U 12. kolu ABA lige u dvorani kraj Morave koplja su ukrstili Borac i Split. Nakon što je semafor označio kraj susreta, kao bolji je izašao tabor Marka Marinovića, koji je slavio rezultatom 90:69 (23:24; 30:19; 13:18; 24:8).

Sam početak susreta protekao je u odmeravanju snaga među rivalima. Valja primeriti da su obe ekipe ušle sa dosta motiva u duel, ali takođe bi trebalo istaći da je na obe strane bilo dosta promašaja, naročito u redovima Borca. Sušu je prekinuo igrač Splita Marić, i to sa linije slobodnih bacanja. Sledio ga je Luković, pa su gosti napravili mini-seriju 4:0. Proteklo je više od tri minuta pre nego što je neko od domaćih igrača spustio loptu na dno mrežice. Prvi je to učinio Đoković nakon dobrog prodora i polaganja. Usledio je period u kom je Borac bio bolji, pa je uspeo da preokrene rezultat i da košem Miletića stekne prvo vođstvo (6:4). Nikome nije polazilo za rukom da se nametne protivniku, već je do kraja prve deonice na snazi vladala rezultatska klackalica. Najviše što je jedan tim vodio bilo je plus tri, a prednost je glasila na ime Borca, u nekoliko navrata. To jasno svedoči koliko je bilo čvrsto i napeto u prvih 10 minuta.

Novaković je trojkom otvorio drugi kvartal, čime je vratio prednost na levu stranu semafora. Nekoliko sekundi kasnije i Todorović je pogodio, pa je Borac po prvi put imao plus četiri (28:24), što je trenera Skelina primoralo da pozove svoje pulene na minut odmora. Iako je u nastavku Split pokušavao da ponovo vrati rezultat u egal stanje, ili čak da povede, Borac je uspevao da sačuva suficit. Štaviše, nakon pogotka za tri Kočovića imao je plus 10 (50:40), što je bilo prvo dvocifreno vođstvo. Pozitivna stvar je to što je domaćinu u drugom delu meča proradio šut sa distance, što je donosilo pregršt dobrobiti. Borac je dobrom igrom u drugoj čevtrini stekao značajan suficit do odlaska na veliki odmor, što nije bilo bez značaja pred nastavak okršaja.

Trojkom Čarapića Borac je započeo drugo poluvreme, čime je produžio svoje odlično šutersko veče van linije 6,75. Njegov primer sledio je Nerandžić, pa je domaćin dobacio do najvećih +15 (60:45). Naravno, Split se svojski trudio da zaustavi rivala i meč ponovo učini neizvesnim. Polako, ali sigurno, gosti su predvođeni triom BajoMarićMesiček topili zalihe Borca, da bi pred kraj deonice prišli na svega tri poena manjka (64:61). Ali domaćin je u poslednja dva minuta ,,na mišiće” sačuvao prednost, sa kojom je ušao u odsudan deo utakmice.

Sa šest vezanih poena Borac je startovao četvrti deo igre. Na taj način je ponovo vratio prednost od dve cifre na svoju stranu semafora (72:61). Razume se, trener Splita je ponovo posegao za tajm autom kao jedinim rešenjem. Doduše, izlazak Nerandžića sa terena zbog pete lične dobrano je oslabio Borac, a naročito ako se ima u vidu da je i Todorović zbog istog problema morao ranije da napusti parket. Iako je igrao sa ograničenim brojem visokih igrača, intezitet igre Borca nije jenjavao. Štaviše, kontrolu koju je ponovo uspostavio domaćin više nije nameravao da ispusti iz svojih ruku. Predvođen raspoloženim Smitom čačanski tim je meč sigurno priveo kraju, čime je upisao prvu pobedu u ABA ligi na parketu dvorane kraj Morave.

Čačak – Dvorana Borca. Bez gledalaca. Sudije: D. Javor, S. Petek, E. Javor.

Borac: Tornton 5, Smit 14, Đoković 12, Miletić 6, Gavrilović, Kočović 9, Nerandžić 12, Karapandžić, Novaković 11, Džons 8, Todorović 8, Čarapić 5.

Split: Perković 2, Gizdavčić, Perasović 3, Kedžo, Marčinković 3, Šarić, Bajo 11, Čampara 4, Vranković 3, Luković 11, Marić 16, Mesiček 16.

Piše: Nikola Minović

Foto: Lejča photography