Kolo broj osam AdmiralBet ABA lige bilo je rezervisano za duel starih znanaca još iz ex-Yu vremena. Dakako, reč je o Borcu i Ciboni. Prošle takmičarske godine tim iz Zagreba uspeo je dva puta da slavi u međusobnim duelima. I ovog puta je bilo tako. Nakon velike borbe na parketu dvorane kraj Morave pobedu je zabeležio tim Vladimira Jovanovića, koji je slavio rezultatom 59:62 (16:16; 18:10; 10:12; 15:24).

Cibona je sa dosta samopouzdanja ušla u meč, pa je već u prvom napadu preko Gnjidića pogodila za tri. Na drugoj strani, Borac se prilično mučio u napadu, tako da prva četiri nije uspeo da iskoristi. Tek je Lopez doneo prve poene svojoj ekipi, i to sa linije slobodnih bacanja. Od tog momenta domaćin se probudio, pa je prvo Čarapić, a zatim i Novaković, pogodio za tri, pa je situacija bila mnogo bolja za Čačane. Na odgovor nije trebalo dugo čekati, a došao je od Drežnjaka, koji je bio uspešan sa distance. Međutim, utakmica je u nastavku ponovo ušla u loš ritam, tako da su se nizali promašaji na obe strane. Tek u završnici prve deonice oba tima su realizovala par napada, pa je broj koševa nešto povećan. Ipak, potpuni egal na kraju prve deonice svedoči koliko je vođena velika borba na parketu.

Nakon nekoliko vezanih grešaka u oba smera igrači Borca i Cibone su uspeli da spuste loptu na dno mrežice. Odbrane su dobro funkcionisale, ali napadi nisu bili najučinkovitiji. Otuda i relativno mali broj poena na semaforu. A kada je bilo preko potrebno da se pokrene ekipa, tu su bili iskusni Lešić i borbeni Đoković. Zbog par dobrih stvari u ofanzivi Borca trener Jovanović je bio primoran da pozove tajm aut, kako bi razdrmao svoje igrače. Ali greške ekipe iz Zagreba su nastavljene, što je Borac iskoristio, pa je volšebno došao do suficita od 12 poena (34:22). To je bio ogroman dobitak, ako se uzme u obzir kako se kretao rezultat. Istina, do odlaska na veliki odmor Cibona je smanjila deficit na jednu cifru, ali je značajan kapital domaćina ipak sačuvan.

Sjajnom akcijom Todorovića i Marinkovića započelo je drugo poluvreme. Ali i Cibona je krenula raspoloženo, pa je vezala četiri poena. Mini-seriju gostiju prekinuo je Novaković dobrom kontrom. Ipak, borbenost Cibone je nastavljena, pa je ozbiljno ugrožavala domaćina. Ipak, zlata vredne poene domaćinu doneo je Hejl, pa je pobegao na plus osam (40:32). Međutim, ni Borac nije briljirao, pa je trener Marinović odlučio da povuče ekipu na klupu. U nastavku je domaćin nekako uspeo da odoli naletima Cibone, pa je i nakon pola sata košarke imao prednost u svojim rukama.

Trojkom Majcunića Cibona je na otvaranju odsudnog dela igre došla na posed zaostatka. Isti igrač je već u narednom napadu pogodio dva slobodna bacanja, pa su gosti bili na minus jedan (44:43). Bio je to veliki uspeh za tim iz Zagreba, ako se ima u vidu kako je igrao u prethodnih 30 minuta. Čekala se reakcija Čačana. Prvi je odgovorio Lešić, koji je pogodio pod obručem. Njegov primer je sledio Tomašević, pa je Borac barem malo mogao da odahne. Nove poene Ciboni doneli su Gnjidić i Drežnjak, pa je brzo i lako došla do novog egala. Seriju gostiju zaustavio je Lopez lepim prodorom. Ali kako niko nije mogao da uspostavi kontrolu i odlepi se od rivala, meč je ušao u neizvesnu završnicu.

Inicijativu je prvi preduzeo Borac, koji je preko Novakovića uradio par dobrih stvari. Ipak, ni Cibona nije klonula duhom, pa je na dva minuta do kraja čak i povela (54:55), što dugo nije bio slučaj. Nije prošlo dugo, a Tomašević je vratio prednost na stranu Borca. Ali dve vezane greške domaćina držale su u životu goste. Na minut do kraja Jovanović je ponovo zatražio minut odmora, kako bi udelio možda i poslednje savete svojim igračima. Ogovor je došao od Gegića, koji je ubacio trojku. U narednom napadu Tomašević nije bio uspešan sa linije slobodnih bacanja, pa je Cibona došla do novog poseda. Zatim je Drežnjak pogodio svoje penale, posle kojih su gosti imali plus četiri (56:60). Iako je Hejl pogodio za tri na dve sekunde do kraja, Cibona je uspela da realizuje poslednji napad, zahvaljujući kom se vratila u Zagreb sa dva vredna boda.

Borac: I. Đoković 3, Ćurčić, Hejl 19, Lopez 4, Tomašević 7, Pecarski, Lešić 7, Marinković 4, Novaković 9, Todorović 3, Čarapić 3.

Cibona: Vujović, Radovčić, Vranković 3, Mustapić 3, Prkačin, Gegić 7, Majcunić 10, Gnjidić 19, Branković 5, Drežnjak 11, Rivers 2, Nakić 2.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography