U prvom kolu nove sezone u AdmiralBet ABA ligi košarkaši Borca su otputovali u Republiku Srpsku, gde su se sastali sa domaćom Igokeom. Iako je tabor Marka Marinovića pružio silan otpor domaćinu tokom čitave utakmice, tim trenera Dragana Bajića je uspeo da slavi u napetoj završnici. Na koncu susreta rezultat je glasio 91:89 (21:15; 26:27; 19:31; 25:16).

Dobro otvaranje utakmice imao je domaći tim, koji je za minut vezao pet poena. Da na semaforu Borca stoji neki poen postarao se Marinković, koji je postigao svoj prvi koš. Njegov primer sledio je Pecarski, koji je pogodio za tri, čime je doneo poravnanje rezultata. U nastavku duela timovi su se smenjivali u vođstvu, tako da niko nije uspeo da se nametne. Takvo stanje potrajalo je do polovine deonice, kada je Igokea ponovo došla do plus pet (13:8). Da se domaćin previše ne odlepi zasluga je Marinkovića, koji je postigao nove poene. Ali u poslednja dva minuta domaćin je dodao gas, pa je prvu četvrtinu okončao sa šest poena u plusu (21:15).

Drugi kvartal započeo je sa dve trojke Hejla, kojom je značajno smanjena prednost Igokee. Na njega se nadovezao Lešić, pa je igra Borca izgledala daleko bolje. Ipak, domaćin je preko Starksa i Robinsona na mišiće čuvao suficit. Štaviše, polovinom druge deonice Igokea je došla do maksimalnih plus osam (35:27). U tim momentima igrači Borca su shvatili da preti opastnost da se rival ozbiljno odlepi, pa su sa par dobrih rešenja vezali šest poena. Naročito se Todorović istakaka u tom naletu. Upravo zahvaljujući njemu protivnik nije napravio veću zalihu koševa. Međutim, do odlaska na veliki odmor domaći sastav je ipak na svoj konto upisao pet poena više u odnosu na gostujući tabor.

Po povratku iz svlačionice Borac je krenuo furiozno. Prvo je Marinković pogodio za dva, a zatim Novaković za tri, tako da je rezultat bio poravnat (47:47). Od tog momenta na parketu se razvila silna borba. Ekipe su igrale veoma brzo, atraktivno, lepo za oko. Dobrom igrom Borac je čak došao i do značajne prednosti, koja je polovinom trećeg dela igre iznosila plus osam (52:60). Naročito se raspoloženi Hejl isticao u rešetanju koša rivala. Razume se, trener Bajić je na sve načine pokušavao da probudi svoje uspavane igrače. Istina, Igokea je na momente uspevala da smanji deficit, ali taman što bi počela da ugrožava protivnika, Borac bi odgovorio na adekvatan način, pa bi zaustavio nalet domaćina. Zbog zaista kvalitetne igre u trećem kvartalu Čačani su nakon pola sata košarke imali značajan plus od sedam poena (66:73). Na pomolu je bila vrlo neizvesna i interesantna poslednja četvrtina.

Učinkovitom akcijom Hejla i Todorovića započela je četvrta deonica. Doduše, nakon tog napada Borac je polako posustajao, pa je dopustio Igokei da napravi preokret i da povede (79:75). Da stvar bude teža po Čačane, zbog pete lične greške Pecarski je morao da napusti parket. Naravno, trener Marinović je bio primoran da zatraži tajm aut, kako bi konsolidovao svoj tim. Odgovor je došao od Todorovića, koji je trojkom doneo novi egal (79:79). Ali odmah je Radanov vratio pogodak za tri, pa je Igokea vrlo brzo vratila prednost. Nije prošlo dugo, a Lopez je doneo Borcu pet vezanih poena, pa je sve krenulo ispočetka.

U poslednja dva minuta Borac je ušao sa minimalnom prednošću (86:87). Odgovornost je prvi preuzeo Jošilo, koji je pogodio za dva. Nakon toga Igokea je odigrala dve dobre odbrane, koje ipak nije uspela da naplati. Međutim, Ilić je doneo nove poene svom timu, koji je pobegao na plus dva (89:87). Pred poslednji napad na meču Marinović je pozvao tajm aut, kako bi udelio poslednji savet svojim pulenima. Preko potrebne poene doneo je Lopez, koji je posle sjajnog prodora smestio loptu na dno mrežice. Rezultat je u tom momentu glasio 89:89, a Igokea je imala dovoljno vremena za napad kojim bi okončala meč u svoju korist. Kao igrač odluke pokazao se Robinson, koji je pogotkom za dva rešio utakmicu u korist svog tima.

Naredno kolo Borac će odigrati na svom terenu. U dvoranu kraj Morave stiže Cedevita Olimpija, a taj meč je na programu u nedelju 3. oktobra, dok je početak zakazan za 19 časova.

Igokea: Vulić, Starks 15, Robinson 15, Tanasković 11, Radanov 7, Jošilo 7, Talić 2, Ilić 13, Stivens 4, Voler 13, Fundić 4, Đorđević.

Borac: I. Đoković, Ćurčić, Hejl 17, Sanadze, Lopez 14, Tomašević 3, Pecarski 12, Lešić 8, Marinković 15, Novaković 3, Todorović 17, Čarapić.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Igokea/Nikola Vuruna