Po ko zna koji put u prebogatoj istoriji na parketu hrama košarke kraj Morave bio je priređen pravi sportski praznik. Dakako, reč je o utakmici Borca sa beogradskim crveno-belima. Tabor Marka Marinovića ugostio je sastav Dejana Radonjića u okviru odložene utakmice 25. kola AdmiralBet ABA lige. Gostima ovaj susret nije ništa značio, jer su nedavno osigurali poziciju broj jedan. S druge strane, odigrani duel bio je jedan od neopisivo važnih za Borac, jer još uvek postoji teoretska šansa da ne bude poslednje plasirani srpski tim u regionalnoj ligi. Bez obzira na sve rečeno, ekipa sa Malog Kalemegdana opravdao je evroligaški status, pa je pred dobro popunjenim tribinama, a uprkos snažnom otporu Borca, slavila rezultatom 54:66 (13:15; 15:19; 14:10; 12:22).

Odličnim prodorom i poenim Radovana Đokovića započeo je dugo očekivani duel. Zatim je usledio koš Pecarskog, uz faul, pa je Borac imao sasvim pristojan početak. Seriju domaćina prekinuo je Vajt sa četiri vezana poena. Od tog momenta, pa narednih nekoliko napada, obe ekipe su vezale greške, pa rezultat nije menjan. Tek je Holins stavio tačku na neučinkovite minute. Odgovor je stigao od Pecarskog i Novakovića, tako da se Borac nije dao. A kako je Crvena zvezda zahvaljujući individualnom kvalitetu dolazila do poena, vladao je rezultatski egal. Najviše što je jedan tim vodio bilo je plus dva, a ta prednost glasila je na ime gostiju u više navrata. Samo taj podatak jasno svedoči da je vođena prava rovovska borba.

Baš kao u pojedinim momentima prve, tako i na početku druge deonice obe ekipe su nizale grešku za greškom. Prirodno, onda ni koševi nisu obilovali. Tek nakon gotovo dva minunta Čarapić je spustio loptu u obruč, pa je i taj segment mogao da bude precrtan. Onda je beogradski sastav uzvratio sa četiri vezana poena Holinsa, pa je došao do kakve-takve prednosti. Iako neznatno, to vođstvo bilo je alarm za trenera Marinovića da zatraži prvi tajm aut. Reagovao je Čarapić odličnim prodorom. Njega je sledilo nekoliko saigrača, pa je Borac nastavio da diše za vratom rivalu. Štaviše, posle poena Sanadzea, rezultat je bio izjednačen (22:22). Na redu je bio trener Radonjić da pozove igrače na minut savetovanja. Međutim, on tim potezom nije promenio odnos snaga na parketu. Istina, njegov tim je vodio nakon 20 minuta, ali sa šest poena (28:34), što nije neka zaliha. Tako da je Borac imao čemu da se nada u drugom poluvremenu.

Sa pet munjevitih poena Borac je otvorio treći deo igre. Na dobru ofanzivu nadovezala se solidna defanziva, pa je domaćin, na oduševljenje brojih Čačana, čak i poveo (37:34). Naravno, Radonjić je urgentno tražio tajm aut, kako bi pokušao da probudi svoje uspavane igrače. Ali agonija gostiju se nastavila, što je Borac obilato koristio. Posle poena Novakovića, došao je domaćin do maksimalnih plus osam (42:34). Koliko je Crvena zvezda bila u lošoj poziciji, govori podatak da za više šest minuta nije uspela da smesti loptu na dno mrežice. To je tek učinio Holins u drugoj polovini treće četvrtine. Mora se istaći da je fenomenalna odbrana i velika požrtvovanost igrača Borca dobrano kuburila takvoj situaciji. Posle predugog perioda bez učinka, gosti su uspeli da vežu pet poena, pa je Marinović pozvao igrače na klupu kako bi uhvatili malo daha i dobili još neki koristan savet. Ali gosti su nastavili da igraju daleko bolje, pa su serijom koševa došli do prednosti, i to na samom kraju trećeg dela meča (42:44).

Dobru igru koju je započela krajem treće Crvena zvezda je nastavila početkom četvrte deonice, pa je dodatno povisila rastojanje u odnosu na protivnika. Naravno, Marinović nije imao drugo rešenje, osim da ponovo traži minut odmora. Tačku na crni period stavio je Radovan Đoković sa linije slobodnih bacanja. Ali crveno-beli nisu nameravali da se zadovolje običnom prednošću, već su došli do vođstva od dve cifre (43:54). Borac nije klonuo duhom zbog toga, već je svim silama pokušavao nešto da promeni. Tri vezana poena Čarapića bili su dobar nagoveštaj. Ipak, vremena je bilo sve manje, a Crvena zvezda je imala finu zalihu poena. A gosti su to dobro znali, pa su se trudili da što više smire igru. Borac nije odustao, ali prosto nije mogao da napravi preokret. Uprkos porazu, Čačani mogu da budu zadovoljni, jer su pružili silan otpor nadmoćnijem rivalu…

Borac: I. Đoković 2, Hejl 3, Sanadze 2, R. Đoković 8, Lopez, Đ. M. Ćurčić, Pecarski 14, Marinković 5, Novaković 7, Todorović 6, Čarapić 7.

Crvena zvezda mts: Lazarević 6, Volters 2, Davidovac 9, Mitrović 2, Kalinić 2, Dobrić 2, Holins 16, Simonović, Ivanović 4, Marković 8, Vajt 11, Kuzmić 4.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography