Iza KK Borac je istorijska sezona, u to nema sumnje. Nakon više od 30 godina, tim iz grada na Moravi je imao priliku da se takmiči na velikoj sceni. Doduše, to više nije bila ex-Yu liga, već elitno ABA takmičenje.

Najveće zasluge svakako da pripadaju strategu tima, Marku Marinoviću, kao i njegovom stručnom štabu. On je pre dve sezone, u svojoj debitantskoj godini u ulozi trenera, prvo uveo Borac u ABA 1 ligu, da bi zatim minule takmičarske godine uspeo da sačuva tabor u društvu najboljih, iako posao nije bio ni malo lak.

Da podsetimo, u sezoni koja je iza nas Borac je ABA ligu okončao na 11. mestu, sa skorom od osam pobeda i 18 poraza. Ako se uzmu u obzir brojni faktori, poput odsustva publike, kao i čestog odlaganja mečeva, Čačani ipak treba da budu zadovoljni učinjenim.

Okupljanje tima i početak priprema za novu sezonu iskoristili smo da porazgovaramo upravo sa trenerom Markom Marinovićem o njegovim razmišljanjima, idejama i očekivanjima vezanim za novu takmičarsku godinu, koja će, kako sada stvari stoje, biti još zahtevnija.

Pripreme su krenule svega nekoliko dana kasnije nego lane.

,,Započeli smo pripreme danas, 2. avgusta, a nova sezona počinje 25. septembra. Na raspolaganju nam je gotovo dva meseca, tako da imamo dovoljno vremena da se spremimo do početka novog izdanja ABA takmičenja”.

Marinović u ovom momentu nema kompletan tim na raspolaganju, ali se nada da će to uskoro biti slučaj.

,,Pre svega, moramo svi da se skupimo, jer još uvek nismo kompletirali sastav. Takođe, imamo dosta mladih igrača koji su sa reprezentacijom. Pored toga, imamo sitan problem sa Lopezom. Nadam se da ćemo uskoro rešiti sve probleme i da ćemo se vrlo brzo kompletirati“.

Što se tiče rostera ekipe, neki igrači su produžili saradnju, nekolicina je otišla iz kluba, jedan deo košarkaša je imao važeće ugovore.

,,Na kraju sezone nas je napustilo nekoliko igrača. Očekujem da uskoro dovedemo još nekoliko pojačanja. Ali situacija nije idealna. Nismo u zavidnoj finansijskoj situaciji, tako da je teško dovesti kvalitetne igrače“.

Nedavno je u klub stigao Marko Pecarski, pre toga je produžena saradnja sa Lautarom Lopezom, ali klub traga za još nekim dobrim pojačanjima.

,,Imali smo ogromnu sreću što je Lautaro Lopez odlučio da ostane u klubu. A pre neki dan je sa nama ugovor potpisao Marko Pecarski, jedan od najperspektivnijih mladih igrača u Srbiji. On će svakako predstavljati jedno od naših najvećih pojačanja. Ali fali nam dva ili tri košarkaša da upotpunimo ceo tim, kako bismo bili konkurentni sledeće sezone. Svaki dan radimo na tome da dovedemo adekvatna i kvalitetna pojačanja“.

Marinović ističe da Borac ne može da se takmiči sa većinom ABA timova, barem što se tiče finansija.

,,Pokušavamo da stabilizujemo situaciju u klubu. U Borcu situacija nije na zavidnom nivou. U klubu se svi bore da normalizuju situaciju, ali evidentno je da ne možemo da se takmičimo sa ostalim ABA klubovima, jer nemamo adekvatnu podršku“.

Razume, već sad stručni štab ima u planu pripremne utakmice, a prvi protivnik biće FMP u drugoj polovini avgusta.

,,Mogu već sad da kažem da će biti dosta pripremnih utakmica. Prva je zakazana za 21. avgust protiv FMP-a. A za ostale otom-potom, biće ih barem 10, to je gotovo sigurno“.

Pre izvesnog vremena ABA liga je izbacila raspored za novu sezonu, a prvi protivnik Borcu biće Igokea.

,,Ne bih da sad previše pričam o rasporedu. Kakav god da je, nama će svaka utakmica biti kao finale, što je bio slučaj i prošle godine. Nismo u prilici da govorimo o rivalima kao lakim, jer za nas nema lakih protivnika“.

Prošle sezone bilo je dosta komplikacija prilikom odigravanja utakmica, koje su prilično često odlagane nekoliko sati pred početak. Ostaje nada da to neće biti slučaj naredne sezone i da će rukovodstvo ABA lige toj praksi stati u kraj.

,,Iskreno se nadam da će publika u dvorani kraj Morave naredne sezone uživati u košarci. Ukoliko ne bude uslova za to, onda se barem nadam da će liga uspostaviti neka pravila, koja će biti jednaka za sve. A ne da nam se ponovi prošla sezona, kada su mečevi odlagani pred sam start”.

Marko Marinović je već nekoliko puta javno apelovao na sve ljude kadre da finanskijski pomognu Borcu, kako bi klub nastavio da pravi dobre rezultate.

,,Konstantno, već nekoliko meseci, apelujem na sve ljude dobre volje da pomognu Borcu. Već od početka sezone mi smo tri koraka iza ostalih srpskih timova koji se takmiče u ABA ligi, tako da u borbu ulazimo sa poslednjeg mesta. Nadao sam se, ali još uvek nismo uspeli da pronađemo generalnog sponzora, kako bismo funkcionisali normalno. To je jedino što tražimo. A čak ni ne maštamo da dovodimo neka skupa i zvučna pojačanja. Apelujem još jednom na sve koji vole ovaj sport i koji smatraju da je Čačak grad košarke da pomognu Borcu, jer ne smemo da dozvolimo da se ugasi tradicija stara 76 godina. A ima sa kim da se radi, jer Borac ima odlične mlađe kategorije, a veliki raritet je i činjenica da godinama barem polovinu prvog tima čine igrači iz Čačka. Sve to treba negovati, ali retko ko za to ima sluha, osim naravno ljudi iz grada i kluba”.  

Tekst i foto: Nikola Minović