Novu 2022. godinu Borac je započeo utakmicom kod kuće. U okviru 14. kola AdmiralBet ABA lige izabranici Marka Marinovića bili su domaćini kolegama iz Igokee. Nakon što je semafor označio završetak susreta, pobedom je mogao da se podiči sastav iz Aleksandrovca, koji je slavio rezultatom 61:88 (11:21; 17:18; 16:25; 17:24).

Silno bodren sa tribina, Borac je vrlo borbeno ušao u susret. Odbrana je bila na visini zadatka, a preko Marinkovića je domaćin došao i do prvih poena. Nakon dva minuta bez pogotka i Igokea je poenima Stivensa došla do prvog koša. Od tog mometa gosti su zaigrali bolje, pa su trojkom Volera čak i poveli. Odgovor je ubrzo došao od Sanadzea. Sve u svemu, prilično ravnopravna borba je vođena u uvodnom delu meča. U drugom delu četvrtine Igokea je sa par dobrih rešenja u fazi napada došla do prednosti osam poena (6:14). To je bio alarm za trenera Marinovića da zatraži prvi tajm aut. Ipak, promena se nije desila, pa su gosti stekli dvocifrenu prenost (8:19). Takvo stanje je potrajalo do isteka prve četvrtine…

Poenima Lešića Borac je otvorio drugi deo duela. Na njega se nadovezao Hejl sa trojkom, a potom je ponovo Lešić bio učinkovit, tako da je domaćin značajno smanjio deficit (18:23). Na potezu je bio trener Igokee. Međutim, energija Borca bila je na zavidnom nivou, tako da nije prestao da stavlja na muke rivala. Kada je Tomašević ubacio novu trojku za Čačane, razlika je bila svega četiri poena (21:25).  Ipak, u drugom delu četvrtine Igokea se stabilizovala, pa je neočekivano brzo i lako vratila dvocifrenu prednost (21:35). U tom ritmu je i okončano prvo poluvreme, tako da su gosti zadovoljniji otišli na veliki odmor.

U prilično uravnoteženom ritmu započet je treći deo okršaja. Igralo se koš za koš, što je više pogodovalo Igokei, koja je imala solidan kapital iz prvog poluvremena. Nakon nekoliko minuta gosti su uspeli da nametnu svoj tempo igre, pa su bez mnogo muke došli do +15 (30:45). Da stvar bude gora po domaćina, ni sudije mu nisu bile naklonjene. A sve to Igokea je znalači koristila, pa je iz napada u napad povećavala svoju prednost. Naravno, Marinović je ponovo pokušao da minutom odmora pokrene svoj tim. Međutim, kanonada gostiju je nastavljena, pa su u jednom momentu došli do kote 28 (32:62). Svi konci igre bili su u rukama Igokee. Tek pred kraj deonice Borac je poenima Ćurčića i Sanadzea uspeo da smanji zaostatak.

U odsudni deo igre Borac je ušao sa namerom da zaigra na sve ili ništa. Istina, drugo rešenje nije ni imao, jer je zaostajao celih 20 poena. Ali Igokea je dobro krenula, pa je dodatno povećala rastojanje. Seriju gostiju prekinuo je Radovan Đoković pogotkom za tri. Silan napor je ulagao Borac kako bi nešto promenio. Vremena je, naravno, bilo sve manje, a do suštinske promene nije dolazilo. Doduše, Borac je značajno smanjio deficit, ali je rival i dalje imao krupan kapital na svom kontu. Uprkos svim nastojanjima Borca da nešto promeni, Igokea je uspela da meč uvede u relativno mirnu završnicu, pa da na koncu susreta zabeleži dva vredna boda na gostovanju u Čačku.

Borac: I. Đoković 3, Ćurčić 2, Hejl 5, Sanadze 12, R. Đoković 5, Lopez, Tomašević 8, Pecarski 11, Lešić 13, Marinković 2, Čarapić, Janković.

Igokea: Vulić 6, Starks 4, Robinson 7, Tanasković 12, Radanov 6, Jošilo 12, Talić 7, Stivens 6, Voler 16, Fundić 2, Đorđević 10.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography