U okviru 4. runde AdmiralBet ABA lige, na parketu dvorane kraj Morave, košarkaško znanje i umeće odmeriće Borac Mozzart i Zadar (nedelja, 21:00, dvorana kraj Morave).

Biće to okršaj dve ekipe iz donjeg, odnosno donjeg dela tabele regionalne lige. Naime, u dosadašnjem delu takmičenja Borac Mozzart je pretrpeo tri poraza. Prvo je doživeo negativan rezultat na gostovanju u Ljubljani od Cedevita Olimpije (98:81), zatim kod kuće od FMP Meridiana (84:85), a onda i u minulom kolu u Aleksandrovcu od Igokee m:tel (90:78). Taj skor imao je kao posledicu da se tim Marka Marinovića u ovom momentu nalazi na 11. mestu.

S druge strane, Zadar je bio daleko uspešniji. Tim iz Dalmacije je u prvom kolu deklasirao Studentski centar (96:67), onda je poražen od Mornara-Barsko zlato (100:91), da bi zatim slavio u susretu sa Megom MIS (96:90). Dva trijumfa doneli su Zadru poziciju broj četiri na tabeli jadranske lige, čemu je malo ko mogao da se nada.

Što se tiče narednog rivala Čačana, valja pomenuti da je to klub prebogate istorije. Baš kao i Borac Mozzart, osnovan je davne 1945. godine. Od tada, pa do danas, uspeo je da osvoji dva hrvatska prvenstva, šest kupova, dva puta je bio prvak prvenstva NR Hrvatske, šest puta je bio prvak  jugoslovenskog prvenstva, jednom je osvojio Kup Jugoslavije. Pored svega navedenog, uspeo je da jednom osvoji i ABA ligu, i to u sezoni 2002/2003.

Treba naglasiti i to da je Zadar, kao i Borac, u vreme bivše Jugoslavije smatran pravim rasadnikom talentovanih košarkaša. Između ostalih, dres Zadra su nosili Krešimir Ćosić, Josip Đerđa, Arijan Komazec, Dino Rađa, Dejan Bodiroga…

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography