U 22. rundi ABA lige, a po drugi put u ovogodišnjem izdanju takmičenja, košarkašku veštinu ogledali su Borac i Igokea. Baš kao prošlog puta, pobedu je zabeležio tim Dragana Bajića, koji je na parketu dvorane kraj Morave slavio rezultatom 78:101 (25:28; 24:29; 9:19; 20:25).

Što se tiče samog okršaja, isti je započeo sjajnom akcijom Džonsa i Miletića. Već u sledećem napadu Sanadze je ubacio prvu trojku na utakmici za Borac. Zahvaljujući učinkovitom napadu, ali i kvalitetnoj odbrani, domaćin je na startu napravio seriju 6:0. Na drugoj strani, Igokei je bilo potrebno više od dva minuta da smesti loptu u koš, a prvi je to uradio Ilić. Od tog momenta gosti su se aktivirali, pa su zaigrali nešto bolje. Ali to nije sprečavalo Borac da nastavi da rešeta koš rivala, pa je nakon nove trojke Sanadzea stekao plus devet (14:5). To je bio alarm za trenera Bajića da svoje izabranike pozove na klupu. Reakcija je usledila odmah, jer je Atić vezao dve trojke i tako vratio Igokeu u život. Na njega su se nadovezali i saigrači, pa je gostujući sastav uspeo da poravna rezultat (16:16). Potez je bio na Marinoviću, koji je zatražio tajm aut. Odmah nakon toga Čarapić je pogodio još jednu trojku, pa je Borac lakše disao. Igokea je ipak nastavila da igra nešto bolje od Čačana, pa je do isteka prve četvrtine nekako sačuvala prednost, istina neznatnu (25:28).

Drugi kvartal krenuo je trojkom Greja. Nakon njega poentirao je Jovanović, pa se Igokea dodatno odlepila. Nalet gostiju prekinuli su Džons i Novaković koševima van linije 6,75. Njih je sledio Smit, nakon čijeg pogotka je Borac došao na minus tri (33:36), pa je Bajić ponovo morao da interveniše. Čačani su bili prilično borbeni, pa su na sve načine pokušavali da osujete nastojanje Igokee da se odlepi. A taj naum bio je prilično uspešan. Posle nove trojke Džonsa zaostajao je Borac svega jedan poen (38:39). Međutim, Igokea je odgovorila istom merom, pa je serijom 8:0 pobegla na plus devet (38:47). Ali kada se činilo da će Igokea potpuno da preuzme kontrolu, Borac je vezao pet poena i ponovo se vratio u život. Ipak, uprkos naletima domaćina, Igokea je do odlaska na veliki odmor sačuvala prednost od osam poena (49:57), što je bio značajan kapital pred nastavak okršaja.

Nakon što su se ekipe odmorile i vratile na parket, Atić je nastavio dobro šutrsko veče, pa je novom trojkom doneo Igokei dvocifreno vođstvo (49:60). Iako je Borac pružao lavovsku borbu, rival je uspevao da odoleva i čuva prednost. Trener Marinović i klupa Borca su na sve načine pokušavali da probude igrače na parketu i započnu preokret. Međutim, to se nije desilo. Iz napada u napad prednost gostiju je rasla, pa je nakon koša Pota iznosila maksimalnih 18 poena (58:76). Vladao je opšti utisak da su gosti vrlo blizu pobede.

Odsudni deo igre započeo je sramotnom odlukom sudija da isključe Marka Marinovića nakon opravdanog protesta. To je bio veliki hedikep za Borac, koji se svim silama borio da se vrati u meč. A konfuziju u redovima Čačana gosti su dobrano koristili, pa su sve više i više povećavali prednost, a zaustavili su se na koti 25 (63:88). Ako je i postojala nada pred početak poslednjeg dela igre da Borac može da se vrati u meč, u tim momentima se raspršila. Igokea je igrala rutinski do kraja, pa je uspela da iz Čačka ode sa dva boda.

Borac: Tornton, Smit 8, Sanadze 24, Miletić 7, Gavrilović, Kočović 4, Nerandžić 5, Karapandžić, Novaković 6, Džons 13, Todorović, Čarapić 11.

Igokea: Vulić 3, Klemons 10, Atić 9, Jovanović 16, Grej 9, Simanić, Jošilo 8, Talić 5, Ilić 14, Pot 8, Karmajkl 16, Kondić 3.

Piše: Nikola Minović

Foto: Lejča photography