U 15. kolu AdmiralBet ABA lige košarkaši Borca Mozzart su se otisnuli put Železnika, gde su imali priliku da se sastanu sa starim znancem, ekipom FMP Meridiana. Čačani nisu imali šta da izgube u prestonici, jer su išli u goste jednom od lidera regionalnog takmičenja. Zbog toga su igrali neopterećeni imperativnom pobede, potajno se nadajući da mogu da iznenade rivala. To toga, ipak, nije došlo, jer je beogradski tim slavio ubedljivim rezultatom 107:81 (31:23; 24:11; 25:23; 27:24).

Domaćin je vidno raspoložen ušao u meč, pa je lako vezao pet poena. Posle nekoliko grešaka, Borac je preko Hejla došao do iste serije, pa je i on na pravi način otvorio duel. Treba primetiti da su gostima od samog starta velike probleme pravili Frejzer i Stepanović, koji su lako probijali odbranu rivala. Iako nije imao rešenje za pomenute košarkaše, Borac je ipak uspevao da prati protivnika i tako drži rezultatski priključak. Štaviše, posle pogotka Boldvina gosti su čak i poravnali skor (17:17). Uz dosta truda, domaćin je na svoj deo semafora vratio prednost, ali je Borac rezultatski ipak bio u igri.

Početkom drugog dela FMP je došao do prve dvocifrene prednosti (33:23). Borac je odgovorio, ali tek da pokaže da nije nemi posmatrač meča. Ali domaćin nije želeo da se zaustavi, već je vrlo brzo došao do komotnih +14 (40:26). To je bio alarm za trenera Mijatovića da zatraži novi tajm aut. Do neke promene u igri Borca nije došlo. Štaviše, FMP je zaigrao još agresivnije i brže, pa je lako povećao suficit na +21 (55:34), tako da je mnogo zadovoljniji otišao na veliki odmor.

Sa nešto više želje Borac je ušao u drugo poluvreme. Ali ona nije bila dovoljna da se promeni odnos snaga na parketu. FMP je bio i suviše raspoložen da bi dopustio da opadne tempo i meč krene u neželjenom pravcu. Kako je vreme odmicalo, domaćin je još više uspevao da se odlepi, a u drugom delu treće četvrtine došao je do kote 31 (74:43). Naravno, Borac nije prerano istakao belu zastavu, već je nastavio da se bori i pokušava da nešto promeni. Zahvaljujući raspoloženom Radonjiću, Čačani su prišli na minus 18 (75:57). Trud se nije do kraja isplatio, tako da je FMP nastavio da sve konce igre suvereno drži u svojim rukama.

Kao što je igrao tokom većeg dela utakmice, FMP je nastavio i na početku poslednjeg dela. Pogađao je iz svih pozicija, tako da je ponovo imao više od 20 poena suficita. Ako je pre toga postojalo i zrno sumnje u to ko će da slavi, tada je ista otklonjena. Do kraja utakmice domaćin je igrao taman toliko da sačuva potpunu supermaciju, tako da je zasluženo sačuvao oreol nepobedivosti kod kuće. Što se tiče Borca, on pod hitno mora da zaboravi ovaj meč i okrene se novim izazovima u ABA ligi.

FMP Meridian: Frejzer 14, Bič 16, Pavićević 2, Stepanović 13, Šaranović 10, Matović 2, Izundu 9, Janković 11, Dženkins, Vujičić, Manojlović 7, Valinskas 23.

Borac Mozzart: Boldvin 8, Glišić, Lešić 10, Nikolić, Petrović 4, Đ. M. Ćurčić, Tomašević 4, Gagić 7, Radonjić 25, Todorović 3, Čarapić, Hejl 20.

Tekst: Nikola Minović

Foto: FMP Meridian/Ivica Veselinov