U okviru 7. runde AdmiralBet ABA lige u Podgorici su koplja ukrstili domaći Studentski centar Derbi i Borac. Za razliku od letos, trijumfovao je tim iz Crne Gore, koji je na parketu Sportskog centra ,,Morača“ slavio rezultatom 88:74 (17:17; 22:29; 21:12; 28:16).

Domaćin je uspeo da realizuje već prvi napad preko Ivišića. Nije prošlo dugo, a odgovorio je Novaković pogotkom za tri. Na njega se nadovezao Čarapić, koji je pogodio sa linije slobodnih bacanja, da bi zatim ponovo Novaković bio uspešan van linije 6,75. Sve u svemu, bio je to dobar početak za tim iz Čačka. Studentski centar je pokušavao da odgovori rivalu, ali Borac je nastavio da radi započet posao, pa je preko Lopeza došao do novih poena, tako da je imao solidnih plus šest (4:10). Tek nakon nekoliko minuta košarke domaćin je uspeo da prekine loš niz, pa je ubacio loptu u obruč. Međutim, to nije poremetilo Borac, koji je nastavio da radi dobar posao. Štaviše, dodatno je povisio suficit, a zaustavio se na +11 (6:17). Ipak, do kraja prvog dela susreta Studentski centar je volšebno uspeo da poravna skor.

Nakon nekoliko minuta bez poena, Borac je drugi deo otvorio trojkom Pecarskog, tako da je ponovo imao prednost. Reakcija je došla od Kamenjaša, koji je realizovao slobodna bacanja. Ali Pecarski se nalazio u dobrom ritmu, pa je ponovo bio učinkovit sa distance. To je bio alarm za klupu domaćina, pa je pozvan tajm aut. Isti je urodilo plodom, jer je Studentski centar čak i poveo (30:28). Na redu je bio trener Marinović da zatraži minut za savetovanje. Taj potez je bio pravi, jer je Borac prebacio vođstvo na svoju stranu semafora. Ipak, tempo igre nije padao, pa je produženo egal stanje. Taman što bi Čačani stekli kakvu-takvu prednost, Podgoričani bi je ubrzo istopili. Ipak, zahvaljujući Novakoviću i Lopezu, koji su pogodili dve trojke u samoj završnici, Borac je na veliki odmor otišao sa prednošću od sedam poena (39:46), što nije bila zanemarljiva brojka, kada se sve uzme u obzir.

Pošto su se timovi vratili iz svlačionica i istrčali na parket, prvom je Edvardsu pošlo za rukom da spusti loptu u koš. Nije trebalo dugo čekati da to učini neko iz Borca. A to je uradio Marinković. Ipak, domaći igrači nastavili su da pune koš rivala, pa su se ozbiljno približili (46:48). Ponovo je reagovao centar Borca, koji je poentirao za dva. Međutim, Studentski centar nije popuštao, već je nastavio da ugrožava goste. Štaviše, posle novih poena Kamenjaša, ponovo je vodio (52:51). Razume se, Marinović je odmah povukao svoje igrače na klupu. Loš period za Borac je ipak produžen. Na sreću, ni domaćin nije briljirao, tako da rezultat nije drastično promenjen do okončanja trećeg kvartala.

Odsudni deo meča započeo je greškama na obe strane terena. Gotovo dva minuta je proteklo pre nego što je postignut prvi koš. Domaćin je započeo seriju, pa je došao do plus pet (63:58). Da se dodatno ne odlepi postarao se Lopez pogotkom za tri. Zatim je to učinio i Novaković, pa je prednost prešla na stranu Borca. A kada je poentirao i Tomašević, trener Podgoričana je shvatio da je rival u naletu, pa je od zapisničkog stola tražio novi tajm aut. Reakciju nije trebalo dugo čekati. Studentski centar je vezao šest poena, pa je situacija bila mnogo povoljnija po njega. Seriju je zaustavio Marinković poenima sa linije za slobodna bacanja. Već polovinom deonice je bilo jasno da će meć ući u neizvesnu završnicu. A tako je i bilo.

U poslednja dva minuta Studentski centar je ušao sa prednošću od šest poena (78:72), što je bio zamašan kapital, jer se meč bližio kraju. Borac je pokušao da nešto promeni i duel ponovo vrati u egal stanje, ali domaćin je preko Vinalesa došao do velikih i nedostižnih +10 (83:73). U tim momentima Podgoričani su stavili tačku na pitanje pobednika, tako da Borac ništa više nije mogao da učini. Štaviše, do konca susreta razlika je dodatno uvećana u korist domaćeg sastava.

Studentski centar: Vinales 13, Megi 12, Pavlićević 4, Slavković 8, Starovlah, Vujisić 8, Z. Ivišić, T. Ivišić 6, Edvards 12, Kamenjaš 15, Bujukčangaz, Tišma 10.

Borac: I. Đoković 3, Hejl 8, Lopez 12, Tomašević 4, Pecarski 14, Lešić, Marinković 14, Novaković 13, Todorović 2, Čarapić 4.

Tekst: Nikola Minović

Foto: SC Derby