U 21. kolu AdmiralBet ABA lige košarkaši Borca otisnuli su se put Zagreba, gde ih je u Košarkaškoj dvorani ,,Dražen Petrović“ ugostila domaća Cibona. Baš kao u Čačku, i ovog puta su slavili Cibosi, a rezultat je glasio 89:74 (17:19; 30:18; 23:17; 19:20).

Uvod susreta protekao je u odmeravanju snaga visokih igrača oba tima. Na jednoj strani to su bili Todorović i Marinković, a na drugoj Branković. Tek je Hejl, od spoljnih igrača, i to nakon četiri minuta košarke, uspeo da pocepa mrežicu. Njegova energija pokrenula je saigrače, pa je posle fenomenalne trojke Novakovića Borac došao do plus 11 (5:16). Takođe, i odbrana Čačana bila je na visini zadatka, pa je za osam minuta igre samo Branković u redovima Cibone uspeo da poentira. Ali u poslednja dva minuta domaćin je volšebno uspeo da se vrati u susret, pa je prišao na minus tri (14:17). Do isteka prvog dela meča Borac je nekako sačuvao prednost, ali zaista neznatnu.

Poenima raspoloženog Novakovića započeo je drugi kvartal. Njegov primer je sledio Pecarski, ali van linije 6,75, pa je Borac ponovo imao finu prednost na svom kontu (17:24). Ali usledila je reakcija Cibone, koja je vezala pet poena, pa je ponovo prišla rivalu. Od tog momenta nastupio je rezultatski egal. Taman što bio Borac pogodio koš, Cibona bi već u sledećem napadu ponovo se približila. Takvo stanje na parketu potrajalo je nekoliko minuta. U drugom delu četvrtine domaćin je preuzeo inicijativu, pa je čak došao do vođstva (34:31), koje nije imao još od otvaranja utakmice. Naravno, trener Marinović je odmah reagovao tajm autom. Ali Cibosi su nastavili da igraju u dobrom ritmu, pa su preko raspucanog Radovčića došli do značajnih 10 poena prednosti (43:33). Borac nije uspeo da se trgne iz apatije, pa je zaostajao na poluvremenu u odnosu na rivala.

Pošto su se ekipe vratile iz svlačionica na parket, Cibona je nastavila da igra taman toliko da drži Borac na pristojnom odstojanju. Doduše, Borac je individualnim potezima uspevao da smanji deficit na jednu cifru, ali to nije bilo dovoljno da se ugrozi Cibona, koja je konstantno vodila oko 10 poena razlike. Štaviše, nakon dve vezane trojke Gegića domaćin je stekao maksimalnih +15 (63:48). Posle novog tajm auta Borca reagovao je Tomašević trojkom, ali pošto nije imao podršku saigrača, Cibona je nastavila u svom ritmu, pa je treću deonicu okončala sa velikih +16 (70:54).

Dobru igru iz treće Cibona je nastavila početkom četvrte četvrtine. Ne samo da je čuvala značajnu prednost, već je istu na momente i povećavala, a uspela je da dođe do kote 19 (75:56). Naravno, Borac se iz petnih žila trudio da promeni nešto u svojoj igri, kako utakmicu učinio koliko-toliko neizvesnijom. I kada se činilo da će Cibona mirno privesti meč kraju, Borac je sa nekoliko učinkovitih napada smanjio zaostatak na minus devet (79:70). To je bio alarm za Cibonu da odreaguje. A u tome je i uspela. Vezala je brzo osam poena, a tim koševima je nestala i poslednja nada Borca da može do preokreta.

Borac pod hitno mora zaboraviti utakmicu u Zagrebu, a sve misli da usmeri na meč u Čačku narednog vikenda protiv Krke. Taj duel je zakazan za subotu 12. mart, a početak je u 17 časova.

Cibona: Popić 4, Vujović, Radovčić 15, Gegić 22, Majcunić, Novačić 2, Gnjidić, Branković 12, Drežnjak 5, Krajnović, Rivers 13, Nakić 16.

Borac: I. Đoković 10, Hejl 5, Sanadze 7, R. Đoković 3, Lopez, Tomašević 9, Pecarski 16, Marinković 10, Novaković 10, Todorović 4, Čarapić.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Cibona/Mihal Jacic