Danas, sa početkom u 17 časova, Borac i Mornar će odigrati zaostalu utakmicu 4. kola ABA lige.

Što se tiče dosadašnjeg dela prvog po snazi ABA takmičenja ekipa iz Bara je bila daleko uspešnija. Tim Mihaila Pavićevića je zabeležio devet pobeda, uz svega dva poraza. U poslednjoj rundi, u derbiju kola, Mornar je savladao Cedevitu Olimpiju, i to u sred Ljubljane rezultatom 88:93. To dovoljno govori o snazi tabora iz Crne Gore.

Takođe, vredan pomena je podatak da se ove sezone Mornar takmiči i na evropskoj sceni. Tačnije, u Evrokupu. Ne samo da učestvuje u rečenom takmičenju, već je ostvario i istorijski uspeh kluba, jer se plasirao u TOP 16 fazu Evrokupa. To je učinio nakon što je u grupnoj fazi u 10 odigranih utakmica ostvario pet pobeda, uz isti broj poraza. To je bilo dovoljno za četvrto mesto u grupi i prolaz u društvo 16 najboljih ekipa u Evrokupu.

S druge strane, Borac je do sada tri puta bio uspešan u ABA ligi, protiv Partizana, Splita, a meč sa Koper Primorskom je zabeležen službenim rezultatom 20:0. U poslednjem kolu je ekipa Marka Marinovića bila bolja od Splita (90:69). Ta pobeda puno znači Čačanima, naročito zbog samopouzdanja, jer je Borac nakon pobede u prvom kolu vezao nekoliko poraza, većinu u vrlo tesnim i neizvesnim utakmicama.

Inače, predstojeći duel biće prvi između pomenutih timova u elitnom jadranskom takmičenju. Ali istorijat međusobnih okršaja ne počinje danas u ABA ligi. Borac i Mornar su u proteklih godinu i po dana odigrali dva prijateljska meča. Prvi od ta dva okršaja pripao je Čačanima, koji su slavili kod kuće sa 94:90 (19:21; 32:21; 19:23; 24:25). A drugi, inače pripremni za tekuću sezonu igran je takođe u dvorani kraj Morave, a kao bolji je izašao Borac, koji je slavio rezultatom 93:88 (31:22; 19:30; 18:26; 25:10).

Piše: Nikola Minović

Foto: Lejča photography