U okviru 19. kola AdmiralBet ABA lige u Beogradu su se sastali domaći Partizan NIS i gostujući Borac. Bio je to drugi duel ove sezone ekipa koje sa klupe predvode čačanski treneri, Željko Obradović i Marko Marinović. Baš kao i prvi put, slavio je crno-beli sastav, a rezultat je glasio 75:68 (18:17; 13:14; 22:14; 22:23).

Munjevito je domaćin otvorio meč. Bio je vrlo raspoložen u fazi napada, pa je bez mnogo muke vezao osam poena. Tek nakon tri minuta igre Borac je uspeo da probije led, tako što je Lopez pogodio sa linije slobodnih bacanja. Nakon njega isto je učinio Lešić, pa su gosti tako prepolovili zaostatak. Ali onda se desio ogroman peh za Borac. Naime, posle jednog defanzivnog skoka Lešić je doživeo povredu kolena, pa je uz očigledan bol napustio teren. Tik pošto je susret nastavljen, Tomašević je pogodio za tri, pa su Čačani tako prišli na svega poen manje (8:7). Seriju gostiju prekinuo je Madar pogotkom za dva. Od tog momenta Partizan je ponovo preuzeo inicijativu, pa je brzo došao do plus sedam (18:11). Da se domaćin previše ne odlepi postarali su se Đokovići, koji su bili učinkoviti van linije 6,75, pa je Borac ponovo prišao na minimalan zaostatak (18:17). Tim rezultatom je okončan prvi deo igre.

Dobrim potezom Ilije Đokovića započeo je drugi kvartal. Njegovim poenima Borac je došao do poravnanja rezultata. Usledila je trojka Novakovića, pa su Čačani čak i poveli (18:21). Razume se, odmah je Obradović pozvao tajm aut, vidno besan. Odgovorio je Avramović, koji je vratio trojku. Od tog trenutka na terenu je zavladala egal borba. Taman što bi jedan tim poveo, odmah bi rival odgovorio. Doduše, u Partizan je uspeo da dođe do plus pet (29:24), ali je Borac vrlo brzo preko Todorovića zaustavio pokušaj domaćina da se značajnije odlepi. Štaviše, rezultat je posle koša Pecarskog ponovo bio u korist Borca (29:31). Jedino što je domaćin uspeo do odlaska na veliki odmor bilo je da izjednači. Sve u svemu, Borac je daleko zadovoljniji mogao da ode u svlačionicu i sačeka nastavak susreta.

Bravurama Avramovića otvoreno je drugo poluvreme. Da stvar bude gora po Borac, pored osam poena koje je ubacio pomenuti igrač, nadovezale su se i greške gostiju, pa je Marinović bio primoran da zatraži tajm aut. Međutim, usledila su zakucavanja Lesora i Ledeja, pa je domaćin po prvi put imao dvocifrenu prednost (43:31). Na drugoj strani, Borac nikako nije uspevao da se konsoliduje, što je Partizan znalački koristio. Tačku na loše minute gostiju stavio je Todorović, koji je uspeo da pogodi za tri. Još dva puta Borac je pogađao, pa se situacija donekle popravila. A pošto je Partizan ušao u loš period, gosti su to iskoristili, pa su posle koša Sanadzea došli na minus četiri (45:41). Na redu je bio Obradović da reaguje. Taj potez je urodio plodom, jer je Partizan okončao treći kvartal sa prednošću od osam poena (53:45).

Sa nekoliko grešaka na obe strane otpočeo je odsudni deo igre. Prvi je led probio Kuruks, a odgovor je stigao od Todorovića. Isti igrač Borca je bio uspešan i u sledećem napadu, a zatim i Sanadze, pa su gosti došli na minus četiri (57:53). Na odgovor Partizana nije trebalo dugo čekati, koji je preko visokih igrača došao do plus osam (61:53). Reagovao je Pecarski, koji je sebi stvorio prostor da šutne i pogodi za tri. Sledio ga je Tomašević, pa je Borac ponovo prepolovio zaostatak. Hrabrom igrom Čačani su uspevali da drže priključak za protivnikom, a kako se kraj utakmice bližio, taj podatak je postajao sve važniji. Međutim, kada se meč lomio, Partizan je bio na visini zadatka. Sa par dobrih poteza došao je crno-beli sastav do plus 11 (71:60). A kako je do kraja bilo manje od dva minuta, domaćin je bio nadomak pobede. Naravno, Borac se iz petnih žila trudio da ponovo uhvati priključak, ali prosto nije bilo dovoljno vremena za to. Uprkos velikom otporu Čačana, domaćin je ipak uspeo da odbrani domaći teren i upiše još jednu pobedu.

Partizan NIS: Panter 7, Kuruks 4, Vukčević, Ledej 13, Avramović 20, Koprivica 2, Dangubić, Smailagić 7, Glas 5, Lesor 11, Trifunović 2, Madar 4.

Borac: I. Đoković 4, Hejl 7, Sanadze 6, R. Đoković 3, Lopez 5, Tomašević 11, Pecarski 7, Lešić 2, Novaković 10, Todorović 13, Čarapić, Janković.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Partizan NIS