Putešestvije po ABA ligi Borac je nastavio u Ljubljani, gde je u okviru 7. kola gostovao Cedeviti Olimpiji. Nakon susreta u Stožicama, pobedu je na svoj konto upisao domaći sastav, koji je slavio rezultatom 97:88 (25:25; 24:14; 24:18; 24:31). Inače, bio je ovo prvi duel Borca i Cedevite Olimpije (odnosno Olimpije, kako se ovaj tim zvao u bivšoj Jugoslaviji) nakon više od 30 godina.

U skladu sa očekivanjima, domaćin je dobro otvorio susret. Odmah je hteo da stavi do znanja gostima da ima nameru da slavi na svom terenu. Međutim, Borac je igrao vrlo hrabro od samog početka, tako da je uspevao da prati Slovence. Lepo su se Čačani snalazili u fazi napada, tako da su držali priključak za Cedevitom Olimpijom. Čak su u jednom momentu i poravnali rezultat (10:10). Iako je domaćin imao inicijativu i uglavnom je prednost bila na njegovoj strani semafora, Borac je sve vreme ,,disao za vratom“ rivalu. Štaviše, nakon polaganja Gavrilovića gosti su po prvi put i poveli (19:21). To je primoralo trenera Golemca da pozove minut odmora. Ali nije došlo do suštinske promene, pa je do isteka prve četvrtine na snazi ostao rezultatski egal. Razume se, takvim razvojem događaja Borac je mogao biti daleko zadovoljniji.

Marinković otvara dugi deo igre sjajnim zakucavanje. Ali odmah je u sledećem napadu Gavrilović odgovorio pogotkom za tri, tako da je Borac ponovo vodio. Međutim, valja primetiti da je čačanski tim muku mučio sa skokom, naročito u fazi defanzive. Često je domaćin imao priliku za drugi napad, što je katkada i koristio. Taman što se činilo da će Cedevita Olimpija nakon dva dobra napada krenuti da povećava svoj suficit, Borac je odgovorio serijom 5:0, pa je sve bilo na početku. U nastavku duela ponovo je vođena prilično ravnopravna borba, u kojoj niko nije uspeo da stekne osetniju zalihu koševa. Najviše što je jedan tim imao bilo je plus četiri (41:37), a ta prednost bila je za domaćina. Naravno, trener Marinović je zatražio tajm aut kako bi prekunuo nalet Slovenaca, tačnije Blažiča. Ipak, Cedevita Olimpija je nastavila da puni koš Borca, pa je pobegla na plus 10 (49:39). Sa tom prednošću domaćin je otišao na veliki odmor, zbog čega je mogao biti apsolutno zadovoljan.

Drugo poluvreme Borac započinje trojkom koju je pogodio raspoloženi Nerandžić, pa se činilo da će gosti nastaviti dobru igru iz prve, pa i dobrog dela druge četvrtine. Međutim, Cedevita Olimpija je imala pravi odgovor, pa je po prvi put povela sa 13 koševa (57:44). Vladao je utisak da je domaćin u tim momentima preuzimao kontrolu meča i da je lomio protivnika. Trudio se Borac iz petnih žila da ponovo duel uvede u egal stanje, ali avaj. Domaćin uspostavljenu kontrolu nije želeo da ispusti. Čak je nakon poena Blažiča pobegao na +18 (70:52). Nema šta, Cedevita Olimpija je se konce igre držala u svojim rukama. I fenomenalna trojka Duščaka preko celog terena, uz zvuk sirene, dobro pokazuje dominaciju domaćeg sastava.

Borac je odsudni deo igre započeo na sve ili ništa. Drugog izbora nije imao, jer je samo čudo moglo da spasi Čačane od poraza. Da stvar bude gora, pred kraj treće deonice Borac je ostao bez Miletića, jedinog pravog centra, koji je napravio pet faulova. A treba napomenuti da je gostujući tim već bio lišen pomoći Todorovića i Novakovića. Međutim, želja Borca nije bila dovoljnja. Domaćin je sa nekoliko učinkovitih napada otišao na plus 23 (84:61). Ako je i bilo sumnje ko će slaviti u Stožicama, u prvom delu četvrte deonice ona je otklonjena. Odličnom igrom u drugom poluvremenu Cedevita Olimpija je uspela da odbrani domaći teren i da upiše četvrtu pobedu u ABA ligi. Istina, u završnici susreta struka Cedevite Olimpije je sa parketa izvukla nosioce igre, pa je Borac to iskoristio, jer je uspeo da smanji deficit na minus sedam (95:88), što nije bio zanemarljiv podvig. Ali to je bio maksimum od Borca.

U narednom kolu Borac će na parketu dvorane kraj Morave ugostiti Krku iz Novog Mesta. Taj duel je na programu u četvrtak 19. oktobra, a početak susreta je u 18 časova.

Cedevita Olimpija: Radović 1, Peri 14, Hopkins 9, Duščak 3, Murić 9, Blažič 23, Braun 8, Hodžić 9, Džons 12, Ščuka, Marinković 9.

Borac: Tornton 9, Smit 16, Đoković 5, Miletić 4, Gavrilović 8, Kočović 10, Nerandžić 17, Karapandžić, Novaković, Džons 9, Čarapić 10.

Piše: Nikola Minović

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer