Prošlu košarkašku sezonu u Srbiji je, između ostalog, obeležio i dugo očekivani plasman Borca u ABA ligu. Još od raspada bivše Jugoslavije Čačani nisu imali priliku da mere svoje košarkaško znanje i umeće sa najboljim ekipama nekadašnje zajedničke države. Ali od naredne sezone Borac se vraća na veliku scenu, tamo gde, uostalom, i pripada.

Međutim, minula takmičarska godina nije bila berićetna samo za klub iz grada na Moravi. Naime, u trenutku kada je Marko Marinović preuzeo kormilo ekipe, kapitensku traku predao je Urošu Čarapiću, košarkašu koji je ponikao i celu svoju karijeru proveo u Borcu. A on je ukazano poverenje dobrano opravdao.

,,Prošle sezone u ruke mi je data kapitenska traka, što je za mene izuzetna čast, jer je Borac klub velike i bogate istorije. Poklopile su se neke kockice, a imao sam i dosta streće. Iako ćemo od ove sezone igrati u višem rangu, moram priznati da ne osećam neki veliki pritisak. Doduše, Borac više od 30 godina nije igrao na velikoj sceni, tako da je lep osećaj što je baš meni zapalo da u prvoj sezoni u ABA ligi baš ja budem kapiten”, izjavio je Čarapić.

Lojalnost klubu, koja nikad nije ni bila upitna, Čarapić je dokazao u maju, kada je prvi, kao što red i nalaže, produžio saradnju sa Borcem, uprkos činjenici da je imao važeći ugovor zaključno sa krajem sezone 2020/21. Međutim, on je svoj paraf stavio na dokument koji mu produžava ostanak u crveno-belom dresu na još dve godine pride.

To je učinio, kako sam kaže, jer smatra da je Borac pravo mesto za dalji napredak u karijeri.

,,U Borcu sam od malih nogu, prošao sam sve mlađe kategorije. Eto, od prošle sezone sam i kapiten prvog tima, tako da nisam puno razmišljao kada su mi ponudili produžetak saradnje. Ugovor je potpisan na dve godine, a smatram da je to dobra odluka. Borac će od ove sezone igrati na još višem nivou. Svi rado očekujemo početak ABA lige, pa zbog toga smatram da je Borac pravo mesto, na kom ću moći dodatno da napredujem u karijeri. Verujem da ću sa klubom u budućnosti dobro sarađivati, baš kao do sada“, rekao je Čarapić.

Ulazak Borca u ABA takmičenje veliki je uspeh, što ističe i kapiten Borca.

,,Više puta sam naglasio da se Borac vratio tamo gde pripada. To je veliki uspeh za klub, grad, navijače. Nema sumnje da je ABA najkvalitetnija liga u regionu, a među najboljima u Evropi”, mišljenje je beka iz Čačka.

Iako do početka takmičenja ima više od dva meseca, tabor Borca se već uveliko sprema za očekivane izazove.

,,U ponedeljak smo započeli prvi deo priprema. Doduše, imali smo i pre toga uvod, gde smo na sedmičnom nivou trčali određenu kilometražu, čisto da bismo ostali u formi, kako ne bi došlo do nekih neželjenih povreda. Što se tiče sadašnjeg dela priprema, mahom provodimo vreme napolju. Ranije smo krenuli pripreme, kako bismo bili potpuno spremni. Dobra stvar je i to što će igrači koji su došli sa strane moći da upoznaju Čačak sa turističkog aspekta, jer svaki dan obilazimo i trčimo na nekoj drugoj relaciji”.

Posle duge pauze, svi su željni košarke, tako da je entuzijazam u Borčevoj četi silan.

,,Moram da naglasim da je moral u ekipi odličan. Gro igrača iz prošle sezone je ostalo u klubu, tako da se dobro poznajemo. Imam osećaj kao da pauze nije ni bilo”, kazao je Čarapić.

Sve više se priča o tome da poseta mečevima ABA lige neće biti dozvoljena zbog epidemiološke situacije. Ako se to obistini, Borac će biti dobrano oštećen.

,,Ne mogu opisati koliko mi nedostaje igranje utakmica u punoj hali kraj Morave. Ukoliko bude zabranjeno prisustvo navijača, biće veoma čudan osećaj igrati u takvim uslovima. Sećam se koliko mi je bilo čudno da igram poslednji meč ABA 2 lige protiv Novog Pazara, kada nije bilo publike u hali. Nama ljudi iz Čačka mnogo znače jer prave zaista odličnu atmosferu i prilično nam pomažu u teškim momentima”, zastao je Čarapić, a zatim posebno naglasio:

,,Ukoliko budemo igrali uz podršku sa tribina, mogu da kažem da se nijedna ekipa u ABA ligi neće dobro provesti u Čačku. Naravno, ako situacija bude drugačija mi ćemo se boriti, ali će nam biti daleko teže”, poručio je kapiten Borca.

Mnoge ABA ekipe se već uveliko pojačavaju, neke su krenule sa pripremama. Sve u svemu, pred ljubiteljima košarke je vrlo zanimljiva sezona u jadranskoj ligi.

,,Koliko sam u mogućnosti, pratim šta se dešava u taboru protivnika. Video sam da su Mega, Igokea i Split krenuli sa pripremama. Moram da primetim da će ove sezone ABA liga biti baš jaka. Mnogi timovi imaju ozbiljne budžete, tako da već dovode dobre i skupe igrače. Ipak, rano je za bilo kakve analize, jer će ekipe još da se pojačavaju”.

Što se tiče Borca, primarni cilj je jasan.

,,Nema sumnje, biće nam veoma teško ove sezone. Prvenstveni cilj nam je da izborimo opstanak u ABA eliti, a za kasnije ćemo videti”, završio je Uroš Čarapić.

Valja pomenuti da je Uroš Čarapić tokom prošle sezone u domaćem prvenstvu prosečno beležio 10,3 poena po meču. Što se tiče ABA 2 lige kapiten Borca je bio učinkovitiji, pa je u proseku postizao 11,4 koša po utakmici.

Piše: Nikola Minović