U 16. kolu AdmiralBet ABA lige košarkaši Borca Mozzart imali su jedan od najtežih izazova ove sezone. Naime, u prestonici su odmerili košarkaško umeće sa liderom takmičenja, ekipom Crvene zvezde Meridianbet. Iako je tokom dobrog dela susreta pružio sjajan otpor silnom rivalu, čačanski sastav je na kraju ipak doživeo novi poraz. Domaćin je na koncu susreta opravdao ulogu favorita, pa je slavio skorom 90:74 (35:18; 16:26; 22:18; 17:12).

Početak utakmice karakteriše odmeravanje snaga među rivalima. Igralo se koš za koš, tako da je vladala prava rezultatska klackalica. Takav odnos vladao je do polovine prve četvrtine, kada je domaćin koševima Gilespija došao do plus šest (13:7). Borac nije postao demoralisan, već je odgovorio preko Birtsa, pa je nastavio da ima aktivan rezultat. Međutim, Crvena zvezda nije želela da posustane, pa je do kraja prve deonice povećala svoj kapital na +17 (35:18).

Koševima Segua i Birtsa gosti su otvorili drugu deonicu, tek da pokažu da se nisu predali posle 10 minuta nadmetanja. Beograđani nisu dopustili Čačanima više od toga, već su uzvratili kako se od njih očekuje, pa su ponovo došli do +17 (42:27). Samo na momente Borac je bio kadar da parira domaćinu, što je on obilato koristio, pa je sve vreme imao finu prednost na svom kontu. Tek u drugom delu četvrtine gostujući sastav je pokazao zube, pa je sa nekoliko vezanih pogodaka volšebno smanjio deficit na jednu cifru (48:44). Domaćin nije znao šta ga je snašlo, a Borac je mogao da zadovoljno trlja ruke i da mirne glave ode na veliki odmor.

Dobru igru sa kraja druge Borac je nastavio početkom treće deonice, pa je serijom 4:0 prišao na samo minus tri (51:48). Poprilično je mučio umornog rivala, koji je vrlo teško dolazio do koša. Naravno, Crvena zvezda nije ispuštala prednost, ali ista nije iznosila previše poena, tako da je Borac itekako bio u igri. Doduše, svaki put kada bi se učinilo da je gostujući tim na korak od poravnanja, domaćin bi individualnim kvalitetom odbio nalet, tako da je uspevao da sačuva prednost. Štaviše, pred kraj deonice Beograđani su vezali nekoliko učinkovitih napada, pa su stekli 16 poena prednosti (73:57). Bio je to šok za Čačane, za koji nisu imali spreman odgovor.

Početkom odsudnog dela utakmice Borac je pokušao da ponovo uhvati priključak. Ali brojne greške, uz nekoliko pogodaka Crvene zvezde, onemogućili su takav ishod. Vreme je prolazilo, a do promene na semaforu nikako nije dolazilo. Istina, Borac se trudio koliko je mogao da parira rivalu, ali to prosto nije mogao. Na kraju, možda malo i nezasluženo, domaćin je došao do ubedjive pobede.

Crvena zvezda Meridianbet: Lazarević 2, Hanga, Davidovac 7, Mitrović 16, Lazić 3, Tobi 13, Bolomboj 1, Ilić, Giedraitis 15, Gilespi 9, Dos Santos 24.

Borac Mozzart: Rebrača 13, Segu 20, Birts 12, Nikolić, Tasić 9, Radović, Tomašević, Talić, Frenklin 8, Uskoković 12, Čarapić, Manojlović.

Tekst: Nikola Minović/Đurđe Mečanin

Foto: Dragana Stjepanović