U okviru 8. kola AdmiralBet ABA lige viđen je okršaj dve srpske ekipe, Borca i FMP-a. Reč je o susretu timova koji se i više nego dobro poznaju, jer godinama unazad vode borbe u raznim takmičenjima. I ovog puta je viđen sjajan okršaj u poprilično popunjenoj Dvorani kraj Morave. Borac je, razume se, želeo da nastavi niz trijumfa i ostvari četvrti u sezoni. Na kraju, posle silnog truda i zalaganja, to mu je pošlo za rukom, pa je na koncu utakmice slavio rezultatom 96:75 (24:16; 25:17; 22:17; 25:25).

Početak duela prohujao je u opipavanju pulsa među rivalima. Ekipe su naizmenično dolazile do poena, tako da je gledan egal u punom smislu te reči. Doduše, valja primetiti da su timovi bili uspešniji u fazi odbrane nego što su to činili u napadu. To je razlog relativno malog broja poena u prvom delu četvrtine. U drugom delu Borac je dodao gas, pa je sa nekoliko pravih rešenja u ofanzivi došao do plus devet (20:11). FMP je odgovorio serijom 5:0, tako da je uzvratio kako treba. Više od toga nije mogao, jer je domaćin to sprečio. Čak je ponovo povećao svoj suficit na plus osam (24:16).

Početak druge deonice protekao je u nastojanjima gostiju da istope zaostatak i domaćina da ih u tome onemogući. Čačani su u tom nadmetanju bili uspešniji, jer su konstantno imali višak. Štaviše, ubrzo su došli do kote 11 (36:25). I publika se zahvaljujući dobroj igri dodatno probudila, pa je atmosfera bila prava košarkaška. FMP nije posustao, već je pokušao da odgovori protivniku. Ali Borac mu nije dopustio da to učini, već je produžio da komanduje na terenu. Čak je krajem prvog poluvremena povećao razliku na +16 (49:33). Bilo je ovo možda i najbolje poluvreme Čačana u dosadašnjem delu sezone, tako da su zasluženo imali krupan kapital.

Tamo gde je stao u prvom, Borac je produžio u drugom poluvremenu. Posle nekoliko iskorišćenih napada došao je do najvećih +21 (56:35). Iako je do kraja meča bilo dosta vremena, već je postalo jasno u kom pravcu se kreće susret. Naravno, još ništa nije bilo gotovo, tako da se i dalje vodila prava borba na parketu. Međutim, minuti su prolazili, a FMP nije ni u naznakama mogao do promene. A Borac je to obilato koristio, pa je konstantno imao 20 ili više poena u plusu. Došlo je i do završetka trećeg dela igre, a stvari se nimalo nisu promenile, tako da je domaćin bio na korak od pobede.

Ako se početkom poslednjeg dela igre postojala nada kod gostiju da je neka promena moguća, Borac je brzo razuverio sve u dvorani da je to nemoguća misija. Brzim poenima pobegao je na +23 (75:52), tako da je preokret ostao u domenu naučne fantastike. FMP je shvatio da je sve izgubljeno, tako da je pokušavao da barem umanji gorčinu poraza. Ali Borac je do kraja ostao neumoljiv, pa je čak otišao na +27 (90:63). Do kraja susreta je igrao taman toliko da ne dozvoli da se smanji zaista ogromna razlika, tako da je na kraju zasluženo došao do četvrte pobede u sezoni.

Borac Mozzart: Rebrača 4, Segu 17, Birts 12, Tasić 15, Perot-Hant, Tomašević, Talić 12, Frenklin 20, Uskoković 14, Todorović, Čarapić 2, Manojlović.

FMP Soccerbet: Votson 3, Živanović 10, Subotić 10, Pavićević, Stepanović 10, Voker, Šaranović 5, Simonović 2, Matović, Ašćerić 2, Luk 12, Beson 21.

Tekst: Nikola Minović/Đurđe Mečanin

Foto: Lejča photography