Treći put u novoj sezoni košarkaši iz grada na Moravi istrčali su na parket kako bi odmerili snagu sa protivničkim taborom. Ovog puta, naspram sebe Čačani su imali igrače Kluža, koje sa klupe predvodi proslavljeni strateg Duško Vujošević. Gosti iz Rumunije odigrali su dobar meč u Čačku, pa je rezultat nakon 40 minuta igre glasio 82:86 (22:26; 24:19; 11:19; 25:22).

Timovi su prilično jednako otvorili susret, pa se od samog početka vodila velika borba, kao da je reč o ligaškom, a ne pripremnom meču. Odbrana je kod ekipa bila na zavidnom nivou, ali je zato falilo realizacije u napadu. Upravo zbog toga je rezultat u prvih pet minuta bio nizak, uprkos kvalitetu oba protivnika. Međutim, polovinom deonice Kluž je sa par dobrih napada uspeo da pobegne domaćinu na plus osam (4:12) pa je trener Marinović bio primoran da zatraži minut za savetovanje. Kritike upućene od strane trenera pozitivno su uticale na igrače Borca, kojima je u nastavku uspelo da zaustave nalete rivala i da utakmicu vrate u egal. Ali ni klupa Kluža nije spavala, već je zatražila tajm aut, nakon koga je gostujući tim vratio kakav-takav suficit na svoj konto. Valja pomenuti da je novajlija Tornton u završnim minutima prve deonice ubacio rivalu sedam poena, što je značajno uticalo na krajnji rezultat u uvodnom kvartalu.

Drugu četvrtinu Borac otvara sa dosta energije, ali kako je u napadu i dalje škripalo, Kluž je uspevao da sačuva prednost iz prvog dela. Sve vreme se domaćin trudio iz petnih žila da kontrolu meča preuzme u svoje ruke, ali to mu nikako nije uspevalo. Nije gostujući sastav briljirao, ali je igrao za nijansu bolje, što je ipak bilo dovoljno da drži prednost na svojoj strani semafora. I ponovo je u redovima Borca Amerikanac Tornton morao da vadi kestenje iz vatre i da svojim poenima drži priključak za protivnikom. Ipak, pred kraj poluvremena probudili su se i ostali, pa je poenima Čarapića Borac po prvi put od početka susreta i poveo (42:40). Na mišiće je čačanski tim uspeo da ode na veliki odmor u plusu (46:45).

Nakon što je glavni sudija označio početak drugog poluvremena rivali su ponovo započeli bespoštednu borbu, pa je i dalje na snazi vladao rezultatski egal. Bilo je očigledno da će jedna ili dve lopte odlučiti pobednika. Prvi je inicijativu, kao što je i red, preuzeo Borac. Međutim, taman što bi se učinilo da će domaćin malo da se odlepi, Kluž je vrlo brzo odgovarao istom merom, pa se sve vraćalo na staro. Takvo stanje potrajalo je dobrih pet minuta, odnosno do polovine treće deonice, kada su gosti dodali gas, pa su ponovo vratili prednost, koju su znalački sačuvali do okončanja trećeg dela utakmice.

Odlučujući deo okršaja Borac je započeo sa deficitom od sedam poena (57:64). Odmah je krenuo da iz svih raspoloživih oružja napada protivnika kako bi taj nedostatak što pre otklonio. Međutim, entuzijazam beše kratkog maha. Nije dugo proteklo, a Kluž je ponovo uspostavio kotrolu susreta, pa je čak po prvi put imao prednost od devet poena (59:68), što je bilo najveće vođstvo na utakmici. Trener Marinović je na sve načine pokušavao da razdrma svoj tim, ali njegovi apeli nisu naišli na plodno tle. Nedovoljna angažovanost u odbrani, plus slaba realizacija u ofanzivi, doveli su do toga da Borac nikako nije mogao da preokrene tok susreta. Shodno svemu izrečenom, ne čudi što je Kluž uspeo da odbije sve pokušaje Borca i meč završi trijumfalno.

Piše: Nikola Minović

Foto: Lejča photography