U okviru 13. kola AdmiralBet ABA lige košarkaši Borca imali su priliku da ugoste ekipu Budućnosti VOLI. Iako oslabljen zbog odsustva brojnih igrača, kao i prvog trenera Džikića, tim iz Podgorice je predstavljao veliki izazov za izabranike Marka Marinovića. Ipak, uprkos silnim problemima, gostujući sastav se iz Čačka vratio sa dva boda, a rezultat na koncu susreta je glasio 76:82 (18:13; 20:21; 20:14; 18:34). Vredno pomena je i to das u KK Borac i kompanija Mozzart na poluvremenu ponovo obradovali najvernije navijače u dvorani prigodnim poklonima.

Što se tiče same utakmice, istu je bolje započeo domaćin, koji je igrao poprilično borbeno. To je znao i da naplati, ali ne u meri u kojoj je bilo očekivano, jer su samo Marinković i Pecarski uspeli da spuste loptu u koš. Na ruku domaćinu je išlo i to što Budućnost više od četiri minuta nije bila u stanju da poentira, što nije tipično za ekipu tog renomea. A tu sušu gostiju Borac je znao da iskoristi, pa je poveo sa 7:0. Tek je Tarolis uspeo da spusti loptu na dno mrežice. Uprkos činjenici da su se gosti probudili i ozbiljno približili, Borac je nastavio da diktira tempo igre. Tek u završnici deonice Budućnost je došla do željene igre, pa je prišla na minus jedan (11:10). Pecarski i Marinković su se postarali da Borac ipak sačuva kakvu-takvu prednost.

Trojkom Silija otvoren je drugi deo meča. Nije prošlo dugo, a Rid je poentirao uz faul, pa je Budućnost čak i povela (18:19). Odgovor je došao od Lešića, koji je poentirao iz reketa. Zatim je Ilija Đoković pogodio van linije 6,75, pa ponovo Lešić za dva, tako da je domaćin mogao barem malo da odahne. Ipak, predah je bio kratak, jer je Budućnost nastavila da radi dobar posao. Ali nova trojka za Borac, koju je ubacio Sanadze, pokazala je da domaćin nema nameru da poklekne. Međutim, želja je bila jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo. Serijom pogodaka Budućnost je došla do plus šest (28:34), što nije bio tako mali kapital. Tačku na loš period domaćina stavio je Čarapić novom trojkom. Zatim je poentirao Hejl, pa se situacija značajno popravila. I publika se u međuvremenu probudila, pa je nošen hukom sa tribina Borac ponovo poveo (36:34). Do odlaska na veliki odmor domaćin je uspeo da sačuva prednost, što je bio hvale vredan podvig.

Nakon što su se ekipe iz svlačionica vratili na parket, gledana je veoma ujednačena borba. Takav odnos snaga više je pogodovao Borcu, koji je imao prednost još iz prvog poluvremena. Čak je istu uvećao, posle poena Marinkovića (45:38). Naravno, Budućnost je nastojala da to promeni, ali je domaćin uspevao da drži rivala na pristojnom odstojanju. Štaviše, posle koša Hejla imao je domaćin plus osam (50:42). Gosti se nisu predavali, već su napravili mini-seriju 4:0, pa je Marinović bio prinuđen da zatraži tajm aut. Taj potez mu je uspeo, jer je reagovao Hejl, koji je pogodio novu trojku. Zatim je poentirao i Čarapić, a onda i Đoković, pa je Borac munjevito došao do maksimalnih +10 (58:48). Domaćin je zadovoljno mogao da čeka odsudni deo utakmice.

Dvocifrena prednost Borca nije bila dugog maha, jer jer Tarolis već na startu poslednjeg dela igre pogodio za tri. Odgovor je stigao od Pecarskog, koji je uzvratio istom merom. Isto je učinio i Hejl, pa je Borac pobegao na kotu 11 (64:53). Čekala se reakcija Budućnosti. Istina, na momente su gosti uspevali da učine nešto u fazi napada, ali to nije bilo dovoljno da se ugrozi prednost Borca. Ipak, polovinom deonice Podgoričani su volšebno prišli Čačanima na minus pet (69:64), što je bio alarm za Marinovića da pozove svoje igrače na klupu. Pozitivna serija gostiju se ipak nastavila, pa su čak i poveli (69:75). Neverovatan pad u igri desio se Borcu, a gosti su to iskusno znali da iskoriste. Tek kada je Jagodić Kuridža napravio nesportsku ličnu grešku, Borac je došao u priliku da poentira. To je učinio Marinković, koji je stavio tačku na crne minute svog tima. Taman što su se navijači u dvorani obradovali da Borac može da preokrene rezultat, stigla je kazna od Silija, koji je postigao novu trojku.

U poslednji minut okršaja Budućnost je ušla sa četiri poena više. Na potezu je bio Borac. Ali kada se lomio meč, Lopez je promašio otvoren šut za tri, pa je dao priliku protivniku da se još više odlepi. Poeni Šehovića sa linije slobodnih bacanja dodatno su povećali prednost gostiju. Doduše, Lopez je realizovao naredni napad, ali vremena gotovo da nije bilo. Tačku na pitanje pobednika stavio je Sili sa penala, pa je Budućnost, iako desetkovana, ipak slavila u Čačku.

Borac: I. Đoković 6, Ćurčić, Hejl 16, Sanadze 3, R. Đoković, Lopez 6, Tomašević, Pecarski 12, Lešić 9, Marinković 14, Čarapić 10, Janković.

Budućnost VOLI: Atić 12, Šehović 6, Micov 8, Barović, Sili 20, Tarolis 9, Nikolić 7, Jagodić Kuridža 5, Drobnjak, Popović, Rid 15.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography