U trećem meču turnira U19 AdmiralBet ABA lige ekipa Borca je odmerila snagu i košarkašku veštinu sa Sparsima iz Sarajeva. Neverovatno zvuči, ali to je bio drugi duel tokom današnjeg dana koji su mladi Čačani morali da odigraju. Bez obzira na silan napor, ekipa Miloša Pejanovića je uspela da slavi, a rezultat je glasio 81:86 (23:30; 18:17; 26:17; 14:22).

Borac je vrlo silno započeo duel. Predvođen raspoloženim Andrićem i starijim Ćurčićem iz napada u napad je punio koš rivala, pa je polovinom deonice došao do suficita od devet poena (7:16). Međutim, Sparsi nisu klonuli duhom, već su odgovorili serijom 7:0, tako da su ozbiljno prišli rivalu. Ali stariji Ćurčić je preuzeo odgovornost, pa je vezao 13 poena i tako po prvi put doneo dvocifreni suficit svom timu (20:30). Do kraja prvog dela igre Sparsi su uspeli da smanje deficit na jednu cifru.

Pošto je otpočeo drugi kvartal, Sparsi su zaigrali sa namerom da potpuno anuliraju kapital protivnika. Ipak, mlađi Ćurčić je sa linije slobodnih bacanja držao prednost svog tima. Ali kako je vreme prolazilo, Sparsi su bili sve bliže Borcu, pa su polovinom deonice prišli na svega četiri koša zaostatka (33:37). To je bio alarm da trener Pejanović zatraži tajm aut. Ubrzo je Milošević doneo nove poene timu, pa je situacija bila nešto bolja. Do konca prvog poluvremena Borac je na mišiće uspeo da sačuva kakav-takav kapital, pa je zadovoljniji otišao na veliki odmor.

Čim je otpočelo drugo poluvreme, Sparsi su nastavili da vrše konstantne napade na obruč Borca, pa su nakon pet vezana poena Mulića prišli na samo poen deficita (46:47). Iako je čačanski tim pokušavao da vrati stvari u pređašnje stanje, Sparsi su mu sve vreme disali za vratom, pa je stanje bilo egal. Štaviše, posle novih poena Mulića čak su i poveli, prvi put na meču (52:51). Trener Pejanović je ponovo morao da posegne za minutom odmora kao jedinim rešenjem. Po povratku na parket Nikolić je postigao koš, pa je prekinuo nalet rivala. Međutim, Sarajlije se nisu dale omesti, pa su posle trojke Zrna došli do plus pet (58:53). Uprkos svim nastojanjima da nešto promeni, Borac nije uspeo da vrati prednost na svoju stranu semafora.

Posledni deo utakmice započeo je vrlo neučinkovito po oba tima. Kako Borac, tako i Sparsi su vezali nekoliko grešaka, tako da je bilo potrebno gotovo dva minuta da bi neko postigao koš. Prvi je to učinio Jović sa linije slobodnih bacanja. Što se tiče Čačana, nakon niza grešaka i promašaja Janković je prvi uspeo da spusti loptu na dno mrežice. Na njega su se nadovezali Nikolić i stariji Ćurčić, pa je Borac uspeo i da povede (72:73). Nalet Čačana trener Sparsa je pokušao da zaustavi tajm autom. Do kraja meča je bilo nešto više od pet minuta, pa je na pomolu bila neizvesna završnica. Međutim, taj potez nije mnogo doneo Sparsima. Janković je ušao u seriju, pa je doneo nova četiri poena Borcu, koji je pobegao na plus pet (72:77). Ponovo je klupa Sparsa posegla za minutom odmora, ali avaj. Čačani su uhvatili dobar zalet, pa su na momente dodatno povećavali svoj suficit. A kako se meč bližio kraju, bilo je sve manje vremena za promene. Ipak, na volšeban način Sparsi su na manje od minut do kraja prišli na svega minus jedan (81:82). Pretposlednji napad imao je Borac, tako da se čekao rasplet drame. Odgovornost je preuzeo stariji Ćurčić, koji je pogodio sa linije slobodnih bacanja, pa je poveo sa plus tri (81:84). Kako Sparsi nisu iskoristili svoju šansu, Ćurčić je ponovo sa penala pogodio, pa je tako stavio tačku na pitanje pobednika. Iako uz dosta peripetija, Borac je uspeo da ostvari drugu pobedu, čime su mu ozbiljno porasle šanse da zauzme neko od prva dva mesta u grupi A.

Spars: Trnka 12, Ružičić, Fejzić, Bukva 2, Mulić 23, Kamberović 2, Hrnjić, Kuštrić, Jović 21, Zrno 21, Savić, Đedović.

Borac: Ćurčić 25, Radojičić, Kaplarević, Milošević 10, Veljović, Nikolić 8, Andrić 20, Stojadinović 4, Ćurčić 5, Pantelić, Janković 11, Popović 3.

Tekst: Nikola Minović

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović