U 9. kolu ABA lige ekipa Borca je otputovala u Laktaše na okršaj sa domaćom Igokeom. Nakon što je semafor označio kraj susreta, pobedu je na svoj konto upisao domaći sastav, koji je slavio rezultatom 73:71 (21:17; 18:15; 19:21; 15:18).

Borac je munjevito otvorio utakmicu, pa je u uvodnim minutima napravio seriju 6:0, zahvaljujući Nerandžiću i Torntonu, koji dobro ulaze u duel. Nakon početnog grča, domaćin se malo stabilizovao, pa je anulirao zaostatak. Ali pošto je Tornton nastavio da igra dobru i lepršavu košarku, uspevao je da čuva prednost na strani svog tima. Istina, Igokea je u nastavku meča pokušavala da preuzme kontrolu, ali se Borac iz petnih žila trudio da to onemogući. Dugo su gosti odolevali napadima domaćina, koji je ipak pred sam kraj prve deonice prvi put poveo (21:17).

Drugi deo igre otvorio je Kočović pogotkom za tri. Već u sledećem napadu pogodio je i Miletić, pa je čačanski tim ponovo imao prednost (21:22). Međutim, opet je Igokea nakon par loših minuta stabilizovala svoje redove, pa je uspela da zaustavi nalet Borca. Naročito je Atić zadavao muke odbrani Borca. Ali kako ni gosti nisu spuštali nogu sa gasa, gledana je prilično ravnopravna košarka. Taman što bi jedan tim poveo, ubrzo bi protivnik anulirao zaostatak, ili bi pak poveo. Najviše što je neko vodio bilo je plus tri (29:26), a ta prednost glasila je na domaćina. Polovinom deonice Borac je doživeo peh, jer se u naizgled bezazlenoj situaciji povredio Džons. Barem se tako učinilo na prvi pogled. A i pre toga Čačani su muku mučili sa skraćenim rosterom, jer su falili Gavrilović i Novaković, a Đoković je igrao rovit. Tu činjenicu je Igokea iskoristila, pa je do odlaska na veliki odmor, a pre svega poenima Jošila, stekla suficit od sedam poena (39:32), što je bio značajan kapital, ako se sve uzme u obzir.

Ohrabrujuće po Borac bila je činjenica da je Džons započeo treću deonicu, iako je delovalo da je u drugom delu igre zadobio težu povredu. Bez obzira na to, Borac nije dugo uspevao da spusti loptu na dno mrežice. A da situacija bude još gora, provuklo se nekoliko loših rešenja, koji su dodatno pogoršali situaciju. Tek nakon dva minuta igre gosti su pogodili prvi koš u drugom poluvremenu, a to je učinio Džons. Međutim, Igokea je nastavila da igra dobru košarku, pa je čak stekla prvo dvocifreno vođstvo (46:36). Iako je Borac na sve načine pokušavao da se vrati rezultatski u meč, domaćin je uspevao da drži rivala na pristojom odstojanju, mahom dvocifrenom. Samo na momente se činilo da Borac može da anulira deficit. Bio je na putu da to i učini, kada je prišao na minus pet (56:51). Ipak, na jedvite jade Igokea je uspela da spreči Borac da se potpuno približi.

Domaćin je u poslednji deo igre ušao sa prednošću od pet poena, što je ulivalo kakvu-takvu sigurnost. Ipak, nakon nekoliko jalovih napada na obe strane, Todorović je pogodio novu trojku za Borac, koji se dodatno približio protivniku. Njegov primer sledio je Džons, pa je posle dugo vremena rezultat bio poravnat (58:58). Odličnu igru u drugom poluvremenu Todorović nije nameravao da prekine, pa je čak doneo i prednost svojoj ekipi (60:61). Ponovo je na parketu zavladala rezultatska klackalica, tako da se pobednik nije mogao ni nagovestiti. Zbog takvog odnosa snaga, utakmica je ušla u neizvesnu završnicu. A iz iste je kao bolji izašao domaći tabor, koji je uz dosta sreće upisao novu pobedu. Kako se na kraju ispostavilo, poeni Jovanovića su doneli pobedu Igokei. Doduše, imao je Borac napad za pobedu, ili pak produžetak, ali ga nije iskoristio, jer je rampa Atića onemogućila Džonsa da poentira.

Igokea: Vulić 1, Klemons 10, Atić 13, Jovanović 16, Kočić, Jošilo 16, Talić, Pot 10, Voler 2, Karmajkl 1, Fundić 4, Kondić.

Borac: Tornton 8, Smit 1, Đoković, Miletić 8, Kočović 14, Nerandžić 3, Karapandžić, Džons 15, Todorović 17, Čarapić 5.

Piše: Nikola Minović

Foto: Igokea/Nikola Vuruna