KK Borac započeo je pripreme za sezonu u kojoj će po treći put zaredom učestvovati u elitnom jadranskom takmičenju. Izazovi će biti veliki, protivnici još silniji nego lane, ali Čačani motivisani ulaze u trenažni proces.

Minule sezone pokazali su igrači iz grada na Moravi koliko vrede, pa su na prilično siguran način izborili svoje mesto u ABA ligi, uprkos brojim nedaćama, pa i nepravdama koje su ih zadesile.

Iako do početka takmičenja ima gotovo dva meseca, Čačani ne gube vreme, već su krenuli da organizuju i sprovode u delo svoje treninge.

,,Danas smo zvanično započeli pripreme sa igračima koji su u ovom momentu pod ugovorom. Takođe, sa prvim timom trenira i nekoliko kadeta i juniora, koji su trenutno na raspolaganju. A što se tiče plana, na početku je uvek glavna fizička priprema, kojom se bavi naš kondicioni trener Darko Bogićević. Već smo odradili testiranja trenutnih fizičkih sposobnosti igrača, a od večeras krećemo i sa radom sa loptom. Istina, nemamo veliki broj košarkaša u rosteru, ali aktivno tražimo još dobrih pojačanja. U hodu ćemo popunjavati sastav”, rekao je Miroslav Milić, član stručnog štaba prvog tima.

Borac je među prvima u AdmiralBet ABA ligi krenuo da sastavlja tim za nastupajuću takmičarsku godinu. Do ovog momenta, mahom se oslanja na već proverene igrače, koji su i lane nastupali u crveno-belom dresu.

,,Pokušavamo, koliko je moguće, da sačuvamo osovinu rostera od prošle godine. Naravno, imamo cilj da dovedemo i nekoliko proverenih pojačanja, a uprava kluba aktivno radi na tome. Potreban nam je igrač na poziciji pet, kao i jedinica i dvojka. Želja nam je da dovedemo košarkaše koji će nam pomoći da budemo bolji nego prošle godine”, dodao je pomoćni trener Čačana.

Kao i uvek, Borac je planirao pristojan broj pripremnih utakmica, kako sa ABA ekipama, tako i sa KLS timovima.

,,Napravili smo plan da odigramo oko 10 pripremnih utakmica. U ovom trenutku, dogovorili smo dve utakmice sa KLS ekipama, Slogom i Vojvodinom. A takođe ćemo igrati i sa vodećim ABA timovima. Naravno, sve je još u fazi dogovora, ali trudićemo se da igramo pripremne utakmice sa dobrim i kvalitetnim timovima”, kazao je Milić.

Kada se pogled baci unazad, očito je da Borcu nije bilo lako da izbori opstanak u društvu najboljih ex-Yu timova.

,,Iskreno, bio je plan da ostvarimo nekoliko pobeda više. Ali neke utakmice smo stvarno tragično izgubili. A dosta su nas poremetile i povrede nekolicine igrača. Raša Đoković se vratio u poslednjoj trećini sezone, a reč je o igraču koji nam mnogo znači. Sava Lešić se nesrećno povredio protiv Partizana u Beogradu. Bojan Tomašević se razboleo i nije bio u timu veći deo sezone, a Duda Sanadze je imao postkovid probleme… Sve u svemu, kada se sve to ima u vidu, ne možemo da budemo nezadovoljni. Iako smo igrali baraž, ostali smo u ABA ligi, tako da sezona nije bila loša”, smatra Milić.

Što se tiče planova za narednu takmičarsku godinu, Borac želi da napravi iskorak u odnosu na prethodne dve.

,,Želja svih nas u timu je da u sezoni koja dolazi ostvarimo nekoliko trijumfa više nego lane. A možda čak i da uđemo u borbu za plej-of. Bilo bi lepo zbog publike da iz godine u godinu pravimo sve bolje rezultate u regionalnoj ligi”, ističe Milić.

Mladi igrači Borca imaju zapaženo leto u reprezentativnim vodama. To je, nema sumnje, veoma važno za klub.

,,Najbitnije u celoj priči jeste da se kvalitetno radi sa mlađim kategorijama, što klub i radi proteklih godina. Treneri mlađih kategorija u KK Borac su među najkvalitetnijim u Srbiji. A to očito daje rezultate. Eto, ove godine su sve tri kategorije igrale finale. Takođe, u svakoj generaciji imamo dva, tri igrača koja su na oku selektorima. Nadam se da će se taj trend nastaviti. Bez obzira na rezultate, koji ne mogu uvek da budu vrhunski, najbitnije je da stvaramo dobre igrače, ali i da sačuvamo trenere koji rade fenomenalan posao. Pa ako sve to uradimo, kroz nekoliko godina će većina prvotimaca Borca biti iz naših mlađih selekcija”, završio je Miroslav Milić.

Tekst i foto: Nikola Minović