KK Borac nastavlja da se vrlo ozbiljno, temeljno i pažljivo priprema za narednu ABA sezonu, drugu u svojoj istoriji u prvom po snazi regionalnom takmičenju. U skladu sa tim, u Čačak je stigao Ivan Marinković (27, 208), doskorašnji centar Cedevita Olimpije iz Ljubljane. Iako je imao ugovor na još godinu dana sa timom iz Slovenije, on je odlučio da je najbolje rešenje da karijeru nastavi u taboru Marka Marinovića.

On je stavio svoj potpis na dokument koji ga obavezuje da u narednih godinu dana bude član tima iz grada na Moravi.

Reč je o košarkašu koji, pre svega, pokriva poziciju krilnog centra, ali isto tako mu nije strano da igra na mestu centra, jer je reč o veoma korpulentnom igraču.

Ivan Marinković je igrač bogatog iskustva. Još kao mlad čovek započeo je prve košarkaške korake u Partizanu. Nije prošlo dugo, a prešao je u Crvenu zvezdu, gde je prošao kroz sve mlađe kategorije kluba sa Malog Kalemegdana. Za prvi tim crveno-belih je 2011. godine i debitovao, ali se ubrzo vratio u Partizan, sa kojim je sklopio četvorogodišnji ugovor.

Nije se predugo zadržao u crno-belima, iz kojih je poslat na pozajmicu u OKK Beograd. Sledeća destinacija bilo je Skoplje, gde je igrao za MZT, a sa kojim je u sezoni 2013/14. osvojio makedonsko prvenstvo i kup. Tu se zadržao godinu dana, a sledeći tim za koji je nastupao bio je Vilki Morskije Ščećin iz Poljske.

Usledio je angažman u Zadru, gde je ostao dve godine. Zatim je jednu sezonu igrao za turski Ješilgiresun, iz kog je prešao u slovenačku Primorsku. Sa timom iz Kopra je u sezoni 2018/19. osvojio čak četiri trofeja: prvenstvo Slovenije, Kup Slovenije, Superkup Slovenije i ABA 2 ligu. Zbog odličnih partija u ovoj ekipi velika pažnja je usmerena na Marinkovića, koji je u februaru 2020. godine prešao u Cedevita Olimpiju iz Ljubljane.

Vredno podsećanja jeste da je već nekoliko ozbiljnih igrača produžilo ugovore, ili pak sklopilo nove sa Borcem. Pored Nemanje Todorovića i Dude Sanadzea, koji su produžili saradnju sa klubom, ugovore su sklopili Lautaro Lopez, Marko Pecarski, Hanter Hejl i Bojan Tomašević.

Piše: Nikola Minović

Foto: Cedevita Olimpija Ljubljana/Ales Fevzer