U okviru 18. kola kola ABA 2 lige lider Borac ugostio je u Čačku goste iz Splita. I nakon ove utakmice ekipa Marka Marinovića je bez poraza na svom parketu, jer je savladala Split rezultatom 90:60 (26:17; 18:16; 23:9; 23:18).

Od samog starta utakmice Borac je krenuo da pravi osetniju razliku u odnosu na rivala. Predvođen raspoloženim Čarapićem i Majstorovićem, domaćin je vrlo lako ubacio devet poena, a bez primljenog. Trener gostiju pokušao je da zaustavi loš period igre svoje ekipe minutom odmora. Sušu Splita prekinuo je Vranković sa linije slobodnih bacanja. U nastavku gosti su se malo oslobodili početnog grča, pa su sa nekoliko pogodaka uspeli da smanje deficit. Međutim, krajem deonice Čačani su ponovo dodali gas, pa su dobrim šutem sa distance, uz zapaženu rolu centra Miletića, vratili solidnu zalihu  koševa, koju su u jednom momentu uvećali na dve cifre (24:12).

Kovačevič otvara drugi deo igre pogotkom za tri, pokazavši tako da i Splićani znaju da ubace koš sa spoljnih linija. Ipak, nakog startnog entuzijazma gosti su  ponovo ušli u domaćinovu kolotečinu, za koju nisu imali adekvatan odgovor. U redovima Borca gotovo svi igrači su pogađali, tako da Splićani prosto nisu znali od koga im preti opasnost. Kočović je bio perjanica tima, a njegovi poeni doneli su Borcu dvocifreno vođstvo (32:20). Istina, ponovo su Splićani uspeli da smanje deficit, ali to nije bilo dugog maha, tako da je domaćin sa solidnom zalihom otišao na veliki odmor.

Treći period potpuno je protekao u znaku Borca. Sve konce igre tabor trenera Marinovića je držao u svojim rukama, tako da su Splićani bili nemi posmatrači dobre igre rivala. Polako, ali sigurno, tim iz grada na Moravi podizao je rastojanje, a u drugom delu trećeg kvartala zaustavio se na koti 26 (65:39). Trener gostiju je na sve načine pokušavao da razdrma i motiviše svoju ekipu, ali taj posao bio je uzaludan. Borac je bio suveren, tako da je vladao opšti utisak u dvorani da je domaćin rešio pitanje pobednika i da Split prosto nema snage da parira nadmoćnom lideru, čija je dominacija bila potpuna.

Inferiornost Splićana, naročito u šutu za tri poena, nastavila se i u poslednjoj četvrtini. Za to vreme Borac je samouvereno koračao ka novoj pobedi. Štaviše, svoju prednost dodatno je uvećao do fenomenalnih plus 32 (87:55). Uprkos činjenici da je ovaj meč važio za derbi kola, Borac je pokazao da mu Split po kvalitetu u ovom momentu ne može ni prići. Sve u svemu, novom sjajnom partijom Čačani su upisali još jednu abaligašku pobedu, kojom su korak bliže da potvrde prvu poziciju u regionalnom takmičenju.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Nikola Janjić