U pomerenom meču 15. kola ABA lige u hali ,,Aleksandar Nikolić“ snagu su odmerili domaća Crvena zvezda mts i čačanski Borac. Nakon što je semafor označio da je proteklo 40 minuta košarke, pobedu je na svoj konto upisao tim Dejana Radonjića, koji je savladao tabor Marka Marinovića, a rezultat na koncu susreta je glasio 83:63 (23:16; 15:17; 23:14; 22:16).

Prve poene u meču postigao je Miletić. Međutim, na njegov koš domaćin je odgovorio sa nekoliko efikasnih napada, stekavši tako prvo vođstvo. Ali seriju Zvezde prekinuo je Miletić zakucavanjem, a nakon sjajne asistenicije Džonsa. Usledile su trojke na obe strane, tako da je meč bio poprilično učinkovit. Naročito se isticao Lojd, koji je sa pet vezanih poena sačuvao prednost svom timu. Ali u drugom delu deonice usledilo je nekoliko praznih minuta, u kojima su ekipe imale problema sa realizacijom. Simonović je prvi prekinuo sušu, jer je svojom prvom trojkom odveo Zvezdu na plus sedam (14:7). To je bio znak za trenera Marinovića da zatraži tajm aut. Njegovi izabranici su odgovorili na pravi način, jer su vrlo brzo poene postigli Džons, Čarapić i Todorović, pa je smanjena prednost domaćina. Ipak, Zvezda je do isteka prvog dela igre vratila na svoj konto maksimalnih sedam poena prednosti (23:16).

Trojkom Davidovca krenuo je durgi kvartal. Na taj način je domaći tim stekao prvo dvocifreno vođstvo (26:16). Nije prošlo dugo, a Todorović je uzvratio sa dve trojke, a Tornton dvojkom, pa je tako Borac dobrano prišao rivalu na svega dva poena manjka (26:24). Ovog puta, trener Radonjić je morao da reaguje. Nakon minuta predviđenog za savetovanje Zvezda se malo probudila, pa je zaustavila nalet Čačana. Ali taman što se činilo da domaćin ponovo preuzima inicijativu, Borac je odgovorio sa pet vezanih poena, kojima se vratio u igru (32:29). Do odlaska na veliki odmor Borac je zahvaljujući dobroj odbrani, ali svakako i šutu za tri, uspeo da ostane u malom zaostatku u odnosu na protivnika.

Ekspresno Zvezda pravi seriju 5:0 na otvaranju trećeg dela igre, pa je ponovo stekla maksimalnih +10 (43:33). Na drugoj strani, Borac se prilično mučio da učini nešto dobro u napadu. Dugo je stajao na 33 koša iz prvog poluvremena, a tek je nakon skoro tri minuta igre Džons poentirao, i to sa linije slobodnih bacanja. Ali da stvar bude još gora po goste, Lojd se ponovo aktivirao, pa je dodatno povećao razliku. Dosta se mučio čačanski tim u šutu, pa je dugo jedine poene postizao sa penala. A Zvezda je to iskusno koristila, pa je u jednom momentu imala najvećih plus 16 (61:45). Borac se svojski trudio da se adekvatno uključi u meč, ali Zvezda je konstantno držala rivala na dvocirenom odstojanju.

Trojkama Simonovića na jednoj, a Novakovića na drugoj strani krenuo je odsudni deo igre. Međutim, nije prošlo dugo, a Todorović je napravio petu ličnu grešku, što je bio veliki hendikep za Borac, jer je on do tog trenutka, uz Čarapića, bio najbolji igrač u redovima Čačana. Za to vreme Zvezda je nastavila da radi dobar posao i da drži goste na pristojnoj razlici. Razume se, iz petnih žila su se Čačani trudili da nešto promene i tako meč učine zanimljivijim i neizvesnijim. Ali domaćin je sve vreme imao potpunu kontrolu utakmice, tako da je polako, ali sigurno, meč priveo kraju u svoju korist.

Nakon gostovanja u Beogradu tim iz grada na Moravi ima skor od četiri pobede i 12 poraza. Očekuje ga nešto duža pauza, da bi 28. februara izašao na megdan Mega Sokerbetu.

Crvena zvezda mts: Lojd 17, Uskoković 7, Davidovac 3, Lazić 8, Radanov 7, Dobrić 12, Simonović 13, Jagodić Kuridža 8, Kuzmić 8.

Borac: Tornton 9, Smit 5, Miletić 9, Gavrilović, Nerandžić 7, Karapandžić, Novaković 3, Džons 5, Todorović 13, Čarapić 12.

Piše: Nikola Minović

Foto: Crvena zvezda mts