Prvu utakmicu u 2024. godini Borac Mozzart je odigrao na parketu Dvorane kraj Morave, gde je u okviru 15. kola AdmiralBet ABA lige ugostio ekipu Mege MIS. Bio je to okršaj dva tima sa istim odnosom snaga, tačnije identičnim brojem pobeda i poraza. Samo taj podatak govori u prilog tvrdnji da je susret bio od velikog značaja, kako za domaćina, tako i za goste. Kada je zvuk sirene signalizirao kraj susreta, finalni skor je glasio 78:94 (18:30; 20:13; 21:25; 19:26).

Mega se bolje uvela u susret, jer je preko Jelavića došla do pet vezanih poena. Iako je seriju gostiju prekinuo Birts, do promene u igri domaćina nije došlo, jer su gosti ponovo vezali pet poena, ovog puta preko Gnjidića, pa su primorali trenera Mijatovića da zatraži prvi tajm aut. Odgovor je stigao od Segua, a zatim i Frenklina, pa je Borac mogao da odahne, jer je gotovo pa anulirao zaostatak (11:12). Od tog momenta, pa do okončanja prvog kvartala, vođena je silna borba po čitavom parketu, u kojoj se bolje snašla Mega, pa je čak došla do prve dvocifrene prednosti (18:30).

Dobru igru sa kraja prve Mega je nastavila početkom druge deonice, pa je dodatno povećala suficit, a stala je na +19 (18:37). Trener domaće ekipe nije imao drugo rešenje nego da traži novi minut odmora. Borac je uspeo da veže 11 poena, tako da je itekako pokazao reakciju (29:37). A to je probudilo i publiku, koja je pojačala intezitet navijanja. To je osokolilo domaće košarkaše, koji su značajno promenili pristup igri. Nije prošlo dugo, a Čačani su prišli na minus tri (38:41). Mega je bila totalno konfuzna, nije umela da nađe odgovor na sjajnu igru domaćina. Jedino što je uspela bilo je da spreči Borac da se do velikog odmora rezultatiski totalno vrati u meč.

Drugo poluvreme bolje je počelo po Megu, koja je uspela da dođe do potrebnih pogodaka. Međutim, Borac nije ponovio grešku iz prve deonice, već je uspevao da drži priključak. Doduše, polovinom deonice gosti su pobegli na +10 (45:55), ali je domaćin munjevito prepolovio deficit. Ali taman kada se učinilo da Čačani mogu do egala, Mega bi odgovorila na adekvatan način, pa bi sprečila rivala da joj se približi. Posle 30 minuta košarke, Mega je bila u boljoj poziciji.

Početkom odlučujućeg dela igre Mega je stekla prednost od dve cifre (61:75)     , tako da je vladao opšti utisak da je na korak od pobede. Naravno, Borac nije istakao belu zastavu, već je pokušao da se izvuče iz neugodne situacije. Reagovao je Tasić, koji je vezao sedam poena, pa je Borac značajno smanjio deficit (68:75). I taman kada se učinilo da domaćin može do preokreta, Jelavić je vezao nekoliko pogodaka, tako da je otklonio sumnju ko će da slavi. Do kraja susreta Mega je igrala dovoljno kvalitetno da ne dozvoli još neki trzaj Borca, tako da je uspela da se revanšira za poraz iz prvog dela sezone.

Borac Mozzart: Rebrača, Segu 17, Birts 11, Nikolić, Tasić 12, Radović, Tomašević 11, Talić, Frenklin 11, Uskoković 8, Čarapić 8, Manojlović.

Mega MIS: Paunović, Miljenović 10, Jelavić 22, Popović, Milutinović, Iljasoglu 11, Đurišić 10, Kovačević 13, Gnjidić 5, Plavšić 16, Jović 4, Malovec 3.

Tekst: Nikola Minović/Đurđe Mečanin

Foto: Lejča photography