U okviru 17. kola ABA lige u Baru su se sastali domaći Mornar i čačanski Borac. Nakon što je proteklo 40 minuta košarke, pobedu je, a u skladu sa očekivanjima, ostvario tim Mihaila Pavićevića, koji je savladao ekipu Marka Marinovića rezultatom 86:72 (25:24; 29:21; 13:11; 19:16).

Mornar dobro otvara duel, pa je bez mnogo muke napravio seriju 5:0. Međutim, Borac je nakon početnog naleta domaćina uspeo da uzvrati istom merom, pa je vezao šest poena. Od tog momenta nastupio je rezultatski egal, koji je potrajao nekoliko minuta. Valja primetiti da je tim iz Čačka igrao sa dosta samopouzdanja, što je bilo vrlo ohrabrujuće za trenera Marinovića. Štaviše, nakon poena Novakovića imali su gosti plus četiri (8:12). Ali zahvaljujući raspoloženom Gordiću domaćin je vrlo lako vratio prednost na svoju stranu. Štaviše, pobegao je ponovo Mornar na plus pet (17:12). Trener Borca je da bi prekinuo seriju protivnika pozvao tajm aut, koji je itekako urodio plodom, jer je u nastavku Miletić sa par odličnih poteza poravnao skor (22:22). Domaćin je ipak do isteka prve deonice trojkom Jeremića prebacio prednost na svoj deo semafora.

Kočović je pogotkom za tri otvorio drugi deo igre, čime je produžio dobar posao svog tima. Pored njega, sjajnu igru nastavio je i Miletić, koji je takođe pogodio van linije 6,75. Ta dva koša, plus pogodak Torntona, doneli su Borcu novo izjednačenje (32:32). Ali ponovila se situacija iz prve četvrtine. Taman što je Borac izjednačio, nezaustavljivi Jeremić je pogodio za tri, i to dva puta, čime je vratio vođstvo Mornaru. Od tog momenta domaćin je uspostavio kontrolu meča, pa je nakon zakucavanja Lukovića stekao značajno dvocifreno vođstvo (47:35). Ponovo je Marinović bio primoran da pozove svoje izabranike na klupu radi savetovanja. Usledila je dobra rola Džonsa, koji je vezao sedam poena. Ali to nije bilo dovoljno da se ozbiljnije ugrozi Mornar, koji je na veliki odmor otišao sa devet poena u suficitu (54:45).

Fenomenalnim potezom Džons je otvorio drugo poluvreme. Ali već u naredna dva napada Vajthed je odgovorio sa šest vezanih poena, a zatim je i Vranješ pogodio, pa je Mornar pobegao na plus 15 (65:50), što je bila najveća prednost do tog momenta. Razumljivo, klupa Borca je ponovo zatražila tajm aut kako bi nešto promenila. Međutim, loši minuti Čačana su produženi, tako da nije došlo do željene igre. Srećom po goste, Mornar je umrtvio igru, pa se nije još više odlepio. Bez obzira na to, domaći tim je držao sve konce igre u svojim rukama. Jedino što je Borac učinio jeste to što je smanjio zaostatak na minus 11 (67:56), a nakon prve trojke Karapandžića ove sezone u dresu Borca.

Mornar je serijom 7:0 startovao odsudni deo igre. Na taj način je po prvi put imao suficit od 18 poena, što je bilo zaista veliko vođstvo. Za to vreme Borac je srljao iz greške u grešku, tako da je dodatno sebi zakomplikovao situaciju. Još jednom je Marinović rešenje video u minutu odmora, pa je ponovo pozvao svoje pulene na savetovanje. Međutim, taman što su se timovi vratili na parket, Gebrijel je pogodio za tri, pa je Mornar napravio dodatno rastojanje (77:56). Jednostavno, samo je Džons uspevao da pruži dostojan otpor rivalu, a to nije bilo ni blizu dovoljno da se ugrozi dominacija Mornara. Kako je vreme odmicalo, domaćin je bio sve bliže pobedi na svom parketu. Iako se Borac iz petnih žila trudio da nešto promeni, ta intencija pokazala se kao jalova, pa je tim iz Bara lako i sigurno upisao novu, 13. pobedu u ABA ligi.

Mornar: Gebrijel 11, Nidam 2, Jeremić 19, Gordić 22, Šehović 2, Smit 6, Vajthed 10, Lazić 2, Hamilton 2, Vranješ 7, Bjelica, Luković 3.

Borac: Tornton 6, Smit 7, Miletić 9, Gavrilović 3, Kočović 7, Nerandžić, Karapandžić 5, Novaković 5, Džons 20, Todorović 5, Čarapić 5.

Piše: Nikola Minović

Foto: Mornar/MEDIA Pro