U18 reprezenzacija Srbije, koju sa klupe predvodi Vladimir Đokić, juče se okupila na Zlatiboru, gde je započela pripreme za FIBA Čelendžer, koji će biti odigran od 3. do 8. avgusta u Skoplju.

Košarkaši Srbije starosti do 18 godina u glavnom gradu Severne Makedonije boriće se protiv selekcija Španije, Hrvatske, Severne Makedonije, Nemačke i Gruzije.

Na spisku trenera Đokića našla su se i dva mlada i talentovana igrača Borca. Reč je o Đoruđu V. Ćurčiću i Stefanu Jankoviću. Takođe, vredno pomena je i to da je pomoćni trener Đokiću Mihailo Šušić, dok je fizioterapeut Borca Đorđe Milošević takođe deo stručnog štaba.

Đorđe V. Ćurčić, MVP igrač kadetskog prvenstva Srbije i prvotimac Borca ukratko je sumirao dosadašnje utiske iz reprezentacije.

,,Već ovog leta počeli smo da se pripremamo za evropsko prvenstvo, koje će biti naredne godine. Ali pre toga, ovog avgusta, biće organizovan jedan FIBA Čelendžer u Skoplju, što će nam biti dobra priprema. Odmah smo krenuli da se pripremamo punom parom. Treninzi su zaista intezivni, a imamo ih dva dnevno. Takođe, radimo i u teretani“, rekao je Ćurčić.

Nemu nije prvi put da je deo reprezentacije Srbije.

,,Na svakom dosadašnjem okupljanu reprezentacije bio sam pozvan, što je velika čast, ali i odgovornost za mene. Svi igrači koji su deo reprezentacije pažljivo su selektirani po čitavoj Srbiji. Biti deo tima velika je stvar za mene“, dodao je košarkaš Borca.

Mladi igrač čačanskih crveno-belih dotakao se malo i minule sezone.

,,Fenomenalna takmičarska godina je iza nas. Osvojili smo šampionsko zvanje u kadetskoj konkurenciji, čime smo dokazali da smo najbolji u Srbiji. Nakon toga priključen sam prvom timu Borca, sa još četiri saigrača, jer je trener Marko Marinović želeo da pruži šansu nama mladim košarkašima. Nadam se da smo uspeli da mu se odužimo za ukazano poverenje“, završio je Đorđe V. Ćurčić.

Stefan Janković, član idealne petorke završnog turnira kadetske lige i prvotimac ekipe iz grada na Moravi ističe kakav značaj za njega ima poziv selektora Đokića.

,,Ne mogu da opišem koliko mi je drago što sam pozvan od strane selektora Đokića da budem deo reprezentacije Srbije. Naročito ako znam da je većina saigrača godinu dana starija od mene. Ovaj poziv predstavlja veliku čast i obavezu za mene“, kazao je Janković.

Baš poput svog saigrača iz Borca, Janković takođe ističe važnost reprezentacije.

,,Od velikog značaja za mene je rad i treniranje sa najboljim mladim igračima u Srbiji, kao i saveti koje dobijam od selektora i stručnog štaba. Naravno, svaki način za dodatnim napretkom je dobar za mladog igrača poput mene“, naglašava Janković.

Nakon odličnih partija u dresu kadetskog tima trener Marinović je ukazao šansu Jankoviću u seniorskom sastavu Borca.

,,U dvorani kraj Morave na završnom turniru za kadete pokazali smo da smo najbolji u državi. Predvođeni trenerom Pejanovićem svima smo stavili do znanja koliko vredimo. Kasnije sam od strane trenera Marinovića priključen prvom timu, što je bila ogromna stvar za mene. Dobio sam šansu da u Superligi igram protiv najboljih igrača u zemlji, što će mi puno pomoći u daljoj karijeri“, zaključio je Stefan Janković.

Tekst: Nikola Minović

Foto: KSS