosta pojačavaju u odnosu na nas. Ali kada se ima u vidu da je nama na raspolaganju veći deo prošlogodišnjeg sastava, nama nije potrebno previše igrača kao ostalim timovima. U potrazi smo za dva pojačanja koja će bitno doprineti našoj igri. Ali otom-potom, još uvek nije ništa konkretno, već smo u fazi pregovora i traženja adekvatnih pojačanja”, mišljenje je Milića.

Kako komentarišete odlaganje početka prvenstva za dve nedelje, da li to ide na ruku Borcu ili ne?

,,Mi smo bili spremni na svaku odluku, pa čak i na to da će liga biti pomerena. Znali smo da postoji i ta opcija, što se na kraju i dogodilo. Početak priprema smo pomerili za sedam dana kasnije, jer u početku smo želeli da krenemo 20. jula. Nadam se da je 3. oktobar konačni datum početka ABA lige i da više neće biti potrebe za pomeranjem. U svakom slučaju, bićemo spremni na sve izazove”.

Da li su u planu pripremne utakmice?

,,Naravno, one su sastavni deo u ovom delu, ali otom-potom. Moramo da vidimo kakva će biti zdravstvena situacija”, zaključio je Miroslav Milić

Piše: Nikola Minović

Foto: Novak Abramović/KK Lovćen 1947