U odloženom meču 18. kola ABA lige u dvorani kraj Morave sastali su se domaći Borac i FMP iz Železnika. Nakon što je semafor signalizirao kraj susreta, pobedu je na svoj konto upisao tim Marka Marinovića, koji je slavio rezultatom 83:76 (29:10; 15:20; 18:23; 21:23). Bio je ovo trijumf od ogromne važnosti za Borac, koji će do kraja ligaškog dela takmičenja morati dobrano da se potrudi kako bi izbegao 13. mesto koje vodi u baraž za opstanak u jadranskoj eliti.

Susret je mnogo bolje započeo Borac, kako u odbrani, gde je igrao prilično energično, tako i u napadu, jer su Sanadze i Nerandžić vezali dve trojke, dok su Miletić i Džons pogodili za dva. Bio je to početak kakav se samo poželeti mogao. Zbog serije domaćina 10:0 trener gostiju je već posle tri minuta košarke bio primoran da zatraži minut odmora. Međutim, Borac je nakon toga nastavio da puni koš rivala, pa se suficit povećao na 13 poena. Tek nakon četiri minuta utakmice Đorđević je prekinuo sušu svoje ekipe jer je postigao prve poene. Ali Borac se nije dao poremetiti. Nastavio je da igra maestralnu partiju, pa je vođstvo krajem četvrtine iznosilo velikih 19 poena (29:10). Ako se po jutru dan poznaje, pred Čačanima je bila plodonosna utakmica.

Malo van očekivanja, početak drugog kvartala je obeležilo dosta promašaja i grešaka na obe strane terena. Lošu seriju prvi je prekinuo FMP koševima Lazarevića. Na odgovor Borca nije se dugo čekalo, jer je već u sledećem napadu Smit pogodio za tri. Od tog momenta igra je ponovo dobila na dinamici. Istina, FMP više nije bio tako inferioran, kao što je to bio u prvih 10 minuta. Međutim, gosti nikako nisu uspevali da zaostatak spuste na jednu cifru. Borac se svojski trudio da sačuva veliku prednost koju je stekao u minuloj deonici. A naum mu je uspevao. Polovinom deonice imali su Čačani +17 (37:20). Jedino što su gosti mogli bilo je da razliku malo smanje, pa je na veliki odmor Borac otišao sa +14 (44:30). Imajući u vidu značaj meča, bio je to veliki kapital pred nastavak okršaja.

Sjajnom akcijom Čovića i Izundua krenulo je drugo poluvreme. Na drugoj strani reakcija je došla od Miletića, tako da je od početka tempo igre bio na visokom nivou. Nakon toga pomenuti igrači FMP-a postigli su još pet vezanih poena, tako da je posle dugo vremena razlika bila jednocifrena (46:37). Nalet gostiju prekinuo je Sanadze pogotkom za dva. Međutim, valja primetiti da Borac nije bio tako dominantan kao u prvih 20 minuta, što je FMP pokušao da iskoristi. U toj nameri je i uspeo, jer je prišao na minus pet (55:50). Naravno, trener Marinović je odmah pozvao igrače na klupu kako bi ih razdrmao i udelio još neki savet. Odmah je Džons odgovorio odgovorio pogotkom za tri, Kočović je ubacio jedno bacanje, Miletić silno zakucao, pa je Borac volšebno ponovo imao dvocifrenu prednost (61:49). Uz silan napor Borac je onemogućio da se rival u potpunosti vrati u susret, što je bilo od velikog značaja pred početak odsudnog dela utakmice.

Završni deo duela Pecarski je otvorio snažnim zakucavanjem. Odgovorio mu je Džons na svoj način – trojkom uz zvuk sirene. Usledila je dobra rola Čovića, koji je vezao četiri poena. Međutim, Borac je do poena dolazio šutem van linije 6,75, pa je tako novu trojku postigao Nerandžić. Ali kako se FMP nije predavao, rasplamsala se velika borba na parketu dvorane kraj Morave. Taman što bi gosti prišli na minus pet, šest poena, domaćin bi uzvratio košem sa distance, pa bi sve kretalo ispočetka. Na dva minuta do kraja meča Pecarski je pogodio za tri, čime je doveo FMP na minus sedam (78:71), pa je Marinović ponovo povukao igrače na klupu. Taj potez dao je rezultat, jer je u poslednja dva minuta Borac igrao vrlo strpljivo, pa je polako, ali sigurno, priveo meč kraju u svoju korist. A Čarapić je trojkom samo rešio svaku dilemu.

Borac: Tornton, Smit 3, Sanadze 19, Miletić 10, Gavrilović, Kočović 4, Nerandžić 18, Karapandžić, Novaković 3, Džons 14, Todorović 7, Čarapić 5.

FMP: Lazarević 13, Čović 19, Izundu 13, Hends, Simović, Radovanović 2, Pecarski 15, Šešlija, Nenadić 7, Radonjić 5, Vasić, Đorđević 2.

Piše: Nikola Minović

Foto: Lejča photography