U okviru 12. kola AdmiralBet ABA lige košarkaši Borca otputovali su u prestonicu, gde su se u hali ,,Aleksandar Nikolić“ sastali sa domaćom Crvenom zvezdom mts. Na koncu utakmice pobedu je zabeležio crveno-beli sastav Dejana Radonjića, koji je slavio rezultatom 109:62 (28:13; 21:24; 37:15; 23:10). Uprkos porazu, navijače Borca može poprilično da raduje podatak da su se posle nekoliko meseci na parket vratili Radovan Đoković i Duda Sanadze, koji su zabeležili nekoliko minuta i poena protiv Beograđana.

Što se tiče samog meča, domaćin je isti dobro otvorio, naročito van linije 6,75. S druge strane, Borac je svoje poene osvajao iz reketa, tako da je uspevao da prati Beograđane. Ipak, takvo stanje je potrajalo svega tri minuta. Izabranici Dejana Radonjića su čvrstom odbranom stavljali na muke rivala, a ni napad im nije bio mnogo lošiji. Kada je rezultat otišao na dvocifreni (14:3), Marko Marinović je pozva prvi tajm aut. Odgovor je došao od Lopeza, koji je vezao četiri poena. Od tog momenta Čačani su zaigrali vidno bolje, pa su čak prišli na svega pet poena zaostatka (16:11). Ali do kraja prvog kvartala domaćin je vratio prednost od dve cifre (28:13).

Drugi deo duela započeo je greškama na obe strane. Tačku na loš period stavio je Tomašević pogotkom za tri. Odgovor je stigao od Ivanovića, tako da je utakmica ušla u učinkovit period. Ali tempo igre koji je vladao više je pogodovao domaćinu, koji je sve vreme držao Borac na pristojnom odstojanju. Ipak, borbenost Čačana se u jednom momentu isplatila, pa su prišli na minus šest (35:29), što je bio značajan podvig. Na reakciju Crvene zvezde nije trebalo mnogo čekati. Sa par dobrih napada domaćin je vratio dvocifrenu prednost (40:29). Do odlaska na veliki odmor crveno-beli su uspeli da sačuvaju značajan kapital na svom kontu.

Nakon povratka iz svlačionica, timovi su zaigrali na jednakoj nozi. Doduše, to je pogodovalo domaćinu, koji je značajno vodio. Ali to je potrajalo svega jedan minut. Posle nesportske lične greške Lopeza Beograđani su vezali nekoliko dobrih napada, pa su se odlepili na +20 (59:39). Razume se, trener Marinović je nalet protivnika pokušao da zaustavi minutom odmora. Međutim, crveno-beli su vezali još pet poena, pa je tek Lešić zaustavio nalet domaćina pogotkom za dva. To nije poremetilo Crvenu zvezdu, koja je nastavila svoju kanonadu. Štaviše, tim iz prestonice je dosegao kotu 35 (83:48). Dominacija domaćina bila je potpuna.

Poslednji deo igre bio je stvar puke formalnosti. Crvena zvezda je još u trećem delu igre rešila pitanje pobednika, tako da nije bilo puno peripetija u četvrtom kvartalu. Doduše, domaćin nije pustio nogu sa gasa, pa je dosegao do +47 (109:62). S druge strane, Borac se trudio kako bi popravio utisak. Ali samo na momente je uspevao da učini nešto konkretno u fazi napada. Zbog takvog odnosa na parketu, Crvena zvezda je bez mnogo peripetija privela meč kraju, pa je i dalje ostala vodeći tim u ligi.

Crvena zvezda mts: Lazarević 11, Volters 9, Mitrović, Lazić 13, Kalinić, Holins 16, Simonović 8, Ivanović 16, Marković 5, Vajt 15, Kuzmić 6, Cirbes 10.

Borac: I. Đoković 3, Hejl 8, Sanadze 4, R. Đoković 2, Lopez 5, Tomašević 3, Pecarski 9, Lešić 17, Marinković 11, Čarapić.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Crvena zvezda mts