Na otvaranju ovosezonskog izdanja ABA lige Borac je, u prvom zvaničnom meču u rečenom takmičenju, izašao na megdan najtrofejnijoj ekipi, beogradskom Partizanu. Sastav koji sa klupe predvodi Marko Marinović odigrao je silan meč u Beogradu, zahvaljujući čemu je, na iznenađenje košarkaške javnosti u Srbiji, ali sigurno i regionu, uspeo da slavi u duelu sa crno-belima, koje je porazio rezultatom 78:87 (17:24; 19:25; 21:19; 21:19). Nema dileme, Borac se iz prestonice potpuno zasluženo vratio sa dva velika boda koja će, bez sumnje, imati snažan uticaj na moral i samopozdanje čete iz Čačka.

Što se tiče samog okršaja, oba tima su od početka igrala vrlo čvrsto u fazi odbrane. Naročito se to može reći za Borac, koji je zahvaljujući kvalitetnoj defanzivi, ali i solidnoj ofanzivi, na startu imao prednost od pet poena (4:9). Iako je domaćin nastojao da promeni odnos snaga na terenu, Čačani su energičnom igrom uspevali da zadrže suficit dobrih pet minuta. Međutim, sa par kvalitetnih napada Partizan je poveo košem Milera-Mekintajera (13:11). Ali odmah je odgovorio Tornton na adekvatan način, pa je sa četiri vezana poena vratio prednost na desnu stranu semafora. Do okončanja prvog kvartala Borac je nastavio da igra bolju košarku od Partizana, pa je zasluženo taj deo igre završio sa sedam poena viška (17:24).

Nastavak igre nije doneo do suštinske promene. Štaviše, trojkom Miletića i poenima Kočovića  Borac je otišao na plus 13 (17:30), što je bilo prvo dvocifreno vođstvo jednog tabora. Zaista je Borac delovao moćno na terenu, što je, uostalom, i rezultat pokazivao. Trener Šćepanović je, razumljivo, posegao za jedinim rešenje, odnosno tajm autom. Odmah nakon toga prazan hod domaćina prekinuo je Gordić pogotkom van linije 6,75. Ali već u sledećem napadu odlični Miletić je poentirao dva plus jedan, onda je i Nerandžić pogodio za tri, tako da je gostujući sastav nastavio da drži veliku prednost u svojim rukama, koja je porasla na +15 (23:38). Nema šta, silno je izgledao čačanski sastav u drugoj deonici. Partizan nije mogao da pronađe rešenje za raspoložene Čačane, koji su pogađali iz svih oružja. Ponovo je klupa Partizana morala da zatraži minut za savetovanje. Posle saveta dobijenih od trenera domaći igrači vezali su šest poena, pa su posle dužeg vremena zaostajali jednocifrenom razlikom (34:43). Ali usledila je dobra rola Smita, koji je sa četiri poena vratio svom timu prednost od dve cifre. Sve u svemu, sjajnom igrom u prvih 20 minuta Borac je daleko zadovoljniji otišao na veliki odmor.

Dobru igru iz prvog Borac je nastavio da pruža početkom drugog poluvremena. Istina, i domaćin je zaigrao nešto bolje u odnosu na prva dva kvartala, ali to nije bilo dovoljno da se ugrozi prevlast Čačana. Tek nakon što je Gordić dodao gas i povukao nekolicinu saigrača domaćin je prišao Borcu na minus sedam (51:58). U nastavku meča vođena je prilična borba na obe strane terena, što je i bilo očekivano. Iz petnih žila trudio se gostujući sastav da zadrži rivala na pristojnom rastojanju. Ne samo da je u toj nameri uspeo, već je posle poena Džonsa ponovo imao +13 (53:66). Do okončanja treće četvrtine Borac je zadržao dvocifrenu prednost, što je, bez sumnje, ulivalo sigurnost timu Marka Marinovića.

Četvrta deonica bila je period odluke. Shodno tome, odmah je Partizan krenuo da se iz petnih žila trudi kako bi za kratko vreme prišao Borcu. Sa četiri vezana koša ponovo je prišao gostima na minus sedam (61:68). Ali usledio je odgovor Đokovića, koji je pogodio za tri, čime je prekinuo nalet domaćina. Međutim, sa par loših rešenja u napadu, ali i odbrani, Borac je dozvolio Partizanu da priđe na svega pet poena zaostatka (66:71), što nije bio slučaj još od prve četvrtine. Naravno, trener Marinović je hitro zatražio minut odmora, kako bi podelio nekoliko saveta svojim pulenima. Ipak, Borac nikako nije uspevao da se trgne iz letargije, sve dok Đoković nije preuzeo odgovornost i sa par pogodaka odveo svoj tim na plus devet (74:83). Od tog šoka Partizan nije mogao da se oporavi, pa je Borac potpuno zasluženo duel okončao u svoju korist. Da su Čačani bili u prilici da biraju, ne bi mogli da požele bolje otvaranje debitantske sezone u ABA ligi. Za kraj valja konstatovati da Borac protiv Partizana nije imao slabu tačku, sve je funkcionisalo kao švajcarski sat.

U narednom kolu Borac će na parketu dvorane kraj Morave ugostiti Crvenu zvezdu mts. Taj meč je na programu u nedelju 11. oktobra, a početak je u 17 časova.

KK Partizan NIS: Miler-Mekintajer 4, Mika 10, Pejdž 6, Dangubić, Gordić 13, Jaramaz 21, Angola 6, Veličković 2, N. Janković 2, Tomas 6, Trifunović, Mozli 8.

KK Borac: Tornton 11, Smit 9, Đoković 12, Miletić 10, Gavrilović, Kočović 7, Nerandžić 9, Novaković 3, Džons 10, Todorović 5, Čarapić 11.

Piše: Nikola Minović

Foto: KK Partizan NIS (Dragana Stjepanović)