U okviru 23. kola AdmiralBet ABA lige košarkaši Borca su na parketu dvorane kraj Morave imali priliku da ugoste stare znance, igrače Splita. Na jednoj strani, domaćin je bio lišen pomoći Radovana Đokovića, pouzdanog beka šutera, dok je Split u Čačak došao sa svega devet igrača u rotaciji. Bez obzira na sve nevolje, Splićani su uspeli da slave, a rezultat na kraju susreta je glasio 59:64 (18:18; 15:13; 12:19; 14:14).

Na otvaranju utakmice igra Borca bila je poprilično raznovrsna. Pogađao je pod košem, ali i sa distance. Međutim, ni Split nije bio ništa lošiji, tako da je na snazi bila prava rezultatska klackalica. Takav odnos snaga potrajao je do polovine deonice. Tada je Borac mini-serijom 5:0 došao do prve solidnije prednosti (12:7). Ali nije trebalo dugo čekati na odgovor Splita, koji je vrlo brzo uzvratio istom merom, pa je čak i poveo (15:16). Ipak, prva četvrtina okončana je baš onako kako je bilo za očekivati – nerešeno (18:18).

Kako je okončana prva, tako je nastavljena druga deonica. Igralo se veoma čvrsto, sa malo poena, a puno grešaka. Doduše, Split je bio za nijansu bolji, pa je prvi došao do prednosti (20:23). S druge strane, Borac je za gotovo četiri minuta košarke ubacio svega dva poena, pa je trener Marinović bio primoran da reaguje i zatraži tajm aut. Reagovao je mlađi Ćurčić, koji je odmah nakon odmora ubacio trojku. Usledili su poeni Sanadzea i Hejla, pa je Borac mogao malo da odahne. U završnim momentima prvog poluvremena domaćin je skupio svoje redove, pa je na jedvite jade uspeo da sačuva minimalnu prednost.

Solidan nalet imao je Split na samom startu drugog poluvremena. Ali da se znatnije ne odlepi postarali su se Marinković i Lopez, koji su kombinovano ubacili sedam poena, pa je domaćin opet poveo (40:36). Na redu je bila klupa gostiju da reaguje. Loše po Split bilo je to što je domaćin nastavio da pogađa, pa je došao do još veće prednosti (44:36). Tek je Kovačevič uspeo da stavi tačku na seriju Čačana pogotkom za tri. Sledili su ga Kedžo i Perković, pa je Split volšebno došao do izjednačenja, a zatim i vođstva (44:48). Do isteka trećeg dela susreta gosti su sačuvali suficit, što nije tako mala stvar, ako se sve viđeno uzme u obzir.

Agonija Borca sa kraja treće produžila se i početkom četvrte četvrtine. Iako je na sve načine pokušavao da promeni odnos snaga, Split je odolevao i čuvao prednost. Naravno, nisu ni gosti briljirali, ali su nekako znali da sačuvaju vođstvo. Za tri minuta košarke oba tima su postigla po dva minuta, što jasno govori kako je loše stanje vladalo na parketu. Doduše, kada je Perković pogodio za tri, Split je pobegao na plus sedam (49:56), pa je Marinović morao ponovo da povuče igrače na klupu. Uz dosta muke, ubacio je domaćin četiri poena, pa je lakše disao. I taman što su navijači u hali pomislili da će domaćin prebaciti prednost na svoju stranu, stigao je hladan tuš u vidu trojke Perkovića. Ubrzo je poentirao Lopez, ali vremena je bilo sve manje. Kada je Žganec na pola minuta pre kraja bio siguran sa linije slobodnih bacanja Split je pobegao na plus šest (55:61), pa je bio nadomak pobede. Naredni napad Borac nije realizovao, pa je već nakon nekoliko sekundi Kovačevič ponovo stao na penal. Njegov koš, kao i poeni Bariča, stavili su tačku na jedan poprilično neefikasan susret.

Borac: I. Đoković, Đ. V. Ćurčić, Hejl 10, Sanadze 12, Lopez 13, Đ. M. Ćurčić 6, Tomašević 3, Pecarski, Marinković 8, Novaković 7, Todorović, Čarapić.

Split: Perković 19, Kedžo 8, Žganec 13, Čampara, Jukić 3, Kovačevič 1, Džons, Šorter 6, Barič 6.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography