U derbiju ABA 2 lige u dvorani kraj Morave košarkaško znanje i umeće ogledali su Borac i MZT iz Skoplja. Nakon što je sudija označio kraj velike i bespoštedne borbe, pobedu je na svoj konto upisao čačanski tim, koji je ubedljivo slavio rezultatom 95:73 (23:11; 22:23; 34:20; 16:19).

Zbog težine i važnosti meča košarkaši Borca su u isti ušli malo rezervisano, pa su prvih nekoliko napada okončali bez pogodaka. MZT je za to vreme bio nešto učinkovitiji, pa je vezao četiri poena. Međutim, sušu Borca prekinuo je Nerandžić, prvo sa distance, a odmah zatim i pogotkom nakon ukradene lopte. Dobra sekvenca igrača iz Čačka dodatno je podigla publiku, koja je intezivirala svoje navijanje. Pozitivne minute u igri domaćina nastavio je Đoković, tako da su se stvari munjevito preokrenule. Polako, ali sigurno, Borac je povećavao distancu, a zaustavio se na plus devet (15:6). Trener gostiju je pokušao da nalet Čačana prekine tajm autom. Ali Borac nije nameravao da se zaustavi, već je preko Todorovića stekao prvu dvocifrenu prednost (21:8), koju je znalači sačuvao do isteka prvog kvartala.

Dobru igru iz prve Borac je nastavio u drugoj deonici. Sjajnom odbranom sveo je protivnika na mali broj koševa, dok je, za to vreme, davao solidan broj poena. Gosti su morali da ulože priličan trud da bi zaustavili nalet Čačana. To im je samo donekle uspelo, jer Borac se nije drastičnije odlepio i već u prvom poluvremnu rešio pitanje pobednika, kako se u prvi mah činilo da će uraditi. Štaviše, nakon trojke Mornara gosti su smanjili zaostatak na minus sedam (31:24), što im je bio najveći podvig u prvom poluvremenu još od vođstva na samom početku susreta. Međutim, trener Marinović je odmah pozvao minut za savetovanje, pa je vrlo brzo konsolidovao svoje redove. Nije prošlo dugo, a Borac je ponovo imao prednost od dve cifre, sa kojom je otišao na veliki odmor.

MZT je trojkom Hindsa otvorio treći kvartal, nagovestivši tako bolju igru svog tima u nastavku. Međutim, Borac to nije dozvolio. Odmah je stegao svoje redove, pa je preko Đokovića vratio dvocifreni suficit. Od tog momenta domaćin je ponovo sve konce igre držao u svojim rukama. Iako je na početku drugog poluvremena MZT pokazao entuzijazam, isti je brzo opao. Prosto rečeno, Makedonci nisu imali rešenje za dobru igru Borca, već su u dobrom delu deonice bili nemi posmatrači dominacije domaćina. Za to vreme razlika je na kontu Borca porasla na velikih +25 (77:52). Vladao je opšti utisak u hali da je rešeno pitanje pobednika.

Želje su se Čačanima i obistinile. MZT prosto nije bila ekipa dostojna pozicije na kojoj se nalazi. Za razliku od gostiju, Borac je svojim navijačima režirao pravu košarkašu rapsodiju. Sve je Čačanima išlo od ruke, tako da su ponovo dokazali zašto su prvoplasirana ekipa u ligi. Sve u svemu, Borac je ovom pobedom umakao MZT – u na dva trijumfa više, čime je ponovo suvereno zavladao regionalnim takmičenjem. Takođe, ubedljiva pobeda dodatno uliva sigurnost timu iz grada na Moravi pred nastavak lige iz prostog razloga što je u Skoplju poražen sa sedam koševa razlike. Ko zna, možda će baš koš razlika na kraju doneti prevagu.

Čačak – Dvorana Borca. Gledalaca. 1.500. Sudije: Hordov, Terlević, Kruljac.

Borac: Alikadić 2, Popović, Đoković 25, Krsmanović, Gavrilović 8, Majstorović 4, Kočović 8, Nerandžić 15, Karapandžić, Džouns 10, Todorović 10, Čarapić 13.

MZT: Krstevski 6, Milošević 15, Nikolov 9, Magdevski 2, Heris 9, Stojanovski 2, Maslinko 4, Radulović 2, Mornar 11, Hinds 13.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Duško Radišić-Lejča