Košarkaškoj javnosti u Srbiji, ali svakako i regionu, dobro je poznato u kakvom se problemu našao KK Borac Mozzart. Naime, danas u 18 časova trebalo je da bude odigran meč 18. kola AdmiralBet ABA lige protiv Cibone.

Međutim, zbog bolesti većine igrača čačanski klub nije u prilici da izađe na parket, jer na isti može da izvede svega sedmoricu igrača, a po propozicijama takmičenja mora u rosteru da ima barem osmoricu košarkaša.

Razume se, klub je blagovremeno obavestio čelnike lige o svojim problemima, ali oni nisu bili radi da reaguju, uprkos tome što je klub dostavio svu relevantnu dokumentaciju i lekarske izveštaje. Tek danas, u popodnevnim časovima, iz sedišta AdmiralBet ABA lige je stigao dopis da utakmica može biti pomerena, ali samo do sutra, odnosno prolongirana je na 24 časa.

Zbog svega iznetog KK Borac Mozzart je sazvao konferenciju za medije, a prisutnima i široj javnosti se obratio predsednik kluba Predrag Pantović. Tom prilikom je izjavio:

,,U subotu se nekoliko igrača požalilo na stomačne probleme, dijareju. Otišli su u Dom zdravlja, dežurni lekar ih je pregledao, a on ih je uputio na dalje preglede i testiranja. Isto se desilo dan kasnije, kada su se još četvorica igrača požalila na iste simptome, pa su se i oni javili lekaru. Posle svega, mi smo ostali sa sedam zdravih igrača. Osnova je minimum osam igrača, tako da nismo u prilici da igramo protiv Cibone“, zastao je Pantović, a onda nastavio svoje izlaganje.

,,Sve dokumente smo dostavili sedištu ABA lige, a samo 33 minuta kasnije smo mejlom dobili odgovor da ne postoje razlozi za odlaganje utakmice. Neko se našao pametan u sedištu ABA lige da kaže da validni dokumenti medicinskih ustanova u Republici Srbiji nije dovoljan razlog da se odloži meč. To shvatam kao uvredu za naš klub, ali i za zdravstveni sistem Srbije. Ova država nije banana republika, sve se da lako proveriti, da li su igrači bili na pregledima ili nisu“, dodao je Pantović.

Zatim, usledio je novi talas prepiske na relaciji Borac Mozzart – ABA liga.

,,Nelagodno mi je da čekamo do 16:03, kada je bilo manje od dva sata do zakazanog početka meča, na odgovor lige. Nije mi jasno zašto je čelnicima toliko bilo potrebno. Ali moram i da se zahvalim ABA ligi, jer je prihvatila naše dokumente i odložila utakmicu na 24 sata. Ipak, mi ćemo postupiti onako kako budu rekli lekari našeg kluba i zdravstvenih ustanova u Čačku. Ja sam predsednik kluba, nisam doktor, ne mogu da kažem ko može da igra, a kome se tako ugrožava zdravlje“, kazao je Pantović.

Takođe, još je dodao.

„Smatram da nije pošteno da naš tim igra sutra. Ako neko i izgubi simptome, on nije u stanju da trči i pruži svoj maksimum. Tako da nećemo biti u prilici da igramo ravnopravan meč sa Cibonom“,završio je Pantović.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography