U derbiju 19. kola Triglav kadetske lige Srbije u dvorani kraj Morave koplja su ukrstili domaći Borac i beogradska Mega Sokerbet. Nakon što je stavljena tačka na susret ubedljivu pobedu je upisao tim Miloša Pejanovića, koji je slavio rezultatom 85:47 (23:12; 22:17; 22:11; 18:7).

Već od početka okršaja Borac je zaigrao vrlo čvrsto u fazi odbrane. Međutim, kako nije prednjačio i u ofanzivi, rezultat je mahom bio u egalu. Tek što bi Borac poveo, Mega bi već u narednom napadu izjednačila, ili pak povela minimalnom razlikom. Doduše, sve se promenilo polovinom deonice, kada je domaćin serijom dobrih napada došao do plus osam (13:5). To je bio alarm za klupu Mege da pozove tajm aut. Međutim, čim su se ekipe vratile na parket Mikavica je ukrao loptu protivniku, nakon čega je poentirao, pa je Borac po prvi put imao dvocifreno vođstvo (15:5). Mega nije imala odgovor na dobru igru Čačana, koji su poenima Andrića do okončanja prvog dela igre zadržali u svom posedu značajan broj poena.

Drugi deo igre bolje otvara domaćin, koji je polako, ali sigurno, povećavao svoj suficit, pa je posle poena mlađeg Ćurčića imao maksimalnih +19 (38:19). Mega je pokušavala da odgovori na adekvatan način, ali je samo individualnim rešenjima dolazila do koševa. Tako je bilo tokom čitave druge četvrtine. Borac je diktirao tempo, sve vreme je vodio dvocifrenom razlikom, dok je Mega samo na momente bila ravnopravan rival. Zbog toga je domaći tim, potpuno zasluženo, otišao na veliki odmor sa kapitalom od 16 poena (45:29).

Dobrim prodorom Paunovića Mega otvara treći kvartal. Njegov primer sledio je Đapa, pa je zbog četiri vezana poena gostiju trener Pejanović morao da zatraži minut odmora. Borac se mučio da postigne prve poene u drugom poluvremenu, a to je učinio Mikavica nakon gotovo tri minuta igre. Od tog momenta Borac je lakše disao. Ponovo je uspostavio kontrolu meča, pa je posle koša strarijeg Ćurčića imao maksimalnih +27 (67:40). Od tog naleta domaćina Mega nije uspela da se povrati i konsoliduje.

Sa šest vezanih poena Mikavice domaća ekipa je startovala odsudni deo utakmice. Na njega se nadovezao Nikolić, pa je Borac stekao ogromnih +34 (74:40). Bilo je očito još davno da je otpor Mege uzaludan, ali je početkom poslednje deonice stavljena tačka na pitanje pobednika. Do kraja susreta Borac je igrao taman toliko da sačuva značajan broj koševa na svom delu semafora. Štaviše, posle poena Vasilijevića imao je domaćin +41 (85:44). To je dalo prostora Milošu Pejanoviću da pruži šansu svim igračima. Sve u svemu, bila je ovo još jedna odlična utakmica kadeta Borca, kojom su ponovo pokazali da su daleko najbolja ekipa u takmičenju.

Miloš Pejanović ističe značaj pobede protiv Mege.

,,Čestitam igračima na ubedljivoj pobedi, a ekipi Mege na fer i korektnoj igri. Iskreno, očekivali smo pobedu, ali ne ovako ubedljivu. Ono što je najbitnije i što nam je bio glavni cilj pre utakmice jeste da obezbedimo prvo mesto četiri kola pre kraja prvenstva. Sada polako počinjemo da se pripremamo za finalni turnir“, rekao je Pejanović.

MVP susreta bio je Luka Andrić. Nakon meča on je izjavio:

,,Pre svega, čestitam Megi na fer i korektnoj igri. A što se tiče nas, ušli smo u meč agresivno, nismo dozvoljavali protivniku da se opusti ni u jednom momentu. Zahvaljujući tome smo kontrolisali duel sve vreme. Okrećemo se sledećem kolu i izazovima koji nas očekuju“, kazao je Andrić.

Borac: Ćurčić 9, Mikavica 12, Radojičić 1, Vasilijević 6, Veljović 3, Nikolić 15, Andrić 19, Ćurčić 12, Trifunović, Popović 2, Lazović, Janković 6.

Mega Sokerbet: Pratljačić, Kompirović, Kuzeljević, Nikolić, Paunović 9, Avlijaš 10, Prokopić 11, Vranešević 2, Topalović, Dozić 2, Đapa 13.

Piše: Nikola Minović

Foto: Lejča photography