U odloženom meču 13. kola ABA lige sastali su se u Zagrebu domaća Cibona i čačanski Borac. Na koncu susreta pobedu je upisao tim iz prestonice Hrvatske, koji je slavio rezultatom 69:64 (11:12; 23:13; 18:16; 17:23).

Nakon nekoliko grešaka na obe strane prvi je loptu u koš smestio Nerandžić. Tek nakon dva minuta košarke i domaćin je postigao prve poene, a to je učinio Prkačin. Bilo je očito već u uvodu meča da će duel biti vrlo neizvesan. Treba istaći da je neuobičajeno malo poena postignuto u prvih 10 minuta, a razlog za takvu situaciju treba tražiti u činjenici da gostujući tabor nije imao trening u Zagrebu, tako da mu je bilo teško da uđe u pravi ritam. Na drugoj strani, ni Cibona se nije previše isticala u ofanzivi. Najviše što je jedan tim vodio bilo je plus tri (9:12), a taj suficit je glasio na goste posle poena Smita. Sve u svemu, vrlo loša prva četvrtina je odigrana od strane oba rivala u Košarkaškom centru ,,Dražen Petrović“.

Sa tri dobra napada Cibona je otvorila drugi deo igre, čime je vratila prednost na svoju stranu semafora (17:12). Ali seriju domaćina prekinuo je Gavrilović pogotkom za tri, prvim za Borac. Iako je delovalo na prvi pogled da su timovi konačno pronašli dobar ritam, ponovo je usledio period u kom su ekipe obaška grešile. Ipak, prvi je gas dodao domaći tim, koji je pametnijom igrom, ali i uz dosta sreće, uspeo da stekne plus devet (29:15). Razume se, trener Marinović je pozvao svoje izabranika na klupu kako bi pokušao da ih probudi. Ali odmah nakon tajm auta Borca Drežnjak je pogodio novu trojku za Cibonu, koja je stekla još veću prednost. Prosto rečeno, igrači iz Čačka jednostavno nisu imali ideju u napadu. Tek je Čarapić nakon duge suše pogodio za svoj tim. Odmah u sledećem napadu Nerandžić je ukrao loptu, nakon čega je Džons poentirao, što je dalo malo kiseonika gostima. Da je Borac u dobrom ritmu pokazao je Kočović, koji je sa puno samopouzdanja pogodio trojku u ranoj fazi napada, kojom je smanjio deficit na jednu cifru (32:25). Nalet Borca posle dužeg perioda prekinuo je iskusni Markota, koji je tako sačuvao solidnu prednost Ciboni pred nastavak duela.

Baš kao prvo, i drugo poluvreme su obe ekipe započele sa nekoliko grešaka. Jedini poeni u prva dva minuta postizani su sa linije slobodnih bacanja. Istina, Borac je malo smanjio zaostatak, koji je u drugoj deonici iznosio značajnih 17 poena, ali ipak nedovoljno da utakmicu ponovo uvede u egal stanje. To je potrajalo dobrih pet minuta, kada je nakon strpljive i pametne igre Borac prišao na minus tri (37:34) i tako se skoro vratio u meč. Taman što se činilo da će gosti potpuno anulirati zaostatak, Cibona je uzvratila serijom 5:0, pa je ponovo imala solidan broj koševa u plusu (42:34). Nalet domaćina zaustavio je Todorović. Ali taj potez krilnog centra bio je samo jedan dobar potez, nedovoljan da se nešto ozbiljnije promeni. A Cibona je koristila greške Čačana, kao i vrlo loš šut sa distance, pa je ponovo povela dvocifrenom razlikom (52:41), koju je uspela da sačuva.

Odsudni deo utakmice otvorio je Čarapić pogotkom za tri, što dugo niko nije učinio u timu Borca. Ali pored lošeg šuta van linije 6,75, velike probleme Čačanima pravio je dobar ofanzivni skok igrača Cibone, koji su često dobar posao radili iz drugog pokušaja. Ipak, taman kada se učinilo da je Cibona krenula da lomi rivala, Kočović je vezao sedam poena, čime je vratio Borac u život. Na njega se nadovezao Džons, pa su gosti volšebno prišli na minus četiri (59:55). Međutim, Cibona je imala adekvatan odgovor, pa je mini-serijom vratila solidan broj koševa na svoj konto (66:55). Kako se na kraju ispostavilo, upravo je taj nalet Cibone bio ključan za pobedu. Jeste Borac pokušao da uhvati poslednji voz i vrati se u meč, ali to mu nije uspelo. Cibona je imala više koncentracije, ali i sreće, pa je uspela da  privede meč kraju u svoju korist i tako upiše veoma važnu pobedu, četvrtu ove sezone, koliko ima i Borac.

Cibona: Bilinovac 7, Radovčić 4, Marić 3, Bundović 6, Novačić, Prkačin 15, Gnjidić 6, Branković, Drežnjak 11, Markota 15, Nakić 2.

Borac: Tornton, Smit 4, Miletić 2, Gavrilović 3, Kočović 18, Nerandžić 2, Karapandžić, Novaković, Džons 21, Todorović 4, Čarapić 10.

Piše: Nikola Minović

Foto: Cibona/Željko Baksaj