Istorijat

Osnivanje kluba

25. april 1945.

Čačak svrstavaju u jedan od najvećih košarkaških centara na prostorima bivše SFRJ, je činjenica da se košarka u ovom gradu igrala mnogo pre zvaničnog formiranja košarkaške sekcije. Po završetku Drugog svetskog rata nastavlja se rad fiskulturnog društva Borac, iz čijeg delovanja aprila 1945. nastaje košarkaška selekcija pod istim imenom. Prvi predsednik kluba bio je Milorad Stojanovic - Lale. Već u julu naš tim je odigrao prvu utakmicu u Kragujevcu protiv Crvene Zastave i pobedio rezultatom 16 - 14. Zvaničn podatak je da su dres u prvoj utakmici Borca obukla jedanaestorica igrača: Aleksandar Kerković, Stojan Stišović, Andrija Todorović, Đorđe Nikolić, Milan Nikolić, Slobodan Novogradić, Milomir Nenadić, Miodrag Pantelić, Dragoslav Nikolić, Dobrivoje Azanjac i Milorad Stanojević.

Izgradnja dvorane kraj Morave

1954.

Plan izgradnje terena dao je dipl. ing. Dušan Milenković i 1954. počinje izgradnja koja je teokla veoma sporo. Odlukom KSJ klubovi su morali da pređu na takmičenje u dvoranama, pa tako 19. januara 1969. Borac dobija svoju dvoranu. Iste, 1954., naš klub je po prvi put zaigrao u Prvoj saveznoj ligi, tada najjače lige u Evropi.

Plasman u Evropu

1972/1973

Uspon KK Borac počinje krajem 1960-ih godina. Najbolji rezultat kluba desio se u sezoni 1972/1973 kada je naša ekipa zauzela 4. mesto i obezbedila plasman u tada evropski Kup Radivoja Koraća. Ekipu su činili Radmilo Mišović, Dragan Kićanović, Predrag Katanić, Mirko Drobnjak, Miroslav Radić, Ljubomir Radojević, Vladimir Kačarević, Slobodan Koprivica, Predrag Strugarević, Stevan Strugarević, Radoslav Drašović i Predrag Ivanović.

Maršal sa Morave

Radmilo Mišović

Najbolji sportista grada Čačka 20. veka, jedno od najvećih košarkaških imena grada, legenda kluba, poznat i pod nadimcima Mr Koš, i još čuveniji Maršal sa Morave. Radmilo Mišović je dres čačnskog Borca nosio punih 20 godina, bio je i dugogodišnji kapiten. Igrao je na poziciji beka i krasio ga je neverovatan i tada ćuven skok šut. Bio je mašina za postizanje poena pa je tako 5 puta proglašavan najboljim strelcem Prve lige Jugoslavije (1968, 1969, 1971, 1972, 1974). Ipak za reprezentaciju je nastupio samo 5 puta iako je sigurno bilo mesta za igrača kakav je Radmilo bio. Nakon igračke karijere ostaje i dalje u svom Borcu kao dugogodišnji funkcioner kluba i kasnije predsednik sve do 2011. godine.

Čačanski košarkaški genije

Dragan Kićanović

Iako je ponikao u Železničaru, vrlo je bitno znati da je Dragan Kićanović odigrao jednu sezonu za KK Borac. I to čuvenu 1972/1973 kada je Borac izborio takmičenje u Evropi. Tada je sa nepunih 20 godina, u meču protiv Kombinata iz Zrenjanina postigao neverovatnih 59 poena. Važno je napomenuti da tada nije bilo trojki. Te sezone čačanska publika imala je veliko zadovoljstvo da na terenu gleda 2 najveća košarkaša našeg grada, a hala je svaki put bila dupke puna bez obzira na protivnika.

Sve je počelo kraj Morave

Zeljko Obradović

Sezone 1977/1978 na 6 zvaničnih utakmica u timu Borca zaigrao je Zelimir - Zeljko Obradovic sa svojih 18 godina. Malo nakon toga postaje standardni prvotimac, pa i prvi plejmejker našeg Borca. Odlikovala ga je velika svestranost na terenu, a i odličan šut. U klubu se zadržao do 1984. Danas je poznat kao najbolji i najtrofejniji trener Evrope sa 9 titula Evropskog sampiona. Proneo je ime Čačka, ali i Borca kroz ceo svet, a i danas je veliki navijač i zaljubljenik u Borac. 2017. godine doveo je, tada Evropskog sampiona, ekipu Fenerbahcea u Cacak i priredio spektakl u gradu košarke u hali kraj Morave.

Saradnja sa FMP-om

Razvoj mladih igraca

Od sezona 2002/2003 do 2008/2009 naš tim je imao tehničko-poslovnu saradnju sa KK FMP. Tada mladi igrači dolazili su na kaljenje u Borac. Učena čačanska publika je prepoznala u njima ono najbolje i bodrila ih, a rezultat toga je da je Borac formirao buduće reprezentativce i igrače koji su napravili ozbiljne karijere. Neki od njih su Miroslav Raduljica, Branko Cvetković, Aleksandar Rašić, Zoran Erceg, Duško Savanović, Dragan Labović, Miloš Teodosić... Pored njih stasali su i mnogi čačanski košarkaši: Marko Marinović, Rastko Dramićanin, Milovan Marić, Nemanja Prolović, Đorđe Mićić...

Malina

Marko Marinović

Jedan od momaka koji je izbacila košarkaška škola Borca koji je ostavio dubok trag je zasigurno Marko Marinović. Za Borac debituje u sezoni 2000/2001 i ostaje u klubu sve do 2004. Nakon osvajanja, danas ABA lige, sa FMP-om odlazi u Španiju i počinje bogatu internacionalnu karijeru. Kao jedan od vrhunaca je i odlazak na svetsko prvenstvo 2006. u Japanu kao član reprezentacije. Ono što mu Čačanska publika neće zaboraviti je njegov povratak u svoj Borac. 1. januara 2017. zvanično se vraća u svoj Borac gde ostaje i sledeću sezonu. Ono što mu je izmaklo kao igraču, postigao je u svojoj prvoj trenerskoj sezoni, povratak Borca u najjače košarkaško društvo stare Jugoslavije. Dres je zamenio odelom trenera, ali klub nije. I dalje predvodi našu ekipu ka, nadamo se, još većim uspesima.

Dugo željeni povratak u ABA ligu

ABA liga

Od sezone 2015/2016 naš tim je beležio sve bolje i bolje rezultate iz sezonu u sezonu. U sezoni 2017/2018 Borac je pozvan da učestvuje u ABA 2 ligi gde regularno prvenstvo završava na prvom mestu. To mu donosi i domaćinstvo finalnog turnira u Čačku. Nažalost porazom od Krke nismo uspeli da uđemo u ABA 1. Sledeće sezone smo opet bili zaustavljeni u polufinalu, da bi u sezoni 2019/2020 izborili plasman sa prvog mesta nakon prekida prvenstva usled Covid 19 pandemije. U sezoni 2020/2021 uspeli smo da ostanemo u najjačem rangu, ali želimo i da je brzo zaboravimo jer smo, kao i svi, bili lišeni prisustva publike, koja u Čačku ima veliki uticaj na igru. Uvek naš 6. igrač i velika podrška i u dobrim i manje dobrim trenucima.

Nastaviće se...

Posebna pažnja se posvećuje radu sa mladim kategorijama koje su predhodnih nekoliko godina imale dosta uspeha u državnim takmičenjima svog ranga.

U više od 75 godina postojanja kroz klub je prošao veliki broj igrača i trenera koji su kasnije stekli značajno ime u jugoslovenskoj i srpskoj košarci, a neki od njih su stekli veliku slavu i van granica naše zemlje.

Košarkaški klub Borac u sezoni 2011/12 potpisuje ugovor o generalnom sponzorstvu sa kompanijom Mozzart Sport i menja ime u KK Borac Mozzart Sport. Saradnja sa generalnim sponzorom Mozzart Sportom je nastavljena do kraja sezone 2013/14. Ova kompanija je investirala veliki novac u klub i na taj način pomogla u saniranju nagomilanih dugovanja iz prethodnog perioda i sređivanju Hale kraj Morave.

Danas je Košarkaški klub Borac standardni član Prve košarkaške lige Srbije i u poslednjih nekoliko godina stalni učesnik Super lige Srbije. Svaku utakmicu koju Borac igra u svojoj Hali kraj Morave posmatra u proseku 2000-2500 gledalaca, što svrstava klub u sam vrh timova sa najvećom posetom u Srbiji. Ljudi u Čačku su uvek poznavali košarku i bili vezani za tim Borca iskazujući podršku kako u bitnim tako i manje bitnim utakmicama. Uvek su bili naš šesti igrač i doprineli tome da se Čačak naziva gradom košarke.