Drugo kolo AdmiralBet ABA lige rezervisano je za okršaj dva srpska predstavnika u jadranskom takmičenju, Borca Mozzart i FMP Meridiana. Bio je to duel dva tima koji godinama vode vrlo brojne i zanimljive borbe, kako na domaćem, tako i na regionalnom polju. Ali kako pobednik može biti samo jedan, ovog puta se lovorikama okitio sastav iz Železnika, koji je slavio rezultatom 84:85 (17:22; 20:18; 28:25; 19:20).

Ako izuzmemo koš Manojlovića u prvom napadu, meč je započeo prilično neefikasno za oba sastava. Međutim, takvo stanje nije potrajalo unedogled. FMP je koristio ofanzivne skokove, pa je ubrzo imao 6:0. Tek je Novaković, posle gotovo tri minuta igre, uspeo da skloni nulu sa strane semafora koja pripada Borcu. Od tada domaćin je zaigrao angažovanije, pa je polovinom deonice, a poenima Hejla, čak došao do prednosti (13:9), što je bio vidan preokret u igri Čačana. Valinskas se postarao da se Borac još više ne odlepi, a čak je svom timu sa pet poena vratio vođstvo. Isto nije potrajalo dugo, jer je Đoković promenio stanje na semaforu. Do isteka prvih 10 minuta FMP je zahvaljujući Simoviću ponovo došao do prednosti.

Početkom druge deonice Borac je svim silama pokušavao da ponovo preokrene rezultat. Ali je FMP, na mišiće, uspevao da sačuva suficit. Preokret se dogodio nakon tri minuta, kada su Đoković i Hejl vezali četiri poena, pa je Borac prišao na poen deficita (24:25). Naravno, FMP se nije dao demoralisati, već se svojski trudio da sačuva kapital. Međutim, domaćin je nošen hukom sa tribina bio sve bolji, pa je posle prodora Hejla ponovo poveo (33:32). Pored dobre igre, Borac je imao i značajnu podršku sa tribina, pa je sve to davalo rezultat. Istina, do odlaska na veliki odmor FMP je vratio prednost, ali zaista neznatnu (37:40), pa je Borac itekako imao čemu da se nada.

Koševima Radonjića Borac je otvorio treći deo susreta. Ujedno, domaći tim je došao do novog vođstva (44:42). Na drugoj strani, samo je Janković bio kadar da donese poene, pa je FMP dugo kaskao za rivalom. Ali kada su se gosti stabilizovali, razvila se silna borba po čitavom parketu. Ovog puta, Borac je mahom vodio, dok je FMP bio prinuđen da juri rezultat. A kako mu je taj posao išao od ruke, sve vreme je vladalo egal stanje. Doduše, u drugom delu treće deonice Borac je došao do plus četiri (58:54), pa je trener Stefanović odmah zatražio tajm aut, strahujući da domaćin može da se odlepi. Reagovao je FMP veoma brzo, pa je došlo do novog izjednačenja (60:60). Uz minimalnu promenu skora, stanje je ostalo isto i nakon 30 minuta košarke.

Baš kao prethodne dve, tako je i poslednja četvrtina krenula vrlo izjednačeno za oba sastava. Bilo je očito da će sitnice doneti prevagu na jednu stranu. Vreme je neumitno prolazilo, bilo ga je sve manje, a niko nije uspevao da se nametne kao tim koji je blizu pobede. Međutim, polovinom deonice FMP je došao do plus šest (69:75), što je bilo najveće vođstvo do tog momenta četvrte deonice. Naravno, trener Marinović je odmah pozvao minut odmora kako bi prekinuo seriju gostiju. Odgovor je stigao od Milovanovića, koji je prepolovio zaostatak svog tima. U narednom periodu ništa se značajnije nije promenilo, pa je u poslednji minut FMP ušao sa dva poena prednosti (80:82). Ali odmah je Borac preko Čarapića poravnao, pa je na pomolu bila drama. Na potezu je bio Nerandžić, koji je pogodio jedno bacanje. Odmah je reagovao Hejl, pa je prednost prešla na stranu Borca (84:83). A do kraja utakmice je bilo oko 16 sekundi, tako da je Stefanović tražio tajm aut, kako bi nacrtao napad za pobedu. Za samo sedam sekundi Nerandžić je bio uspešan u reketu, pa se sve naglavačke izmenilo. Ipak, Borac je imao skoro 10 sekundi da proba da trijumfuje, pa je na potezu bio Marinović. Ali domaćin nije iskoristio to vreme, pa je FMP uspeo da slavi.

Borac Mozzart: Glišić, Đoković 11, Đ. M. Ćurčić, Tomašević 12, Kočović, Novaković 8, Radonjić 13, Todorović, Milovanović 11, Čarapić 4, Hejl 25.

FMP Meridian: Frejzer 5, Bič 6, Stepanović, Nerandžić 16, Šaranović, Simović 13, Izundu 2, Janković 5, Dženkins 14, Vujičić, Manojlović 12, Valinskas 12.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography