Nakon dve nedelje pauze košarkaši Borca konačno su imali priliku da odigraju jedan takmičarski meč. Protivnik sastavu Marka Marinovića bio je FMP, tim sa kojim Čačani godinama vode silne bitke na različitim frontovima. Ovog puta, nakon što je sirena označila kraj susreta, na semaforu je stajao rezultat u korist ekipe trenera Jovanovića, a glasio je 93:87 (27:22; 20:25; 29:24; 17:16).

Borac nešto nervoznije otvara meč, zbog čega se provuklo nekoliko grešaka na obe strane terena. Na to se nadovezalo i nekoliko promašaja, tako da igra Čačana sa početka susreta nije previše obećavala. A to je FMP iskusno koristio, tako da je u uvodna tri minuta napravio seriju 9:0. Tek je trojkom Gavrilovića prekinut negativan niz gostujućeg sastava. Međutim, taj pogodak nije razdrmao igrače iz Čačka, tako da je FMP nastavio da podiže svoju prednost, pa je nakon koša Radonjića prvi put imao plus 10 (15:5). Ali je Novaković uzvratio sa dve pogođene trojke. Valja istaći da je igra Borca u drugom delu prve deonice delovala kudikamo bolje, čemu je dobrano doprineo ulazak u igru energičnog Smita. Čak je Borac prišao rivalu na minus četiri (23:19). Međutim, FMP je zaustavio nalet Borca, pa je prvu četvrtinu okončao sa suficitom od pet poena (27:22).

Početak druge deonice oba tima igrala su prilično ravnopravno. Istna, FMP je i dalje imao prednost stečenu u prvoj četvrtini, ali je Borac igrao daleko bolje nego što je to bio slučaj u uvodnim minutima. Iako nije dominirao kao početkom prve četvrtine, FMP je igrao dovoljno dobro da bi održavao prednost. Međutim, nakon što je Đoković ubacio svoju drugu trojku, Borac je ponovo prišao na minus četiri (37:33), što je bilo upozorenje za trenera Jovanovića da zatraži tajm aut. Ali taman što je savetovanje okončano, kapiten Čarapić je smestio loptu na dno mrežice, pa je Borac prišao na svega koš zaostatka (37:35). Onda je na redu bio FMP da pokaže šta ume, pa je vrlo brzo vezao pet poena i vratio solidnu zalihu koševa. Igrala se vrlo brza i zanimljiva košarka u drugom delu četvrtine. Timovi su se smenjivali u dobrim napadima, tako da je energija bila na zavidnom nivou. Ipak, odličnom igrom u završnici prvog poluvremena Borac je, nakon slobodnih bacanja Kočovića, uspeo da poravna rezultat (47:47). Zbog toga je, nema sumnje, čačanski tim zadovoljnjiji otišao na veliki odmor.

Kočović je trojkom otvorio drugo poluvreme, pa je na taj način doneo svom sastavu prvo vođstvo u meču. Odmah je njegov primer sledio Nerandžić, pa je Borac imao plus pet (52:57). Rasplamsala se velika borba pod oba koša. Čačani su osetili da mogu da se nose sa FMP-om, pa su igrali vrlo hrabro. Razume se, ni FMP nije nameravao da posustane, pa su se timovi mahom smenjivali u vođstvu. Međutim, u drugom delu treće deonice FMP je na krilima Čovića i Lešića uspeo da se odlepi na plus sedam (73:66). Ali Borac je uz zvuk sirene poenima Smita smanjio deficit na minus pet. Na pomolu je bila neizvesna poslednja četvrtina.

Sa par loših napada, uz dosta faulova, obe ekipe su otpočele odlučujuću deonicu. Tu negativnu seriju prekinuo je Nenadić. FMP je solidnom odbranom uspevao da čuva dobru zalihu koševa. Kada je domaćin uspeo da povede sa devet poena prednosti, trener Marinović je bio primoran da pozove igrače na minut savetovanja. Usledila je neuporedivo bolja igra Borca i serija od 11:0. Tim poenima Čačani su se potpuno vratili u okršaj, a nakon trojke Đokovića čak su i vodili (80:82). Rasplamsala se velika borba u Železniku i bilo je očito da će sitnice odlučivati o pobedniku. Inicijativu je prvi preuzeo FMP, koji je vezao devet poena (91:82). Od tog šoka Borac nije mogao da se oporavi, tako da je FMP polako, ali sigurno, priveo meč kraju, pa je na svoj konto upisao drugu pobedu u ABA ligi. Uprkos silnom otporu i dobroj igri tokom većeg dela susreta, Borac ipak nije uspeo da iznenadi FMP i napravi novu senzaciju u regionalnom takmičenju.

U narednom kolu košarkaši Borca dočekaće u dvorani kraj Morave ekipu Mege. Taj meč je na programu u petak 6. novembra, a početak je u 20 časova.

FMP: Lazarević 9, Čović 15, Lešić 18, Čarapić 2, Simović, Popović, Radovanović 4, Pecarski 8, Nenadić 13, Radonjić 23, Popović, Đorđević 1.

Borac: Tornton, Smit 12, Đoković 15, Miletić 5, Gavrilović 5, Kočović 11, Nerandžić 12, Karapandžić, Novaković 8, Džons 15, Čarapić 4.

Piše: Nikola Minović

Foto: KK FMP