U 14. kolu AdmiralBet ABA lige u hramu košarke kraj Morave okršaj su imali timovi koje sa klupa predvode Dejan Mijatović i Jurica Golemac. Bio je to susret ekipa iz donjeg, odnosno gornjeg dela tabele regionalnog takmičenja. Domaćin je, razume se, potrošio i poslednje atome snage kako bi pred svojim navijačima pružio dostojan otpor rivalu iz Ljubljane. Ali je tas na kraju ipak prevagnuo na stranu gostiju, koji su slavili rezultatom 74:76 (23:23; 19:15; 17:20; 15:18).

Utakmica je započela u prilično ujednačenom ritmu. Istina, gosti su imali veću inicijativu, ali je domaćin uspevao da ih prati. Čak je posle trojke Čarapića i poveo (5:4). U periodu koji je usledio vođena je silna borba pod oba koša. Zbog takvog stanja na semaforu je vladalo egal stanje. Taman što bi jedan tim poveo, ubrzo bi drugi poravnao skor, ili pak poveo minimalnim rezultatom. Takav ritam potrajao je do samog kraja prve deonice. A to je itekako više pogodovalo domaćem timu, u to nema sumnje.

Kako je okončan prvi, tako je nastavljen drugi kvartal. Zaista su igrači obe ekipe ulagali ogroman napor kako bi se nametnuli protivniku. Ali nikome to nije polazilo za rukom, tako da je igran prilično ravnopravan meč, na veliku radost publike u dvorani. A još više moglo je da ih veseli i to što je Borac na momente uspevao da povede (27:23), što je itekako ulivalo nadu kod Čačana. Posle četiri vezana poena Lešića, trener Golemac je morao da zatraži tajm aut, jer je shvatio kolika je ozbiljnost vladala kod Borca. Reakcija je stigla od Ferela, pa je na redu bio trener Mijatović da povuče svoje igrače na minut savetovanja. Domaćin je produžio da se bori, a to je imalo efekta, jer je dugo čuvao kakvu-takvu prednost. Posebno je publika pojačala intezitet navijanja posle fenomenalnog zakucavanja Tomaševića. Pošto nije imao odgovor na igru domaćina, gostujući tabor je morao ponovo na minut odmora. Promena se nije desila, pa je Borac do odlaska na veliki odmor sačuvao kapital na svom kontu (42:38). Ako se sve viđeno uzme u obzir, Čačani su imali čemu da se nadaju u drugih 20 minuta.

Cedevita Olimpija je nešto bolje otvorila drugo poluvreme, pa je sa šest vezanih poena došla do vođstva. Posle suše duge tri minuta i Borac je poentirao preko raspoloženog i borbenog Čarapića. Od tog momenta ponovo se rasplamsala borba na obe strane terena. Inicijativa je prvo došla od gostiju, koji su novom serijom došli do plus šest (45:51), pa je Mijatović morao da reaguje. Odgovorili su domaći kako treba, pa su mogli malo da odahnu. Štaviše, posle koša Radonjića Borac je ponovo vodio (59:58). A kako se pobednik nije mogao ni pretpostaviti, na pomolu je bila interesantna poslednja četvrtina.

Završni kvartal započeo je sa pet vezanih poena gostiju. To je odmah primoralo klupu domaćina da hitno traži tajm aut. Trojka je stigla od Radonjića, pa je Borac mogao da odahne. U narednih nekoliko napada postignuto je malo koševa, što je i karakteristično za ovaj susret. A kako se meč neumitno bližio kraju, nije se moglo ni nagovestiti ko će da slavi. Tabori su se smenjivali u vođstvu, tako da je u dvorani atmosfera bila izuzetno napeta. Na tri minuta do kraja gosti su volšebno došli do plus sedam (68:75), pa su nagovestili kako će se okršaj okončati. Borac je skupio poslednje atome snage, pa je napravio mini-seriju 4:0 i tako sačuvao šansu za preokret. U poslednji minut gosti su ušli sa plus tri, ali je Borac ubrzo smanjio na samo jedan poen (74:75). Ali onda je usledilo nesportsko ponašanje i divljanje Ferela, pa su sudije morale da se umešaju. Sve je prošlo sa običnim faulom Lešića, pa su gosti sa linije slobodnih bacanja došli do novog poena. Posle novog tajm auta, Borac je imao oko 16 sekundi za izjednačenje ili pobedu. Odgovornost je na sebe preuzeo Lešić. Na žalost, lopta je izašla iz koša, pa je Cedevita Olimpija došla do dva boda.

Borac Mozzart: Boldvin 5, Đ. V. Ćurčić, Glišić, Lešić 14, Petrović, Đ. M. Ćurčić, Tomašević 7, Gagić 6, Radonjić 10, Todorović, Čarapić 16, Hejl 16.

Cedevita Olimpija: Rebec 2, Ferel 19, Radović 8, Jeremić 9, Alibegović 10, Murić 6, Mulalić, Adams 12, Matković 2, Gnjidić, Omić 8.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography