Nije puno vode proteklo Moravom, a košarkaši Borca su morali da još jednom istrče na parket svoje dvorane. Ovog puta, u okviru 24. kola ABA lige, rivali izabranicima Marka Marinovića bili su igrači Zadra. Baš kao u Dalmaciji, kao bolji iz duela izašli su igrači Veljka Mršića, koji su slavili rezultatom 61:65 (16:19; 13:14; 13:19; 19:13).

Meč je započeo trojkom Nerandžića. Odmah je Palokaj odgovorio na isti način, što je bio nagoveštaj da će duel biti prilično efikasan. Igralo se vrlo brzo, što je bilo prilično ohrabrujuće, ako se ima u vidu kako je izgledao meč u Zadru. Iz napada u napad igrači su se smenjivali u dobrim realizacijama, pa je meč bio i atraktivan za gledanje. Doduše, niko nije uspeo da stekne kakvu-takvu prednost, već je na snazi bio rezultatski egal. Najviše što je jedan tim vodio bilo je plus tri (10:7), a ta prednost glasila je na Borac. Istina, u drugoj polovini deonice i Zadar je imao isti suficit (10:13), ali je Nerandžić sjajnim zakucavanjem onemogućio rivala da se još više odlepi. Ali brz i efikasan uvod nije nastavljen tokom ostatka četvrtine, već je tempo igre prilično opao. Nakon 10 minuta košarke stanje na semaforu bilo je u korist Zadra, koji je košem Jordana uz zvuk sirene ponovo stekao plus tri (16:19).

Baš kao prva, i druga deonica započela je trojkom u korist Borca, samo što je realizator napada ovog puta bio Todorović. Na to su se nadovezale dobre odbrane Čačana, pa je domaćin malo živnuo. Međutim, dobra igra Borca trajala je manje od dva minuta, kada je ponovo nastupio loš period. To je Zadar iskoristio, pa je ponovo poveo (21:26). Seriju gostiju prekinuo je Džons pogotkom za tri. Usledio je koš Todorovića, pa je Borac poravnao rezultat (26:26). To je bio povod da trener Mršić zatraži tajm aut. Reakcija je odmah usledila, jer je Karter pogodio za tri. Nakon njega poentirao je Kraljević, pa je red bio na Marinovića da pozove minut odmora. Prvi je reagovao Miletić, koji je postigao trojku. Uprkos nastojanjima Borca da do velikog odmora preokrene rezultat, Zadar je uspeo da se odbrani, pa je nakon 20 minuta utakmice imao suficit od četiri poena (29:33).

Sa pet vezanih poena Zadar je ušao u drugo poluvreme. Tim koševima prednost gostiju popela se na maksimalnih plus devet (29:38). Tačku na seriju Zadrana stavio je Novaković košem van linije 6,75. Međutim, taj dobar potez bio je samo individualno rešenje. Borac nikako nije uspevao da uđe u dobar ritam. Dosta je grešio u odbrani, a u napadu uglavnom nije imao nikakvo rešenje, pa je često iste rešavao sekund ili dva pre kraja. Istina, nije ni Zadar briljirao, ali je igrao dovoljno dobro da čuva prednost, koja je polovinom deonice ponovo iznosila devet poena (35:44). Naravno, trener Marinović je ponovo pozvao svoje izabranike na klupu. Ali do bitnije promene nije došlo. Štaviše, Zadar je u nastavku po prvi put stekao dvocifrenu prednost (42:52), a istu je sačuvao do kraja trećeg dela igre.

Odsudni deo utakmice Borac je zaigrao na sve ili ništa. Doduše, drugog rešenja nije ni imao, jer je zaostajao čak 10 poena. Međutim, Borac nikako nije uspevao da ,,upali motore” i krene kako se od njega očekuje. A Zadar je to svojski koristio, pa je čak povećao prednost na 14 poena (42:56). Na sve načine je pokušavao domaćin da nešto promeni, ali vremena za preokret bilo je sve manje. Kada je polovinom deonice Todorović pogodio za tri, a Džons za dva, Borac je spustio zaostatak na jednu cifru (51:58), što je bio dobar nagoveštaj. Odmah je Mršić pozvao svoje košarkaše na klupu. Nije prošlo dugo, a Mavra je pogodio za tri, pa je Zadar ponovo vodio sa dve cifre. Bez obzira na to, Borac se nije predavao. Igrao je strpljivo, hrabro i  pametno, pa je na pola minuta do kraja prišao na svega dva poena deficita (61:63). Na 25 sekundi do kraja Borac je imao napad za produžetak ili pobedu. Ali napad je loše izveden, pa je na redu bio Zadar. Prvo je Karter pogodio dva slobodna bacanja, tako da je Borac imao vremena da nešto proba. Ali avaj, nije u tome uspeo…

Borac: Tornton, Smit 4, Sanadze 5, Miletić 13, Gavrilović, Kočović 3, Nerandžić 7, Karapandžić, Novaković 3, Džons 11, Todorović 13, Čarapić 2.

Zadar: Karter 10, Jordano 2, Džastis 6, Palokaj 8, Vuković, Bursać 11, Junaković 4, Mavra 9, Onaku 13, Planinić 1, Kraljević 1.

Piše: Nikola Minović

Foto: Lejča photography